Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új középiskolát indít Szombathelyen a katolikus egyház

Két érettségit adó és egy szakiskolai képzéssel indul a következő tanévben a Boldog Salkaházi Sára Technikum.

Boldog Salkaházi Sára Technikum névvel indít új középiskolát Szombathelyen a katolikus egyházmegye - jelentették be szombathelyi püspöki hivatalban szerda délután.

Székely János megyéspüspök elmondta, hogy az egyház egyre több óvoda, iskola és idősek otthona működtetését veszi át, és ehhez elhivatott segítőkre van szükség. Az idősek részéről egyre nagyobb az igény, hogy vallási környezetben töltsék életük végét, a katolikus idősotthonoknak 60 ezres várólistájuk van. A közeljövőben ezért Zalaegerszegen és Szombathelyen is lesz új katolikus idősek otthona.

Székely János megysépüspök és Tálas József igazgató
Szombathelyi Egyházmegye

A püspök megjegyezte, az új szombathelyi középiskolát azért nevezték el Boldog Salkaházi Sára vértanúról, mert az ő szellemiségét szeretnék továbbvinni. Az emberbaráti, szociális, adott esetben önfeláldozásra is képes segítőkészséget, amit a Boldog Salkaházi Sára által alapított Szociális Testvérek Társasága is képviselt.

Két technikumi és egy szakiskolai képzést indítanak

Az új iskolát Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága igazgatója mutatta be. Az új középiskolában oktatási és szociális képzések lesznek. Az oktatási területet az oktatási szakasszisztens képzés képviseli, ami öt éves, érettségivel és technikus szintű szakképzettséggel zárul. Az oktatási szakasszisztens nevelési és oktatási intézményekben segíti a szakemberek munkáját.

A szociális területen két képzést indítanak. A kisgyermek-gondozó, szintén ötéves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget ad, a végzés után a gyermekek napközbeni ellátásában, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen helyezkedhet el, ahol 0-3 éves korú gyermekekkel foglalkozhat.

A szociális ápoló és gondozó képzés hároméves, szakképzettséget ad. Szociális intézményekben vagy az otthoni ellátásban dolgozhat, ahol életkoruk, mentális vagy fizikai állapotuk miatt segítségre szorulókat ápolhat és gondozhat.

A volt püspöki iskola épületében indul az új technikum
Nagy Jácint

Az iskola felmenő rendszerben indul 2022. szeptember 1-jén, jelentkezni február 29-ig, a középiskolai jelentkezések rendszerében lehet. Országos beiskolázási körzetük lesz, de főleg az egyházmegye területéről, vagyis Vas és Zala megyéből várnak jelentkezőket. Az igazgató hozzátette, a jelentkezőknek kollégiumi ellátást biztosítanak.

Az iskola a volt szombathelyi püspöki iskola épületében, a Petőfi Sándor utca 6.-ban lesz. Az épület felújítása már elkezdődött, és azt a következő években az igények szerint folyamatosan végzik.

Hamarosan indul az iskola saját oldala, a bsst.martinus.hu, ahol további részleteket is megtudhatnak az érdeklődők, de az egyházmegye oldalán is találnak tájékoztató anyagokat. Telefonon a 30/075 0021 számon kérhetnek felvilágosítást.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet