Infláció, rezsikáosz, gyenge kilátások – Mennyibe is kerül ma egy új lakás Szombathelyen?

Vas megyében 2022 első felében 330 lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 29 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a három évvel ezelőttihez képest pedig 36 százalékos csökkenést jelent. Az ingatlan.com adatai szerint Vas megyében az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 684 ezer forint volt, az új házaké pedig 714 ezer forintnál járt.

Viszonylag kedvezőtlen helyzetben érkezett egy igen jó hír az új lakások piacára: az infláció megugrása, a rezsiváltozások, a korábbi évekhez képest gyengébb gazdasági kilátások ugyan kedvezőtlenül hatnak, azonban a következő években mégis lendületet kaphatnak az építkezések, mivel a kedvezményes áfa határidejét várhatóan 2028-ig kitolják – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Ebből kiderül az is, hogy Vas megyében hogyan alakult a lakásépítési kedv és mennyibe kerülnek az eladásra kínált új lakások és házak a megyeszékhelyen és a nagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken.

Hogyan alakul a lakásépítési kedv?

„A kedvezményes lakásépítési áfa 2028-ig történő meghosszabbítására az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tett javaslatot, amit a Pénzügyminisztérium is támogat. Ha valóban jogszabály lesz a tervből, országosan fokozódhat a lakásépítési kedv. Ez pedig rá is fér a piacra, 2020-ban elsősorban a járványhatás miatt kevesebb mint 23 ezer, 2021-ben pedig közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, szemben a 2017 és 2019 közötti időszakkal, amikor 35-38 ezer lakóingatlanra kértek engedélyt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Új lakások Szombathelyen a volt LATEX-telephelyen.
Mészáros D. Zsolt

Az idei év első félében 17 715 lakásépítési engedély kapott zöld utat, 16 százalékkal több mint tavaly, de 3 százalékkal kevesebb a járvány előtti szinthez, 2019 első feléhez képest.

A szakember kiemelte, hogy az 5 százalékos lakásáfa 2028 végéig történő meghosszabbítása minden eddiginél tartósabb időszakot jelentene. Balogh szerint azért is fontos a határidő kitolása, mert így a lakásépítési szektorban kiépült kapacitások, mind a munkaerőt, mind az eszközöket tekintve fenntarthatóak maradnak.

Mi történt Vas megyében?

Az elemzés szerint Vas megyében az idei első félévben 330 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez az egy évvel korábbihoz képest 29 százalékos csökkenést jelent, 2019 azonos időszakával összevetve pedig 36 százalékos visszaesésnek felel meg.

ingatlan.com

Balogh László azt mondta, a lakásépítési engedélyek számánál figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges lakás, de az új lakások piacán várható kínálatot jól mutatja.

Az ingatlan.com adatai szerint jelenleg 62 darab eladó új lakóingatlan hirdetése közül válogathatnak a vevők a megyében.

A jövőben várható tendenciák mellett az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy jelenleg milyen árak jellemzik a megye új lakóingatlanait. Az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 684 ezer forint volt, az új házaké pedig 714 ezer forintnál járt.

ingatlan.com

A megyeszékhelyen pedig az eladásra kínált házak átlagos négyzetméterára 725 ezer forintot tett ki, az új építésű lakásoknál ugyanez az érték 684 ezer forint volt.

A megye legnagyobb kínálattal rendelkező településein – Sárváron, Répcelakon és Kőszegen – az új lakások és házak átlagos négyzetméterára 549-831 ezer forint volt szeptemberben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság