Olvasónk megint hibát talált az egyik szombathelyi utca kátyúzásánál

A SZOVA szerint télen csak ezzel a technológiával lehet utat javítani..

Néhány nappal ezelőtt képeket kaptunk a szombathelyi Vidos József utca kátyúzásáról. Olvasónk szerint a múlt héten végzett munkák során nem jutott minden kátyúba aszfalt, de ez a kisebbik probléma.

Olvasónk szerint azokban a kátyúkban, melyekbe mégis került aszfalt, nem simították azt el megfelelően a munkások.

Vidos József utca kátyúzás
Olvasó

Mit mond a SZOVA?

A kátyúzások kapcsán kerestük a SZOVA-t is. Válaszukban azt írták, az utcát a balesetveszély miatt foltozták be az úgynevezett hidegaszfaltos megoldással.

"A téli időszak meleg aszfalt beépítésére nem alkalmas, valamint az aszfaltkeverő üzemek is zárva tartanak, a kátyúkat ezért csak hideg aszfalttal lehet javítani, mart aszfalttal pedig a padkák, parkolók javítását lehet elvégezni. Ez a megoldás nem termikusan köt, hanem tömörítés útján."

Vidos József utca kátyúzás
Olvasó
"A hidegaszfalt kátyúba történő bedolgozása saját erővel (döngölés), vagy géppel (vibrálás) történik, utána azonnal terhelhető, rugalmas „után tömörödő” felületet biztosít. A forgalom hatására az aszfalt rögzül, véglegesen betömörödik. Nagyobb felületű útjavításokra viszont ez az anyag nem alkalmas, kizárólag kátyúk, úthibák okozta balesetveszélyek elhárítására szolgál" - írták.

Két évvel ezelőtt olvasónk kérdésére a SZOVA azt is elárulta, Hát így kell ezt télvíz idején? – Olvasónk dühbe gurult egy szombathelyi kátyúzás miatt 2022. January 17. 19:01 hogyan zajlik a hidegaszfaltozás.

 • első lépésként megtisztítják az útburkolatot
 • majd az aszfaltra fektetik a keveréket
 • aztán döngöléssel és hengerezéssel tömörítik az anyagot az úthibába
 • az utolsó fázist pedig maga a járműforgalom végzi el: az áthaladó gépkocsik súlya alatt rögzül a hidegaszfalt
 • Ez az utántömörödés, ami miatt a keveréket kissé magasabbra kell építeni, mint a burkolat többi része. De pár nap alatt az áthaladó forgalom „szintbe hozza” az anyagot és a burkolatot.

  Korábban is érkeztek panaszok

  Néhány évvel ezelőtt is merültek fel gondok a Vidos József utcai kátyúzás során. Akkor egy másik olvasónk azt írta, Olvasói fotó: Sárba dobott aszfalt mint útfelújítás 2019. December 17. 14:40 "a vízbe-sárba beleszórt, gondolom nem olcsó aszfalttal ezt az utat így kijavítani nevetséges."

  A cég akkor azt írta, Tudja meg ön is, mi az a hidegaszfaltozás - A Szova válasza a Petőfi-telepi kátyúzásra 2019. December 23. 17:48 "vizes, sáros felületre természetesen nem, kizárólag előkészített, a szennyeződésektől, esetleges jégtől, víztől megtisztított lyukba helyeznek aszfaltot."

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet