„Ez a jövő” - Már a szombathelyi éttermekben is megjelent a szervizdíj

Ha nem figyelünk oda, akaratlanul is dupla borravalót adunk. De majd hozzászokik mindenki.

„El kell, hogy mondjam, hogy ebben már bent van a felszámolt szervizdíj is” – mondja a barátságos pincér az egyik ismert szombathelyi étteremben, miután szokás szerint 10 százalékkal felfelé kerekítem a számlát a fizetésnél.

Kicsit meglepődőm, egy-két másodpercig hezitálok is, hogy akkor mi legyen, majd 5 százalékra viszem le a borravalót, díjazva az őszinteséget.

Merthogy korábban kevés hasonlót tapasztaltam, a vendéglátósok mintha nem sietnének a felvilágosítással A borravaló helyett/mellett jön a kötelező szervizdíj? 2018. November 15. 07:35 .

Néhány nappal korábban Budapest belvárosában – az egyébként kiváló vacsora és kiszolgálás után – közölték, hogy a bankkártyás fizetéssel nem tudok borravalót adni Szombathelyen egyre gyakoribb, hogy nem tudunk bankkártyás borravalót adni 2020. July 03. 11:56 , elég nekik a vendég elégedett mosolya, de azért örömmel eltették az időközben előkapart papírbankómat. Utólag láttam a számlán, hogy az alapból 12 százalék szervizdíjat tartalmazott.

Most úgy tűnik, a szervizdíj a jövő a vendéglátásban
Pixabay.com

Másnap este már jobban résen voltam, egy folyóparti csárdaszerűségben már az étlapon kiszúrtam az apróbetűs 12,5 százalékos szervizdíjat. De azért udvariasan megkérdeztem a pincért, hogy ugye akkor a borravalót automatikusan hozzászámolták, mire a cseppet sem udvarias pincér kissé durcás hangon közölte, hogy az a menedzsmenté, abból ő nem lát semmit.

Kínos volt, de nem tettem hozzá egy forintot sem, egyrészt mert a fickó unszimpatikus volt, másrészt kezdtem lúzernek érezni magam. Miért nekem kellene azzal foglalkozni, hogy a menedzsment hogyan osztja fel a plusz pénzeket, amiket ráadásul már kötelezően kell adnom?

A kártyás fizetés is bejátszik

„Előbb-utóbb bejön a szervizdíj szinte mindenhol. Ennek egyik oka, hogy egyre jobban terjed a bankkártyás fizetés, ahol adózási és egyéb okok miatt körülményes megoldani hagyományos borravalót, ráadásul egyre kevesebben tartanak maguknál készpénzt” – mondta lapunknak Völler László, a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja.

A szervizdíj egyszerűsíti a pénzügyeket, a jellemzően 10-15 százalék közötti összeget automatikusan hozzáadják a számlához, az ételekkel és italokkal együtt húzzák le a kártyánkról, de egy szoftver segítségével jóval egyszerűbb így az adózása és az összeg legális megosztása az adott étterem alkalmazottjai között.

Völler László elmondta: nincs arról hivatalos adat, hogy hány Vas megyei étterembe vezették be az új rendszert, de már a világjárvány előtt sok helyi vendéglős jelezte, hogy fontolgatja. De aztán a vendéglátósoknak ezernyi más problémájuk volt a pandémia alatt, így felfüggesztették az átállást, de most bizonyára ismét előkerül majd.

A szakember úgy véli, ez lesz a jövő, csak idő kérdése, hogy mikor tejed el vidéken is ez a forma.

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire sportszerű az, hogy az éttermek nem egyértelműsítik még a fizetés előtt, hogy náluk kötelező felszolgálási díj van, azt a választ kaptuk, hogy a vendéglátósok felelőssége, hogy tudatosítsák ezt. Szerinte már az étlapra vagy az itallapra egyértelműen rá kell írni, hogy számítsunk még egy tételre, mert kevés olyan pincér van, akik jelzik, hogy nem kérnek borravalót.

Jó esetben nemcsak a pincéré lesz pluszpénz

„A pincérek nem nagyon örülnek neki” – mondta lapunknak egy magát megnevezni nem kívánó másik szakmabeli.

Ez egyrészt érthető, hiszen míg a borravalót eddig sok esetben egyszerűen eltette a pincér, addig a szervizdíjat elvileg a személyzet egésze között osztják szét. Hogy valóban szétosztja-e a menedzsment, az más kérdés.

Az viszont biztos, hogy – különösen a nyugati határ közelében - egyre nehezebben tudják a hazai étteremtulajdonosok megfizetni a szakácsokat és egyéb alkalmazottakat, így a felszámított szervízdíjból érkező bevételeknek nagyon is lenne helyük.

A másik oldalon viszont az van, hogy a vendégek óhatatlanul úgy élik meg a kötelező szervizdíjat, mint rejtett áremelést, nem is beszélve arról, ha ezen felül is elvárják még tőlük a hagyományos borravalót is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyen egyre gyakoribb, hogy nem tudunk bankkártyás borravalót adni

Mennyi az esélye, hogy hozzánk is begyűrűzik a kötelező szervizdíj?

A borravaló helyett/mellett jön a kötelező szervizdíj?

Budapesten két helyre tértünk be, mindkét helyen legombolták rólunk. És már Vas megyében is találkoztunk vele.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság