Újabb ismert szombathelyi étterem keresi új gazdáját - Frissített

A Ferences Étterem és Söröző új bérlőt kertes. Egyre nehezebb helyzetben vannak a hagyományos vendéglátóhelyek.

Nem is olyan régen adtuk hírt arról, hogy eladó a büki Fürdő Étterem Eladó Vas megye talán legismertebb vendéglője May 17. 07:32 , és most egy újabb ismert Vas megyei vendéglátóhely hirdetésébe botlottunk egy országos portálon .

Ezek szerint havi 300 ezer forintért eladó a szombathelyi Ferences Étterem és Söröző Szombathely bérleti joga.

A 250 négyzetméteres helyiséghez egy Thököly utcai terasz is tartozik, ráadásul a jelenlegi bérlő kérésre „tokkal-vonóval”, azaz komplett berendezéssel együtt adná át az éttermet.

Ferences étterem
A Ferences terasza a Thököly utcában
Mészáros D. Zsolt

A „Ferences” a szombathelyi belváros egyik legrégebbi és legismertebb vendéglátóhelye. Fénykorát valamikor a nyolcvanas-kilencvenes években élte, amikor szinte minden korosztály egyik kedvence volt.

Aztán veszített a fényéből, de a söröző és vele a nyárfák alatti asztalok továbbra is hozzátartoztak a Thököly utca hangulatához.

Most viszont a honlap alapján a hét első négy napján zárva van, csak hétvégén fogad vendégeket*.

Hogy lesz-e új bérlője a Ferences Étteremnek, azt nem tudjuk, az viszont látható, hogy nagy kihívásokkal küzd a Vas megyei vendéglátás.

A legtöbb szombathelyinek ismerős a helyszín
Jofogas.hu

„Néhány étterem, amelyek már előtte is foglalkoztak kiszállítással, győztesen tudtak kijönni az utóbbi évekből, de összességében a vendéglátás a covid óta nagyon nehéz helyzetben van, és erre most még rájön a mostani ukrán háború a maga bizonytalanságával” – mondta megkeresésünkre a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke.

Völler László szerint a szakma egyik legnagyobb jelenlegi gondja a munkaerőhiány, ami részint szintén a covid hozadéka. A járvány alatti bezárások alatt ugyanis sokan távoztak a vendéglátásból, és nem is tértek vissza, részben az anyagiak, részben a hétvégi szabadnapok miatt. Egyre nehezebb kigazdálkodni az alkalmazottak fizetését, ráadásul Ausztria elszívó hatása még a korábbinál is nagyobb, hiszen a járvány alatt ott is sokan hagyták el ezt a szakmát.

Mindehhez még hozzá kell adni:

 • A vállalkozásokat nem érinti a rezsicsökkentés, ők egyre többet fizetnek a gázért és a villanyért. Ez egy étterem esetén ezek jelentős plusz tételek.
 • A háború és az árstop miatt előfordulnak zavarok az alapanyag (étolaj, csirkemell stb.) ellátásban is.
 • A folyamatos áremelkedések és a munkaerőhiány miatt az éttermek nem tudnak előre tervezni a rendezvényekkel.
 • Elvileg 2022. július 1-től indul a kötelező NTAK-rendszer, ami gyakorlatilag valós idejű standolási kötelezettséget és napi adatszolgáltatást jelent a NAV felé; és újabb plusz munkát a vendéglátóknak. (A legújabb információk szerint fél évvel elhalasztják a bevezetését.)
 • Mindezekkel a plusz költségekkel és nehézségekkel számolnia kell a vendéglátónak, és bizony, ahogy a példák mutatják, nem mindenkinél jön ki a matematika, ráadásul a vendégek pénztárcájának nagysága is véges.

  Ferences étterem
  Kattintson a képre a galériához
  Mészáros D. Zsolt

  Ez utóbbit valamelyest tágítja a SZÉP-kártya, amely nélkül még nagyobb gondban lenne a szakma – mondja Völler László, aki egyben a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja is.

  Az is igaz, nem minden vendéglátó van bajban.

  Míg a hagyományos vendéglátóhelyeket hatványozottan sújtják a fent említett gondok, a generációváltásnak és az életmód átalakulásának vannak nyertesei is.

  A gyorséttermek láthatóan népszerűek a fiatalok számára, és a városban cikázó futárok azt jelzik, hogy van kereslet a kiszállításos étkezésre is.

  Ez viszont nagyon messze van attól a vendéglátási formáról, amit mondjuk a Ferences vagy a Fürdő Étterem képviselt.

  *Frissítés:

  Cikkünk korábbi verzióban azt írtuk, hogy az étterem teljesen bezárt. A jelenlegi bérlő arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem igaz, hiszen a pénteken, szombaton és vasárnap nyitva vannak. A hibáért elnézést kérünk.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság