Újabb római vízvezetékszakaszt találtak Szombathelyen

Vajon hol lesznek a mai vízvezetékek kétezer év múlva?

"A szombathelyi Pohl-Tó utcában régészeti megfigyelés során egy újabb szakasza került elő az egykori Savaria vízellátását biztosító vízvezetéknek" – írja a Facebookon a Savaria Múzeum Régészeti Osztálya.

A megközelítőleg 25 km hosszú csatorna a Bozsok környéki források vizét a gravitáció segítségével juttatta el a római város közkútjaihoz és fürdőihez. A kloritpalából vagy közkeletűbb nevén csatárikőből készült vezeték teljes szélessége 170 cm, a 42 cm széles oldalfalak 86 cm széles csatornabelsőt fogtak közre. Az aquaeductus belsejében tégla - és kőzúzalékból készült, a mai betonhoz hasonlító vízzáró réteg található – olvasható a posztban.

A múzeum által említett római vízvezetékről lapunk tavaly közölt egy hosszabb írást Nagy szenzáció lehet a római kori vízveték Szombathely határában 2018. November 01. 14:17 , annak apropóján, hogy a dozmati víztározó építésekor rábukkantak annak mintegy 80 méteres szakaszára.

A földalatti vízvezetéket a város megalapítása (i.u. 50) után azonnal elkezdték építeni. Szombathelynek akkor is voltak patakjai, a Gyöngyös és az Aranypatak, de az alacsony vízhozam miatt a vízvezetékre szükség volt, a ma rohonci domboknak nevezett magaslatokról szállították a vizet, a vezetéket a mai Sé és Dozmat területén át építették meg.

Gyakorlatilag egy csatornát alakítottak ki, ám ebben tiszta ivóvíz folyt. A vezeték akár 80 ezer köbméter vizet is képes volt Savariába juttatni naponta.

Vajon hol lesznek a mai vízvezetékek kétezer év múlva?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely