Újabb római vízvezetékszakaszt találtak Szombathelyen

Vajon hol lesznek a mai vízvezetékek kétezer év múlva?

"A szombathelyi Pohl-Tó utcában régészeti megfigyelés során egy újabb szakasza került elő az egykori Savaria vízellátását biztosító vízvezetéknek" – írja a Facebookon a Savaria Múzeum Régészeti Osztálya.

A megközelítőleg 25 km hosszú csatorna a Bozsok környéki források vizét a gravitáció segítségével juttatta el a római város közkútjaihoz és fürdőihez. A kloritpalából vagy közkeletűbb nevén csatárikőből készült vezeték teljes szélessége 170 cm, a 42 cm széles oldalfalak 86 cm széles csatornabelsőt fogtak közre. Az aquaeductus belsejében tégla - és kőzúzalékból készült, a mai betonhoz hasonlító vízzáró réteg található – olvasható a posztban.

A múzeum által említett római vízvezetékről lapunk tavaly közölt egy hosszabb írást Nagy szenzáció lehet a római kori vízveték Szombathely határában 2018. November 01. 14:17 , annak apropóján, hogy a dozmati víztározó építésekor rábukkantak annak mintegy 80 méteres szakaszára.

A földalatti vízvezetéket a város megalapítása (i.u. 50) után azonnal elkezdték építeni. Szombathelynek akkor is voltak patakjai, a Gyöngyös és az Aranypatak, de az alacsony vízhozam miatt a vízvezetékre szükség volt, a ma rohonci domboknak nevezett magaslatokról szállították a vizet, a vezetéket a mai Sé és Dozmat területén át építették meg.

Gyakorlatilag egy csatornát alakítottak ki, ám ebben tiszta ivóvíz folyt. A vezeték akár 80 ezer köbméter vizet is képes volt Savariába juttatni naponta.

Vajon hol lesznek a mai vízvezetékek kétezer év múlva?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely