Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András köszöntőt, Hende Csaba kampánybeszédet mondott szilveszterkor

Szombathely polgármesterének és a körzet országgyűlési képviselőjének szilveszteri köszöntőjét elemezzük.

2020 utolsó napján, pár óra különbséggel jelent meg a Facebookon Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének (Fidesz) és Nemény Andrásnak, a város polgármesterének (Éljen Szombathely) szilveszteri köszöntője. A két beszéd Nemény András röviden, Hende Csaba hosszabban értékelte az elmúlt évet January 01. 17:29 alapjaiban különbözik egymástól, már az indulási alap és a cél is más volt.

Nemény András: Sokféle gondolkodásúak vagyunk

Ha egy polgármester hivatalos minőségében megszólal, akkor elvileg a város minden lakójához szól. Ünnepi alkalmakkor kerülnie kell az aktuálpolitikát, nem nagyon tehet politikai megjegyzéseket, hiszen - annak ellenére, hogy a városlakók egy része nem rá szavazott -, a város minden polgárát képviselnie kell.

Ebből kiindulva nem mondhat kampánybeszédet, nem panaszkodhat a kormányra, pozitív gondolatokat kell sugároznia és azt kell mutatnia, hogy a városvezetés a helyén van, tudja és teszi a dolgát.

Nemény beszéde ezt hozta is, azt is megemlítette, hogy sokféle gondolkodásúak élnek a városban, mindenkire büszke a járványügyi szabályok betartása miatt, és további összefogásra szólított fel.

Hende Csaba: Milliárdokat adott a kormány

Egy országgyűlési képviselőnek is a teljes választókerületét kell képviselnie, de neki nincsenek olyan megkötései, mint egy polgármesternek. Ő pártszínekben jutott mandátumhoz, pártfrakció tagja, Hende habitusát ismerve, meg is lepődtünk volna, ha kimarad a politikai színezet.

Az ő beszédét két részre lehet bontani. Az egyikben hozza a kötelezőt, a kormány lépéseit dicséri, azt, hogy milliárdokkal segítették a multik itteni fejlesztéseit, és hogy átveszik a sportkomplexumot Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is 2020. December 13. 07:14 a várostól.

Arra is volt ideje, hogy odaszúrjon a városi önkormányzatnak, Karácsony előtt arról szóltak a hírek, hogy a kormány szinte minden helyi bevételeiktől megfosztja az önkormányzatokat, Hende most kijelentette, hogy az egyik ipari fejlesztésből 1,5-2 milliárd forint plusz bevétele lesz a városnak. Tehát tessék nem panaszkodni.

A másik részben önmagáról beszélt. Arról, hogy mekkora felelősség nyomja a vállát, hogy milyen fontos munkát végez Budapesten, és hogy mennyit tett a választókerületéhez tartozó 11 kisebb településéért. Ez utóbbi egyébként kampányfogásnak is elmegy, ahogyan ezt már a nyáron megírtuk Hende Csaba látványosan átad, felavat, látogat, elintéz, de csak a Szombathely környéki falvakban 2020. August 27. 07:14 . És azt is megemlítette, hogy önkénteskedik a kórházban, pedig az akkor hiteles, ha nem reklámozza az, aki plusz munkát vállal.

Sokatmondó helyszín és megjelenés

Nemény András teljes politikus harci díszben szerepel a videón, öltöny, nyakkendő, alkalmi kabát. Némileg feszélyezett is, végig fogja a híd korlátját, ami bizonytalanságra utal. A helyszínről elmondja, hogy ott, a Gayer-parkban töltötte gyerekkorát, a hidat amúgy is szimbolikusnak szánja, úgy véli, együtt kell átjutnunk a túlpartra. Kötődését, az összefogás fontosságát jeleníti meg ezzel.

Hende Csaba ingujjban ül egy dolgozószobának tűnő helyiségben. polgári miliőben, kandallóval és visszafogott karácsonyi díszekkel a háttérben. Fáradtnak és megviseltnek tűnik, ezzel is mutatván, hogy neki a munka az első.

Viszont a beszéd közben tördeli a kezeit, látszik, hogy ideges, tudja, hogy fontos ez a videó, testbeszédének nem tud parancsolni. Minél jobb benyomást akar kelteni, ami szimpatizánsainál várhatóan be is jön, de kívülről nézve úgy tűnik, magyarázkodik.

A fő különbség

A külső jelekből látszik is a két beszéd közti fő különbség. Nemény András összesen másfél percet beszélt. Első ránézésre, majd a másodikra is világos volt, hogy a polgármester azt a beszédet mondta el, amit, ha nincs a járványhelyzet, a Fő téren, éjfél után, a tűzijáték előtt tett volna meg.

Ő a nyugodtabb kettejük közül, ezt a nyugalmat sugározni is akarta. Neki van még négy éve a következő választásokig, ráadásul polgármesterként nem sugallhat negatív gondolatokat. Szóval, Nemény beszéde egy szilveszteri köszöntő volt.

Hende Csaba helyzete más. Bő egy év múlva lesznek az országgyűlési választások, ahol neki nyernie kell, ha a pályán akar maradni. Egyelőre az sem biztos, hogy pártja őt indítja ebben a választókerületben, de látszik, hogy szimpatizánsait meg kell tartania.

Hende egyszerre mondott köszöntőt, tartott éves beszámolót és kampánybeszédet. A videóból lejön, hogy rengeteg mindent akart belezsúfolni, ezért is lett nyolc perces az egész.

Mindketten tették a dolgukat

Végső következtetésként azt lehet levonni, hogy mindketten tették a helyzet követelte dolgukat. De ugyanakkor a két videó árulkodik is arról, hogy mennyire más helyzetben van a két politikus, és arról is, hogy mennyire más egy polgármester és egy országgyűlési képviselő feladata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra