Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is

Az alkalmazottak valószínűleg maradnak.

Lapunk is beszámolt Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése 2020. December 02. 18:36 arról a december eleji „sajtótörténeti” eseményről, ahol Nemény András polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő közösen jelentette be, hogy jó eséllyel állami kézbe kerül a hányattatott sorsú 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 Haladás-stadion működtetése.

A 15 milliárdos létesítményt annak idején úgy építették fel, hogy senkinek fogalma nem volt, ki és hogyan fogja üzemeltetni; így aztán az önkormányzatra maradt, amely erre egy külön céget hozott létre.

Hogy ne rokkanjon bele a város a „kormányzati ajándék”-ba, a cég az elmúlt években - a szakosztályon keresztül - évi 300 millió forintot kapott az államtól.

Ennek mindenki örült.

Csakhogy senki nem tudta, hogyan lesz jövőre, ha netán a kormány járványra, migránsokra, Brüsszelre, akármire is hivatkozva, kiszáll a buliból, így aztán az összes költség az amúgy is nehéz helyzetben lévő szombathelyi költségvetést terheli.

Nemény Andás és Hende Csaba bejelent
nyugat.hu

Ennek fényében érthető Nemény András öröme az állami szerepvállalásnak, még akkor is, ha az említett évi 300 millió valójában eddig sem a város költségvetését terhelte.

Merthogy a komplexummal más költségek is vannak, mint például a karbantartás, amely egyelőre még talán nem akkora érvágás, de az évek előrehaladtával csúnya pénznyelő lehet egy ilyen létesítmény.

Láthatóan remekül átgondolták a rendszerváltás utáni három évtized legnagyobb szombathelyi beruházását
Mészáros Zsolt

Az írás megjelenése után azonban aztán újabb kérdések merültek fel a cikk írójában.

Az elhangzottakból például nem volt világos, hogy pontosan mi lesz az ingatlan sorsa. Mert az többször elhangzott, hogy telkek állami tulajdonban maradnak, de az épületekről nem volt konkrétan szó.

Így aztán kérdéseinkkel a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-hez fordultunk.

A válaszokból kiderült, hogy jól sejtettük: nemcsak a működtetés, hanem a sportkomplexum épületei is államhoz kerülhetnek januártól. Komolyabb vagyonvesztéssel számolhat tehát a város, cserében viszont megszabadul egy tehertől. Hogy mást ne mondjunk, az épületegyüttes amortizációja éves szintem több mint 600 millió (!) forint, ami előbb-utóbb komoly terhet jelent az üzemeltetőnek.

Új információ az is, hogy a dolgozók munkaviszonya várhatóan nem szűnik meg, merthogy szükség van tapasztalatukra és a szakmai tudásukra. (A teljes válasz a cikk végén.)

Most azt tippelném, hogy városvezetés fejében az járhat, hogy felad ugyan egy gazdasági-politikai hídfőállást, de ezzel nemcsak a kiadásokat csökkenti, de egy aláaknázott területről is kivonul.

Hende Csabáék viszont gondolhatják azt, hogy a sok elveszett városi cégből, intézményből - talán pozíciókból - legalább valami visszajön, és a komplexum feletti hatalom még akármire is jó lehet.

Ezzel együtt a Haladás-stadion állami kézbe kerülése ugyanúgy jelenthet a jövőben súlyos konfliktusforrást, mint kompromisszumok megkötésére alkalmas terepet.


 • Ezeket a kérdéseket küldtük a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek
 • Értelmezésem szerint a telek (telkek) ugyan a város tulajdonában marad(nak), de az az azon épült ingatlanok a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. tulajdonában vannak. Így a komplexum maga is állami tulajdonba kerül. Jól értelmezem-e?
 • Mekkora a cég vagyona?
 • Mekkora most az éves amortizáció, és hogyan alakul ez az összeg az elkövetkezendő években?
 • Hányan dolgoznak jelenleg a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nél és milyen beosztásban? Mi lesz az ott dolgozók sorsa?
 • Bevonják-e a komplexum dolgozóit a kormánnyal folyó tárgyalásokba?
 • Bármi egyéb, a kérdéshez kapcsolódó információ.

 • Kovács Cecília ügyvezető válasza:

  "A jelenlegi világjárványra, és annak gazdasági következményeire való hatással 2 hónapja elkezdtem a Haladás Sportkomplexum működésének racionalizálását.

  Ezen folyamat magába foglalja az érvényben lévő szerződések felülvizsgálatát, a szervezeti működési - és a munkafolyamatok átszervezését. Állományi létszámunkat 2 fővel csökkentettük, így éves szinten 10,827 M Ft költséget takarítunk meg. 2020. december 1-én az állományi létszám 6 fő.

  Villamos energia fogyasztásunk analizálása során szintén éves szinten 20-22 M Ft-al redukáltuk kiadásainkat. Szolgáltatási - és karbantartási szerződéseink áttekintése kapcsán helyi vállalkozókkal vettük fel a kapcsolatot olyan esetekben, ahol nem környékbeli cégek látták el a létesítmény különböző rendszereinek felülvizsgálatát. Ezen a területen is várhatóan milliós nagyságrendben érünk el megtakarítást.

  A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. vagyona (eszközállomány) 13.819.475 eFt, az erre jutó amortizáció 611.105 eFt.

  Az ingatlan üzemeltetéséről tárgyalások folynak a minisztériummal, a Szombathelyi Önkormányzat kezdeményezte a létesítmény 2021. január 01-i dátummal történő átadását. Mivel a fenntartás jelentős szakmai tudást és tapasztalatot igényel, feltételezhetően a jelenleg állományban lévő munkavállalók munkaviszonya nem szűnik meg. A dolgozók természetesen informálva vannak a várható változásokról, és együttműködünk az EMMI-vel az üzemeltetés gördülékeny átvétele érdekében.

  Az általam leírtak egyben értelmezhetőek, így kérem szó szerinti megjelentetését."


  Köszönettel, és üdvözlettel,
  Kovács Cecília
  ügyvezető
  Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft ."
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra