Naponta ezrek menekülnek át hazánkba Ukrajnából? Dehogy!

A rendőrség naponta közli azok számát, akik átlépnek az ukrán-magyar határon. Csakhogy ez egy teljesen más adat, mint akik valóban a háború elől menekülnek.

Egy jóérzésű ember bármiféle öldöklést, fegyveres háborút és esztelen gyilkolást elítél. A magyaroknak pedig pláne sok emléke van arról, amikor az orosz katonák megszállnak egy másik, szuverén országot.

"Legyen béke!" - hajtogatja a magyar kormány propagandája, és persze, legyen; csak hát amikor egy idegen hatalom halomra lövi egy nemzet honvédjeit, és úgy nagyjából a lakosságot válogatás nélkül, akkor talán nem meglepő, hogy a létéért küzdő ország mindent megtesz a megszállók kiűzéséért. A háború azonban menekültekkel is jár - nem is kevéssel. De mennyivel?

Magyarországnak ugyan csak 136 kilométeres határszakasza van Ukrajnával, de - főleg az orosz támadás kezdetén - rengetegen menekültek át hazánkba. Annak ellenére, hogy a jellemző úti cél inkább Lengyelország, Németország, Szlovákia vagy Románia volt.

A oroszok területhódításának kezdete óta egyébként

már csaknem 5 millió ukrán hagyta el országát úgy, hogy nem is tért vissza oda.

Ez egy elképesztő szám , és amiről korábban azt gondoltuk, Európában ilyenre nem lehet már példa.

Az ukrajnai háború kitörése óta hivatalosan 2,1 millió menekült érkezett Magyarországra , azonban közülük "csak" alig több, mint 33 ezren kértek menedékes státuszt .

Összehasonlításképpen, az ukrán menekültek száma

 • Bulgáriában 151 ezer fő,
 • Csehországban 482 ezer fő,
 • Lengyelországban 1 millió 563 ezer fő,
 • Romániában 109 ezer fő,
 • Szlovákiában 107 ezer fő,
 • és Németországban 1 millióm 21 ezer fő.
 • Amire viszont ezzel kapcsolatban ki szeretnék térni, hogy

  a naponta közölt magyar határátlépési számok mennyire nem jelentenek semmit.

  Íme egy szokásos, hivatalos közlemény részlete:

  ORFK: tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

  Az ukrán-magyar határszakaszon 5039-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4957-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

  A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

  Felületes olvasásra, vagy csak megszokásból így egyből arra gondolhatunk, minden egyes nap több ezren menekülnek át hazánkba.

  Valójában a naponta közölt adat csupán a magyar-ukrán határszakasz forgalma, ami akár háború van, akár nem, létezik, de önmagában semmit nem árul el a menekültek számáról.

  Ennek ellenére, a magyar sajtó jó része a figyelemfelhívó, nagyobb számmal operál a címadáskor. Ez pedig hiba.

  Jelen írással arra szeretném felhívni olvasóink figyelmét, hogy mindig érdemes utánagondolni, utána olvasni a számoknak, mert a trükkösen tálalt adatok nagyon torzítják a valóságot és rossz irányba vihetne. A határátlépők számáról egyébként pontos napi adatok állnak rendelkezésre a rendőrség honlapján .

  A háború elől menekülők száma ennél tehát jóval alacsonyabb, persze hozzátéve, hogy amíg egy embernek is el kell hagynia az otthonát az orosz támadás miatt, ez a szám is túl magas.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet