Naponta ezrek menekülnek át hazánkba Ukrajnából? Dehogy!

A rendőrség naponta közli azok számát, akik átlépnek az ukrán-magyar határon. Csakhogy ez egy teljesen más adat, mint akik valóban a háború elől menekülnek.

Egy jóérzésű ember bármiféle öldöklést, fegyveres háborút és esztelen gyilkolást elítél. A magyaroknak pedig pláne sok emléke van arról, amikor az orosz katonák megszállnak egy másik, szuverén országot.

"Legyen béke!" - hajtogatja a magyar kormány propagandája, és persze, legyen; csak hát amikor egy idegen hatalom halomra lövi egy nemzet honvédjeit, és úgy nagyjából a lakosságot válogatás nélkül, akkor talán nem meglepő, hogy a létéért küzdő ország mindent megtesz a megszállók kiűzéséért. A háború azonban menekültekkel is jár - nem is kevéssel. De mennyivel?

Magyarországnak ugyan csak 136 kilométeres határszakasza van Ukrajnával, de - főleg az orosz támadás kezdetén - rengetegen menekültek át hazánkba. Annak ellenére, hogy a jellemző úti cél inkább Lengyelország, Németország, Szlovákia vagy Románia volt.

A oroszok területhódításának kezdete óta egyébként

már csaknem 5 millió ukrán hagyta el országát úgy, hogy nem is tért vissza oda.

Ez egy elképesztő szám, és amiről korábban azt gondoltuk, Európában ilyenre nem lehet már példa.

Az ukrajnai háború kitörése óta hivatalosan 2,1 millió menekült érkezett Magyarországra, azonban közülük "csak" alig több, mint 33 ezren kértek menedékes státuszt.

Összehasonlításképpen, az ukrán menekültek száma

 • Bulgáriában 151 ezer fő,
 • Csehországban 482 ezer fő,
 • Lengyelországban 1 millió 563 ezer fő,
 • Romániában 109 ezer fő,
 • Szlovákiában 107 ezer fő,
 • és Németországban 1 millióm 21 ezer fő.
 • Amire viszont ezzel kapcsolatban ki szeretnék térni, hogy

  a naponta közölt magyar határátlépési számok mennyire nem jelentenek semmit.

  Íme egy szokásos, hivatalos közlemény részlete:

  ORFK: tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

  Az ukrán-magyar határszakaszon 5039-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4957-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

  A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

  Felületes olvasásra, vagy csak megszokásból így egyből arra gondolhatunk, minden egyes nap több ezren menekülnek át hazánkba.

  Valójában a naponta közölt adat csupán a magyar-ukrán határszakasz forgalma, ami akár háború van, akár nem, létezik, de önmagában semmit nem árul el a menekültek számáról.

  Ennek ellenére, a magyar sajtó jó része a figyelemfelhívó, nagyobb számmal operál a címadáskor. Ez pedig hiba.

  Jelen írással arra szeretném felhívni olvasóink figyelmét, hogy mindig érdemes utánagondolni, utána olvasni a számoknak, mert a trükkösen tálalt adatok nagyon torzítják a valóságot és rossz irányba vihetne. A határátlépők számáról egyébként pontos napi adatok állnak rendelkezésre a rendőrség honlapján.

  A háború elől menekülők száma ennél tehát jóval alacsonyabb, persze hozzátéve, hogy amíg egy embernek is el kell hagynia az otthonát az orosz támadás miatt, ez a szám is túl magas.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet