60 ezer euró, a kormánytól független uniós támogatást nyert Szombathely

A város tavaly már kapott 150 millió forintot, közvetlenül az Európai Uniótól.

A 2019-es önkormányzati választás kampányában hangzott el többször, hogy Szombathely közvetlen uniós forrásokban is bízhat, az Európai Unió ugyanis egyre több olyan pályázatot ír ki, amelyek a kormányoktól függetlenül zajlanak.

Nemény András polgármester és Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok ezekről tartott sajtótájékoztatót péntek délben. A polgármester elmondta, kétféle uniós támogatás van, az egyiket a tagállami kormányok irányítják. Ezek a központi források, ide tartoznak az ágazati programok, köztük a Térségi Operatív Program (TOP), Szombathely ebből annyit fordít útfelújításokra, amennyit csak tud.

(Mi tesszük hozzá, hogy az utóbbiban érdekeltek igazán az önkormányzatok, a nemrég indult hétéves uniós költségvetési ciklusban 45 milliárd forint érkezhet 45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben 2021. November 19. 13:18 a TOP-programban Vas megyébe. A szerk.)

Németh Ákos és Nemény András
Szilágyi József (telefonos fotó)

Nemény András kifejtette, az uniós támogatások másik típusa a közvetlen támogatás, amelyek a kormányoktól függetlenül működnek. Az előző uniós költségvetési ciklus végén Szombathely már nyert ilyen pályázatot Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet 2021. March 02. 18:15 a levegőminőség javítására tavaly. Akkor 150 millió forintról volt szó, de az euró-forint árfolyam változása miatt most már nagyobb összegről van szó.

Ebből a pénzből úgynevezett városi erdőt hoznak létre a Hunyadi út mellett, a Lidl és a szőlősi templom között.

A polgármester bejelentette, most újabb közvetlen pályázatot nyertek, 60 ezer euró értékben. Ez is a környezetvédelemről szól, Németh Ákos elmondta, ebből a pénzből egy klímavédelmi beruházási koncepciót dolgozhatnak ki.

Emlékeztetett rá, hogy a városi közgyűlés tavaly decemberben fogadta el a város Fenntartható Energia és Klímavédelmi Akciótervét, ami az alapfeltétele volt, hogy ezen a pályázaton indulhasson a város. Németh Ákos elmondta, két nappal a közgyűlés után be is nyújtották a pályázatot.

Ha a pályázati támogatás segítségével készen lesz a klímavédelmi beruházási koncepció, akkor a város eséllyel indul az Unió 100 millió euró értékű beruházási pályázatán.

Nemény András hozzátette, megnyílik a pandémia utáni gazdasági helyreállítást támogató pályázati kapu is. Ez az a program, aminek forrásait az unió a kormány jogállam-ellenes lépései miatt befagyasztott. A döntéshozókra viszont komoly politikai nyomás nehezedett annak érdekében, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak a a gazdaság helyreállítását célzó támogatásokra.

A polgármester megjegyezte, ez azért is fontos, hogy az EU ne az önkormányzatokat büntesse a kormány lépései miatt. Nemény András hozzátette, a szombathelyi önkormányzat több lábon áll az uniós egyeztetéseknél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet