45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben

Szombathely a program kiemelt kedvezményezettje - hangzott el pénteken a megyeházán.

45 milliárd forintból 13,4 milliárd forint jut Szombathely városstratégiai programjának megvalósítására, 4,3 milliárd a szombathelyi járás többi területére - mondta Majtényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke hétfő délelőtt a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztató a Megyeházán
Balról: Balázsy Péter, Hende Csaba, Majtényi László, Kondora Bálint
Mészáros D. Zsolt

A TOP (Térségi Operatív Program) programról van szó, ami alapvetően a nagy, állami beruházások alatti szintet, a megyei kisebb fejlesztéseket jelenti. Pontosabban az ezekhez nyújtott uniós forrásokat. Meg kell jegyezni, ez nem jelenti, hogy ennél több uniós forrást nem kaphat egy térség, hiszen vannak egyéb ágazati programok is. A TOP elsősorban az önkormányzatoknak szól és infrastrukturális, gazdaságfejlesztési terveket támogat.

A TOP programok egy részének lebonyolítását a kormány a megyei önkormányzatokra bízta, erről a vetületről tájékoztattak most.

Kondora Bálint, a Vas megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a TOP szempontjából négy részre osztották a megyét. Szombathely megyejogú város az egyik rész, a szombathelyi járás többi része a másik. A harmadik a főként turizmussal foglalkozó Észak-Vas megye, a negyedik Vas megye aprófalvas déli része.

A támogatási összeg felosztása:

• Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forint (29,8%) (külön városfejlesztési stratégia alapján)

• Szombathely Megyei Jogú Város vonzáskörzete (Szombathelyi járás) 4,8 milliárd forint (10,8%), 39 település

• Északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezet 12,8 milliárd forint (28,4%), 63 település

• Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségei milliárd forint (25,4%), 107 település

Most Szombathelyről és a szombathelyi járásról volt szó. Majtényi László elmondta, hogy 4-5 számjegyű utak, közterek, hivatalok, oktatási intézmények felújítására, gazdaságfejlesztésre, foglalkoztatásbővítésre lehet pályázni. A pályázatok egy része már megjelent, az első körben január 14-ig lehet beadni pályázatot.

Sajtótájékoztató a Megyeházán
Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ezekről az összegekről a kormány döntött, november 2-án jelent meg az erről szóló kormányrendelet.

Mint mondta, nem igaz, hogy a kormány a háttérbe akarja szorítani Szombathelyt, szerinte ezt bizonyítják a pályázati lehetőségek.

Szombathely pályázati lehetőségei

8,29 milliárd forintos keret:
alapvető közterületi beruházásokra (ipari park, csapadékvíz-elvezetés, zöldterületek, közterek megújítása, kerékpárutak, belterületi utak, stb)

1,125 milliárd forintos:
energetikai korszerűsítésekre

2,232 milliárd forint:
bölcsőde, óvoda, köznevelés, egészségügyi és szociális ellátásra

1,8 milliárd forint:
programokra, rendezvényekre, helyi identitás erősítésére

Hende Csaba kijelentette, hogy a városstratégiai program összeállítása a városi önkormányzat feladata, biztos abban, hogy ezt meg is teszik, de ha szükséges, ő is felajánlja a segítségét.

A képviselő megjegyezte, míg Szombathely 13,4 milliárd forintra pályázhat, a környező megyejogú városok jó része ennél kevesebbet kap. Fel is sorolt néhányat: Zalaegerszeg 7 milliárd, Sopron 7,4 milliárd, Nagykanizsa 7,9 milliárd, Győr 13,7 milliárd, Mosonmagyaróvár: 2,7 milliárd.

Hende Csaba kijelentette, szerinte a város kiemelt kedvezményezettje a TOP-os forrásoknak.

A végén azt is megtudtuk, hogy Vas megye másik területének (Észak-Vas, Dél-Vas) lehetőségeiről külön sajtótájékoztatókon számolna be a közeljövőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság