45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben

Szombathely a program kiemelt kedvezményezettje - hangzott el pénteken a megyeházán.

45 milliárd forintból 13,4 milliárd forint jut Szombathely városstratégiai programjának megvalósítására, 4,3 milliárd a szombathelyi járás többi területére - mondta Majtényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke hétfő délelőtt a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztató a Megyeházán
Balról: Balázsy Péter, Hende Csaba, Majtényi László, Kondora Bálint
Mészáros D. Zsolt

A TOP (Térségi Operatív Program) programról van szó, ami alapvetően a nagy, állami beruházások alatti szintet , a megyei kisebb fejlesztéseket jelenti . Pontosabban az ezekhez nyújtott uniós forrásokat. Meg kell jegyezni, ez nem jelenti, hogy ennél több uniós forrást nem kaphat egy térség, hiszen vannak egyéb ágazati programok is. A TOP elsősorban az önkormányzatoknak szól és infrastrukturális, gazdaságfejlesztési terveket támogat.

A TOP programok egy részének lebonyolítását a kormány a megyei önkormányzatokra bízta, erről a vetületről tájékoztattak most.

Kondora Bálint, a Vas megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a TOP szempontjából négy részre osztották a megyét. Szombathely megyejogú város az egyik rész, a szombathelyi járás többi része a másik. A harmadik a főként turizmussal foglalkozó Észak-Vas megye, a negyedik Vas megye aprófalvas déli része.

A támogatási összeg felosztása:

• Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forint (29,8%) (külön városfejlesztési stratégia alapján)

• Szombathely Megyei Jogú Város vonzáskörzete (Szombathelyi járás) 4,8 milliárd forint (10,8%), 39 település

• Északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezet 12,8 milliárd forint (28,4%), 63 település

• Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségei milliárd forint (25,4%), 107 település

Most Szombathelyről és a szombathelyi járásról volt szó. Majtényi László elmondta, hogy 4-5 számjegyű utak, közterek, hivatalok, oktatási intézmények felújítására, gazdaságfejlesztésre, foglalkoztatásbővítésre lehet pályázni. A pályázatok egy része már megjelent, az első körben január 14-ig lehet beadni pályázatot.

Sajtótájékoztató a Megyeházán
Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ezekről az összegekről a kormány döntött, november 2-án jelent meg az erről szóló kormányrendelet.

Mint mondta, nem igaz, hogy a kormány a háttérbe akarja szorítani Szombathelyt, szerinte ezt bizonyítják a pályázati lehetőségek.

Szombathely pályázati lehetőségei

8,29 milliárd forintos keret:
alapvető közterületi beruházásokra (ipari park, csapadékvíz-elvezetés, zöldterületek, közterek megújítása, kerékpárutak, belterületi utak, stb)

1,125 milliárd forintos:
energetikai korszerűsítésekre

2,232 milliárd forint:
bölcsőde, óvoda, köznevelés, egészségügyi és szociális ellátásra

1,8 milliárd forint:
programokra, rendezvényekre, helyi identitás erősítésére

Hende Csaba kijelentette, hogy a városstratégiai program összeállítása a városi önkormányzat feladata, biztos abban, hogy ezt meg is teszik, de ha szükséges, ő is felajánlja a segítségét.

A képviselő megjegyezte, míg Szombathely 13,4 milliárd forintra pályázhat, a környező megyejogú városok jó része ennél kevesebbet kap. Fel is sorolt néhányat: Zalaegerszeg 7 milliárd, Sopron 7,4 milliárd, Nagykanizsa 7,9 milliárd, Győr 13,7 milliárd, Mosonmagyaróvár: 2,7 milliárd.

Hende Csaba kijelentette, szerinte a város kiemelt kedvezményezettje a TOP-os forrásoknak.

A végén azt is megtudtuk, hogy Vas megye másik területének (Észak-Vas, Dél-Vas) lehetőségeiről külön sajtótájékoztatókon számolna be a közeljövőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság