Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az USA válaszolt Orbánnak, azt akarják, hogy függesszék fel a lex CEU-t

Az amerikai külügyminisztérium szerint akár más egyetemek is a CEU sorsára juthatnak, ha a kormány kénye-kedve szerint használja fegyverként a törvénykezést.

Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője amerikai idő szerint kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette, a külügyminisztérium álláspontja szerint a jogszabály veszélyezteti, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) folytathassa tevékenységét.

Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője
Forrás: gdb.voanews.com

Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Felülvizsgálatot akarunk és vitát, hogy minden aggodalmat rendezni lehessen az egyetemmel magával és a többi érintett intézménnyel folytatott párbeszéden keresztül

- mondta a szóvivő.

Orbán nem mérte fel a helyzetet

Mark Toner a CEU-t vezető oktatási intézménynek nevezte, amely fontos csatornát jelent a magyar-amerikai intellektuális és kulturális párbeszéd számára.

Őszintén szólva a szabad gondolkodás és kutatás középpontjában áll. Ez a törvény álláspontunk szerint más, Magyarországon diplomaprogrammal rendelkező amerikai egyetemek működését is hasonlóképpen veszélyeztetheti, így az ügy túlmutat a CEU-n

- jelentette ki.

A vasárnapi tüntetés a CEU mellett
Forrás: hvg.hu

A Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő törvény ellen többezer értelmiségi szólalt fel itthon és külföldön. A tiltakozók több tüntetést is szerveztek, a legnagyobb vasárnap este volt Budapesten A dühös tömeg nem enged - Ilyen volt a CEU melletti tüntetés 2017. April 09. 16:36 . A magyar kormány közben azt hangoztatja, hogy csak tiszta viszonyokat akarnak teremteni a felsőoktatásban, közben törvénysértéssel vádolják a CEU-t, miközben a hivatkozott törvényt csak a múlt héten fogadta el az országgyűlés Az Országgyűlés éppen megfojtotta a CEU-t 2017. April 04. 13:41 .

A vasárnapi tüntetés a CEU mellett
Bakró-Nagy Ferenc / Index

Elemzők szerint Orbán Viktor nem mérte fel a döntés hatásait, eredeti szándéka szerint azt akarta eléri, hogy fogadja őt Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Orbán már az amerikai elnökválasztási kampány alatt kiállt Trump mellett, a Fidesz belső köre győzelmi ünnepséget tartott Masszív, százfős tömeg gyűlt össze a Szabadság téren Donald Trump beiktatását ünnepelni 2017. January 20. 17:25 az elnök beiktatásának napján. Donald Trumptól azonban eddig nem érkezett meghívó Orbán Viktor részére, az amerikai külügyminisztérium álláspontja pedig a kapcsolatok romlását jelenti.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra