Utcát neveznének el Király Gábor édesapjáról

A család is hozzájárult, a közgyűlésen fogják tárgyalni.

A Hajnóczy József utca Szombathelyen két szakaszból áll. Jelenleg a Jáki úti temetőtől nyugatra, a Temesvár utcáról a Király Sportlétesítménynél nyíló zsákutca is ezt a nevet viseli, itt házszámkijelölésre még nem került sor.

A zsákutcával szomszédos telkeket megvásárolta a Király Sportlétesítmény, így már nem indokolt, hogy a zsákutca is a Hajnóczy József utca elnevezést viselje, ezért Nemény András polgármester a jövő hétfői közgyűlésen arra tesz javaslatot, hogy azt a Haladás közelmúltban elhunyt labdarúgójáról, Király Ferencről nevezzék el.

Király Ferenc Szombathelyen született 1952. június 20-án. Labdarúgó pályafutását a Szombathelyi Spartacusban kezdte, innen került a Haladáshoz, ahol 1970 és 1984 között összesen 260 elsőosztályú mérkőzésen viselte a zöld-fehér mezt, ezeken 30 gólig jutott, a klub legendás középpályása lett. Klubkarrierje csúcsán 1975-ben a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjébe vezette a Haladást, ahol végül 3:2-re kapott ki a csapat az Újpesti Dózsától. Ez a meccs nemzetközi kupaindulást jelentett a zöld-fehéreknek, és Király Ferenc a KEK-ben is letette a névjegyét, gólt szerzett a máltai Valletta ellen. Tagja volt 1983-ban az indiai Nehru-kupát nyert – a magyar olimpiai válogatottként szerepelt – Haladásnak is. Labdarúgó pályafutását Ausztriában, Oberwartban fejezte be 1986-ban.

Tegnap lett volna 70 éves
Instagram/Király Gábor

Király Ferenc fiával, a 108-szoros magyar válogatott kapussal, Király Gáborral együtt 2003-tól a Király Sportlétesítmény felépítésén és működtetésén dolgozott, 2006-ban részt vett a Király Sportegyesület megalapításában, 2021. március 17-én bekövetkezett haláláig az egyesület elnöke volt.

2022. június 20-án volt születésének 70. évfordulója, ennek kapcsán állíthat az önkormányzat méltó emléket a Haladás egykori középpályásának azzal, hogy róla nevezi el a Király Sportlétesítményhez vezető utcát.

Király Ferenc családja a közterület elnevezéshez előzetes hozzájárulását adta.

Az Állatvédők Vasi Egyesülete az Ábránd Állatotthon mellett húzódó, de ugyanazon a helyrajzi számon lévő földes út elnevezésével kapcsolatban fordult a közgyűléshez.

Elmondásuk szerint működésükben komoly problémát okoz - továbbá látogatóik, adományozóik, a talált, vagy rosszul tartott állatokat hozzájuk eljuttatók és az esetleges örökbefogadóik számára is nagy nehézséget okoz -, hogy az Állatotthon utcanév-elnevezéssel nem rendelkezik, hiszen jelenleg csak az adott ingatlan helyrajzi számával van a létesítmény megjelölve, beazonosítva.

A közterületek elnevezésével kapcsolatos jogi szabályozást figyelembe véve az azonos helyrajzi számon szereplő út elnevezése nem lehetséges, de az állatmenhely a 0787/2 hrsz-ú ingatlan előtt elhúzódó szomszédos ingatlan, azaz a Szombathely, külterület 0770 hrsz-ú, kivett országos közút (a Nárai Külső út folytatása) használatával közelíthető meg. Ez jelenleg elnevezéssel nem rendelkező közterületként tökéletesen alkalmas lehet a probléma megoldására, ezért a tervek szerint azt neveznék át.

A fentiekben említett ingatlanon működik az Ábránd Állatotthon és az Állatkegyeleti Park is, a közterületet a szombathelyi születésű költő, Weöres Sándor ismert verse nyomán Kutyatár utcára keresztelnék át.

Weöres Sándor: Kutyatár

Harap-utca három alatt
megnyílott a kutya-tár,
síppal-dobbal megnyitotta
Kutyafülű Aladár.
Kutya-tár! kutya-tár!
Kutyafülű Aladár!

Húsz forintért tarka kutya,
tízért fehér kutya jár,
törzs-vevőknek 5 forintért
kapható a kutya már.
Kutya-tár! kutya-tár!
Kutyafülű Aladár!

Weöres Sándor: Kutyatár
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet