Valahogy elkerülte a kormány figyelmét 117 milliárd forintnyi "extraprofit"

Még szerencse, hogy a sajtó felhívta rá a figyelmet.

A legnagyobb kormányközeli építőipari vállalatok 100 milliárd forint feletti extraprofitot vagy még inkább járadékot húztak be az elmúlt években - hívta fel a figyelmet a G7 . A szektor mégis kimaradt a különadóval sújtott iparágak közül, annak ellenére, hogy az építőipar számára kiemelkedően jól sikerült a 2021-es év.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező cégek magasabb nyereséggel működnek, mint az átlag. A top 40 céget vizsgálták meg, melyek közül 13 került abba a kategóriába, ahová a nagyon erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező társaságokat sorolták, ráadásul súlyuk tényleg nagyon látványosan nőtt a Top40-en belül:

 • kilenc év alatt árbevételüket nagyjából nyolcszorosára
 • nyereségüket pedig több mint tizenhatszorosára növelték
 • részesedésük a 40 legnagyobb cég árbevételéből 30-ról 50 százalék fölé nőtt
 • az összes profitnak pedig már több mint kétharmada kerül hozzájuk
 • Ugyanakkor a foglalkoztatásból ilyen arányban azért nem részesednek a NER 1-es cégek: náluk háromszor nagyobb árbevétel és négyszer nagyobb nyereség jut egy alkalmazottra, mint az iparágban átlagosan.

  A lap végül megjegyzi, hogy ha a NER 1-es cégek az elmúlt kilenc évben csak az iparági átlagos nyereségrátát hozták volna, akkor együttes profitjuk 117 milliárd forinttal maradt volna el a ténylegestől. Ez az összeg a 13 kormányközeli cég közgazdasági értelemben vett extraprofitja.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság