Válasz a magas energiaárakra - Európa elfeledett alvószekrényei

Több országban nem is olyan régen még használatban voltak ezek a különleges bútordarabok.

Európában valamikor a középkorban jöttek divatba az úgynevezett alvószekrények vagy alvódobozok, és sok helyen egészen a 20. századik tartották magukat.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Mára teljesen feledésbe merültek, pedig az alapelvük – tekintettel a jelenlegi energiaárakra – figyelemre méltó.

Főként a skandináv országokban, valamint Angliában, Skóciában, Hollandiában, Franciaországban és Ausztriában voltak divatosak, de felbukkantak máshol is.

Alvószekrény Ausztriából
Wikipédia

A gáz és villany megjelenése előtt fával fűtöttek az otthonokban, ami egyrészt nem volt túl hatékony, másrészt a tűz ellobbanása után nagyon hidegek voltak az éjszakák.

Ezen segítettek az alvószekrények, melyek közül nem egy igazi mestermű volt. Nem voltak szabványosítva, így a készítőjének – vagy a megrendelőjének – a fantáziája szabadon szállhatott.

Voltak közöttük igencsak komoly darabok
pirilana.com

Voltak, amelyek önálló bútordarabként álltak a szobákban, másokat beépítettek, azaz hozzátartoztak a ház szerkezetéhez.

Emeletesek is akadtak közöttük, komoly polcrendszerrel, ahol az éjjeliedények mellett a család értékeit is tartották.

Franciaország
Wikipédia

Abban az értelemben is praktikusak voltak, hogy bárhol (nappaliban, konyhában, sőt istállóban is) el lehetett helyezni őket, így nem volt szükség hálószobára, ráadásul valamiféle intimitást is biztosítottak.

Az is igaz, hogy higiéniájuk hagyott némi kívánnivalót maga után, hiszen a szalmába gyakran megtelepedtek az élősködők, és meglehetősen nehéz volt a szellőztetésük.

Egészen a 20. századig használatban voltak (Hollandia)
Wikipédia

Európai alvószekrények ma már csak múzeumokban találhatók, de az a koncepció tovább él például a japán alvókapszulákban és a modern építészetben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?