Húsz év alatt 3,4 millióval csökkent a vallásosak száma Magyarországon

A KSH adatai szerint 2022-ben a katolikusok aránya a 30 százalékot, a reformátusoké a 10 százalékot, az evangélikusoké az 1,8 százalékot sem érte el a teljes népesség körében.

2002 és 2022 között a katolikus válaszadók együttes száma több mint 2,6 millió fővel, a reformátusoké több mint 678 ezer fővel, az evangélikusoké 128 ezer fővel, míg az izraelitáké több mint 5 ezer fővel lett kevesebb - írja elemzésében Tóth Géza egyetemi tanár, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársa. Az elemzés rövidített változatát az economix.hu közölte.

Hozzátette, igaz, hogy Magyarország népessége 595 ezer fővel csökkent az adott időszakban, de ez nem ad választ a vallásosak számának ilyen mértékű csökkenésére.

A 2002 és 2022 között eltelt 20 év alatt

 • a katolikusok 48 százalékkal;
 • a reformátusok 41 százalékkal;
 • az evangélikusok 42 százalékkal;
 • illetve az izraeliták 40 százalékkal lettek kevesebben.
 • A vallási közösséghez, felekezethez nem tartozók száma nagyságrendileg a 2001-es, 1,5 milliós szinten áll 2022-ben is.

  Forrás: economix.hu

  A 2022-es népszámláláskor 4,2 millióan jeleztek vallási kötődést, ami a teljes népesség 43,7 százalékát teszi ki. A 2001–es népszámlálás során a vallási kötődésről nyilatkozók száma még 7,6 millió fő volt.

  Vas megyében sok a vallásos, de itt is csökkent a számuk

  2022-re 138 Vas megyei településen nőtt 2011-hez képest a vallásosak száma. Ebből 40 az olyan település, ahol a gyarapodás nem jelentős, maximum 10, vagy ennél kevesebb hívőt jelent. 98 településen viszont ennél nagyobb emelkedés történt a hívők számában.

  Ugyanebben az időszakban 147 településen a vallásosak száma több mint 50 százalékkal csökkent, 1658 esetében 25 és 50 százalék közötti volt a visszaesés, míg a fennmaradó 1234 településen 25 százaléknál kisebb csökkenés következett be.

  Forrás: economix.hu

  2022-ben a vallásosak aránya:

 • Győr-Moson-Sopron;
 • Vas;
 • Zala;
 • Borsod-Abaúj-Zemplén;
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg;
 • és Nógrád megyében volt a legmagasabb.
 • Ezzel szemben viszonylag alacsony a vallásosak aránya Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Csongrád-Csanád megyékben.

  Tóth Géza szerint a vallásosság visszaszorulása sem az USA-ra, sem Dél-Koreára nem jellemző, ezért szerinte nem egy általános, globális jelenséggel állunk szemben, sokkal inkább egy Európára jellemző folyamattal.

  Azonban Európa sem tekinthető egységesnek, mert kelet- és közép-európai országokban 1990 után a vallás terén végbement változás nem írható le olyan egységes trendként, mint Nyugat-Európa esetében.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet