Vallásüldözés vagy bolsevista figyelmeztetés?

Többek között ilyesmire gyanakszik Csorba Boldizsár, akinek a Honvéd utcai magánemlékműveit hetekkel ezelőtt megrongálták.

Az idős úr azzal kereste meg a Nyugat.hu-t, hogy nemrég lopás és rongálás történt a Honvéd utcai emlékfalnál. A nyilvánosságra azért van szüksége, mert szerinte nem egyszerű vandalizmusról van szó.

December 31-ére virradó éjjelre eltűnt egy kerámia Krisztus fej és összetört egy carrarai márványból faragott kereszt. Csorba Boldizsár szerint a keresztet is el akarhatta vinni a tolvaj, csak az elkövető erre a súlyra nem számított, ráesett, majd leesett a földre, így tört el. Mivel állítása szerint komoly művészi értéke volt mindkettőnek, nem kérdés, hogy nem egyszerű hétvégi részeg "törés-zúzás" történt.

Emlékfal a Honvéd utcában
A címer mellől tűnt el a márványból készült kereszt
Bonyhádi Zoltán

A rendőrségnél bejelentettem. Nekik már tele van a hócipője azzal, hogy itt mik történnek. Háromszor indítottak károkozás miatt szabálysértési eljárást, mert a gépjármű-vezetők nekihajtottak az elültetett tujáknak. Amikor kijöttek a rendőrök, az első szavuk az volt, hogy miért tettem ki? Fotót készítettek, majd el akartak menni. Felszólítottam őket, hogy tessék ujjlenyomatot és vérmintát venni. Azt mondták, ha panaszom van, forduljak a parancsnokukhoz, majd elmentek.

Emlékfal a Honvéd utcában
A Krisztus fejnek is nyoma veszett
Bonyhádi Zoltán

Elmondta azt is, mióta nem a Hollósi Gábor a kapitány, azóta a rendőrök nem tartják szemmel a falat. Csorba úr szerint hiába van tiltó tábla, túl sok az idegen gépkocsi.

Elég forgalmas hely, itt mindig jönnek-mennek. Ha ide beáll egy dobozos kocsi, mögötte bármit nyugodtan csinálhatnak, mert nem látja senki

- tette hozzá.

Az ügy ott tart, hogy a Vas Népében megjelentek után a Jobbik kifejezte együttérzését majd felkínálta a kár rendezését.

Emlékfal a Honvéd utcában
Hét szervezetnyi emléktábla kavalkád
Bonyhádi Zoltán

A két ellopott tárgyat egyébként az 56-os Nemzeti Párt állította. Ezen kívül további hat szervezetnek van ezen a falon különböző emléktáblája, szobra: az 56-os Magyar Nemzetőrség, az 56-os Lovagrend, a Magyar Vidék 56-os Szövetsége, az 56-os Szövetség, a Vitézi Rend, és a Szent Korona Szövetség.

Emlékfal a Honvéd utcában
A kő marad - ha el nem lopják
Bonyhádi Zoltán

Az éjszakai vandalizmus Csorba Boldizsár szerint kizárt:

Gyanúim: például vallásüldözés. Miért pont a két keresztény jelképet vitték el?

Hogy kinek a célja lett volna, Gyurcsány Ferencet emlegette, szerinte

ők vallásellenesek a mostani MSZP-vel szemben, akiknél a kereszt ismert dolog.

Vagy pedig megtorlás, figyelmeztetés bolsevista módon. Figyelmeztetés, hogyha tovább ugrálunk és bizonygatjuk az igazunkat, akkor szétverik. Folyik a per a 2 millió forint miatt, amit törvénysértő módon eloroztak tőlünk. Ezzel lehet, hogy figyelmeztetést kaptunk, hogy szétverhetik az egészet.

Csorba úr elmondta, hogy az előző városvezetés megszavazott 2 millió forint támogatást, hogy a hősi temetőbe emlékművet állíthassanak.

A fideszes polgármester ezt lenyúlta és ezen csináltatták meg a hősi temetőben azt az ócskavasat Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor 2010. November 04. 23:37 . Egy 250-szer 500 centiméteres vasoszlopba belelövettek tüzérségi lövedékkel és azt a szétroncsolt vaslemezt állították fel

- mondta panaszkodva.

Emlékfal a Honvéd utcában
A turul, amit simogatni szoktak a gyerekek
Bonyhádi Zoltán

Ez az emlékmű már több, mint két éve itt áll. A maguk lapján jelent meg, szó szerint égett a pofámon a bőr, hogy itt kellett felállítani, mert nem itt akartuk. Utána aztán már boldog voltam, hogy itt van, mivel látom, hogy rengetegen megállnak. A gyerekek simogatni szokták a turulmadarat, nézegetik, fényképezik. Érdekes az is, hogy amíg a másik rendőrkapitány volt, addig miért nem bántották? Addig semmi bajunk nekünk nem volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Épülget Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye

Büszkén áll Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye: kereszttel és turulmadárral, egy belvárosi házfal tövében. Az 56-os Nemzetőrség pincéjében meglátjuk a folytatást: egy hősi emlékművet. - Csak épp területhasználati engedélyük nincs.

Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor

A Tata melletti Szomódon lőtte meg a harckocsi azokat a vaslemezeket, amelyek felhasználásával Veres Gábor az új szombathelyi ’56-os hősök emlékművét készítette.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet