Fordulópont: emberkísérletre kezd hasonlítani a Való Világ?

Legutóbb olyasmi történt a villában, ami még a szándékosan keveset mutató vágás ellenére is átütött a képernyőn a tegnapi összefoglaló során: VV Szandika az idegösszeomlás szélére került. Egyesek szerint kezdenek elfajulni a történések, és komoly mentális zavarok ütközhetnek ki a játékosokon.

A legutolsó kiválasztást követően mindenképpen új időszámítás köszöntött rá a Való Világ 4 műsorára. Mostantól kezdve már semmi sem csupán játék és mese. Miért olyan fontos ez, hogy külön cikket szánjunk neki? Röviden azoknak, akik nem követik figyelemmel a műsort: a villában élők egy maroknyi klikkje egy okos húzással megvezette a többieket, mire azok felháborodásukban szintén összeálltak, és háborút deklaráltak. A taktikázást felváltotta a nyílt ellenségeskedés, ami odáig fajult, amit a tegnap esti összefoglalóban láthattunk: a plasztikcica Szandikánál elszakadt valami, hárman fogták le az összeomlott lányt, végül - a Blikk információi szerint - orvost kellett hívni hozzá.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy az eset nem merül ki a szimpla hisztériában. A többi villalakó szokatlan reakciója árulkodott erről: Jerzy tarkóra tett kézzel, Anikó kétségbeesett nézéssel gyökerezett a földbe, de a legletaglózóbb Éva reakciója volt, aki önmagát mintegy átölelve, remegve produkálta a legszélsőségesebb rettegés tüneteit. Le is kellett ültetni.

Olivér tekintete árulkodó
-

Mit titkolnak a nézők elől?

Az RTL Klub Szandika kiborulását alig pár másodpercbe vágta össze, ami világosan jelzi, hogy van valami, amit nem mernek megmutatni. Gondoljunk bele: eddig minden olyan jelenetet megmutattak a szerkesztők, ami a nézettséget várhatóan felsrófolja. Itt miért csak onnantól látjuk az eseményeket, hogy már éppen lefogják a sírógörcsöt kapó húszéves szőkeséget? Mi válthatta ki mindezt? És miért nem látjuk azt, hogy dühkitörését kinek intézi, hiszen láthatóan egyetlen adott irányba néz?

Hogy mi történhetett, azt a gazdag fantáziájú fórumozók és kommentelők írásunk élesítésének pillanatáig is taglalják itt meg itt. Az egyik legerősebb teória, ami tartja magát, az az, hogy valamiféle technikai segítséget ellátó ember ment be a villába (sokan "locsolóemberként" hivatkoznak rá), Szandika nekiesett, és ezért nem mutatják egészében a vasárnap lezajlott drámát. A Blikk és a Subba blogja kameralerúgásról ír, de volt, aki öngyilkossági kísérletet is belelátott a történésekbe.

Az ominózus jelenet az alábbi videó hetedik percében kezdődik, de a közvetlen előzményeket is érdemes nyomon követni, amikor - viselkedésében szintén egyre inkább átalakuló, vagyis agresszívebbé váló - Laci előrevetíti, micsoda pszichikai hadviselést terveznek folytatni Alekosszal szemben. Szandikának ez a nyomás lehetett túl sok.

Maszatolást, elkendőzést, érdekes egybevágásokat már eddig is sokan véltek felfedezni a VV4 történetében, ahogyan összeesküvés-elméletek táptalaja az is, hogy a villalakók többsége korántsem kameraszűz: Olivér - akiről máig tartja magát a szóbeszéd, hogy beépített ember - statisztáskodott, műsort vezetett a VIVÁn és szerepelt reklámfilmekben, Éva főszereplője volt a Viasat3 Bár nevű valóságshowjának, Béci reppelt a Cool TV-n, Zsuzsi második helyezett Playmate volt, Gigi és Jerzy pedig az erotikaiparban álltak a lencse elé. És a bónusz: a nemrég kiszavazott Ildit még egy Barátok Közt részbe is besuvasztották.

A fórumozók háborognak, és egyre többen nyilatkoztatják ki, hogy már semmit nem hisznek el a csatornának. Például azt sem, hogy karbantartás miatt nem követhető online a villa élete. Látványos a Nyugat.hu által is megszólaltatott valóságshow-elemző visszalépése is a blogolástól, mert szerinte a Való Világ 4 már többszörösen felrúgta az ún. zárt helyszínű (closed scene) valóságshow formuláját azzal, hogy kiengedett játékosokat, egyikhez beengedte barátnőjét, a másik hazatelefonálhatott. Az elemző mindezt egy ma délelőtti bejegyzésben taglalja.

Megszólalt az RTL Klub a Facebookon

A közvetítés szüneteltetésével kapcsolatos eddigi leközvetlenebb reakció az RTL részéről az, amit a műsor Facebook-oldalán közöltek, miszerint, idézzük szó szerint:

Alapvetően és főként eleinte technikai problémák voltak, később inkább törvénysértést kellett elkerülni, de elkészül hamarosan a közlemény, kiteszem majd ide is :-)

Könnyű hangvételre utal a mondatvégi szmájli, de a műsor gazdái valójában nagyon izzadhatnak ezekben a napokban. Valószínűleg ők is látják azt, amit az internetezők, vagyis hogy kezdenek felőrlődni az idegrendszerek az ingerszegény villában, ahol ráadásul korlátlanul folyik az alkohol. Volt, aki konkrétan különféle mentális betegségeket is belelátni vélt egyes lakókba a pánikbetegségtől a bipoláris depresszióig (Szandika szilánkosra tört önbecsülése eddig is ismert volt), másvalaki a híres stanfordi börtönkísérlethez hasonlította az egyik játékot, ami csak tetézte a bajt és növelte a közösségben kirügyező feszültséget.

Hamar észbe kell kapnia az RTL Klubnak, mielőtt még valami súlyosabb dolog is történik a luxusbörtönben. A labda most az ő térfelükön pattog, és ha nem akarnak visszafordíthatatlan lelki sérüléseket okozni a játékosok némelyikének - és hát miért akarnának, már csak Big Brother Évi leépülését is intő példaként szem előtt tartva -, akkor lépniük kell. És valami okosat kell lépniük.

állandosult kép a Való Világ oldalán
-

Végezetül érdekességképpen olvassák el, mit lát a műsorból egy olyan kívülálló, aki tudatosan nem nézte eddig a showt (és ezután sem fogja). Pais-Horváth Szilvia kollégánk a háta közepére sem kívánta a rá testált feladatot, hogy totális VV4-szűzként egyszeri alkalommal beinjekciózzon be magának egy nagyobb adag reality-élményt, majd megírja tapasztalatait, de végül belement a buliba. Az ő gondolatai következnek.

Kivégzünk mindenkit egyesével! - Atya világ, villasötétség délben

Hogy aktualizáljuk az anarchia felé sodródó, végletekig megosztott társaság mindennapjait, épp ott tartunk, hogy nekünk nézőknek kell szavaznunk arról, az arénában kinek vágassuk el a torkát: Alekosznak vagy Zsófinak. Egyikért sem emelném fel a hüvelykujjam, nemhogy a telefont… Alekosz a falu vagánya, kockás inges „bucsúszentlászlói menőcsávó”. Kertévébe illően buta figura, annyira gépszerűen beszél, okoskodik a semmiről… Olyan szavakat használ, hogy el se hiszem: „Impozáns látványt biztosít” – mondja egy nőre. Csöppet sem szimpatikusabb az ellenfele, a gyermekded szőkecica Zsófika, buta rosszindulatú és nyifi-nyafi. – Vagy annak akarják láttatni, nem tudhatom. Az RTL ugyanis – képzeljék csak! – manipulál, durván és öncélúan szabdal szét, és állít össze emberi karaktereket.

Nem szórakoztat, csak növeli az általános szorongást

Láttam egy karikát, benne egy korhatárjelzést, 12 éves megjelöléssel. Nem vagyok annamária-fan, de ha szakhatósági főcenzor lennék, öt perc után biztos beindult volna a vészvillogóm. Mert vérlázító, ahogy hülyének néznek. Ez a villaélet bizony érett személyiség előtti kor alatt (legyen annak karikája 30-as) csak pszichológus jelenlétében ajánlott. Miért? Mert kis helyre összezárt buta emberek üvöltözését, acsarkodását, közhelygyűjteményes monológjaikat hosszútávon látni és hallani – nézőként szerintem személyiségromboló. Ha nem vagyunk épp jó passzban, vagy átmeneti korban lévő tinédzserek vagyunk: hajlamosak lehetünk arra, hogy elhiggyük, a világ tényleg ilyen, büntetlenül kikészíthetünk benne másokat, keresztülgázolhatunk az általunk hülyének kikiáltotton. Egy számít, az álomnyeremény, a luxuslakás, a lé, amiért beáldozzuk a létet.

Itt már józan ész sem segít, a műsor reklámját elnézve azt hittem, hogy a Valóvillában minden a szexről szól majd. De úgy tűnik, ez már túlhaladott téma, a pornó-csajok önmagukban nem mozgatják meg az RTL-es szerkesztők fantáziáját. Egymás torkát átharapni, az már valami! Lehet persze gondolni, hogy ez természetes, hogy ilyenek az emberek, meg a tömeglélektan-kutatók is megmondták, az ember tud állatként viselkedni, de saját kultúránk védelmében írom le: kikérem magamnak, az általam ismert embereknek köze sincs ehhez! (Nem mellesleg jelzem: hetente találkozom börtönben ülő fogvatartottakkal.) Ha ennyi szóbeli agresszió, törtetés, rosszindulat lenne a világban, műszak végén a tömegközlekedési eszközök fülkéiből rendre hullahegyeket lapátolnának ki.

Hamis a baba… Üzenném Olivérnek, akit téglának tartok. Nem illik a rendszerbe, Jágóként a hétvégén jól felkavarta az állóvizet, tette gondolom azért, mert ezt a szerepet valaki rászabta. Kiképezték – nem fér hozzá kétségem, ennyire céltudatosan nem lehet manipulálni, csupán a saját magam szórakoztatására, főműsoridőben. Előre megírt forgatókönyvet sejtek: Shakespeare-t is olvasott tévések mancsát. Lehet, Olivérnek van igaza: nem kell ezt a televíziós börtönt komolyan venni (persze néha már maga sem bírja, a saját szarkavarásának a szagát elviselni) Ráadásul azonosulni tudok vele (csak vele), ugyanis ennyi seggfejjel együtt bandázni, hát nem lehet könnyű.

Pszichológia hadviselés? Könyörgöm…

A televíziós valóságshow műfaját eredendően arra találták ki: hogy hús-vér embereket kukkolhassunk. Olyanokat, – vagy egy kicsit butábbakat – amilyenek mi magunk vagyunk. Azon szórakozhassunk lefekvésig, hogy a különös szituációkba vetett hétköznapi hőseink miként viselkednek. A homo sapiens azonban – feltételezi jó ideje az RTL – már unalmas műfaj. A Mónikán és Balázson nevelkedett tévéfüggőknek „hülyék” kellenek (vagy csak úgy gondolják).

Sokat mond a szereplők összeválogatása, az RTL gondoskodott arról, válogatottan „mónikás” legyen a társaság. A lányok leggyakoribb foglalkozás a táncos. Egyikük kétdimenziós primitívizmusáról minden elmond ez a kis vallomása:

Legőrültebb dolog, amit eddig tettem: volt egy mókusom. Azt hittem, téli álmot alszik, közben már rég halott volt. Elvérzett szegény. Ezután beleraktam 2 zacskóba és kidobtam a kukába.

Egy viszont jó, egy időre vége a műbalhéknak, műsírásoknak. Szombat óta – hála Olivér-és az RTL beavatkozásának – a levegőben valódi indulatok keveregnek, pszichés kinyírás indul be. És tényleg: ez érdekesebb, mintha Alekosz nyakkendősen kockásingesen nyalogatná ezt a Zsófit… Mert hátborzongatóan izgi ahogy a plasztikcica rosszul szabott szájával az idegösszeomlás szélén zokog – ez a Való Világ!

Nemesedjünk! Borzongjunk a kegyetlen állatvilágon!

De mi végre jó ez? Kérdezzük, hamis problémákat, semmirekellő embereket bámulni, akiknek az a fő problémájuk, ki kit és hogyan tegyenenek semmivé. Olyan showt nézni, ahol a legfelemelőbb diskurzus az, amely közben a háztartási teendőket osztják szét. Nincsenek élő párbeszédek, nincsenek emberi megnyilvánulások, ha vannak, az RTL-klub, ha nem a harci virtus hozadéka, kivágja, elmossa. Az egészről azok a divatos ál-természetfilmek jutottak az eszembe, ahol egy a lényeg, a ragadozó miként semmisíti meg áldozatait, ahol a kígyó, az oroszlán egy lelketlen Terminátor. Mintha az élet merő túlélés lenne, aki nyer, az mindent visz, a lé tét, felelősség, emberség meg le van ejtve. Hajrá magyarok!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hogy építik fel a Való Világot? - Tölgyessy Péter reality-elemző válaszol

Olivér őszintén barátkozik Alekosszal? Több eséllyel indul egy szépfiú? Hol hibázott az RTL Klub? Egy hivatásos valóságshow elemző válaszol meg kérdéseinkre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló