Változatos programokkal érkezik vasárnap Kőszegre a Zsinagógák Hete

A város zsinagógája nemcsak megújult, hanem mindjárt kiállítást is láthatunk benne.

Az országos Zsinagógák Hete rendezvénysorozathoz kötődően „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel nyílik kiállítás Kőszegen a Várkörön, a város megújult zsinagógájában augusztus 28-án 15 órakor.

A kiállítás Schey Fülöp, a zsinagóga építésének eredeti, 19. századi finanszírozója munkásságával, élettörténetével, családjával foglalkozik. A rendezvényt a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezi, a megnyitón az intézmény főigazgatója, Miszlivetz Ferenc és Básthy Béla kőszegi polgármester mond köszöntőbeszédet, a kiállítást pedig az annak szakmai anyagát összeállító Söptei Imre, Kőszeg Városi Levéltárának igazgatója nyitja meg.

A kőszegi zsinagóga 2015-ben, leromlott állapotban
Vágvölgyi Bálint

A beszédek között a hallgatóság Mizsei Zoltán zeneművész és Sebestyén Ernő hegedűművész előadását élvezheti. A megnyitó után „A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon” címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, 18 órától pedig a Chernel utcai Festetics-kastélyban “A Monarchia édes-bús melódiái” című koncertet hallgathatjuk meg Sebestyén Ernő és Bognár Ferenc zongoraművész előadásában.

2021-ben, már renoválás alatt
Mészáros D. Zsolt

A rendezvények hétfőn is folytatódnak, augusztus 29-én 10 és 14 óra között a felújított zsinagógát lehet majd bejárni az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának munkatársai vezetésével. Fél háromkor városi séta indul a zsidótemető látogatásával, 16:30-tól három könyvet mutatnak be, az esti program pedig Szántóné Balázs Edit, a zsidóságtörténeti kutatócsoport vezetőjének „A zsidó élet terei” című előadása lesz 18 órától. A részletes programért kattintson ide.

2022-ben, új pompájában
FTI-iASK

A kőszegi zsinagóga felújításának állásáról tavaly márciusban lapunk is beszámolt Felújítják a kőszegi zsinagógát, amiből majdnem ír kocsma lett 2021. March 10. 11:07 . A 2020-ban elkezdett, ottjártunkkor javában folyó munka végül 2022 első felében fejeződött be, ekkorra nemcsak a zsinagóga, de a területen található további épületek (a rabbiház, udvar és a zöldterületek) és a kerítés teljes renoválásával végeztek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló