Felújítják a kőszegi zsinagógát, amiből majdnem ír kocsma lett

Kíváncsiak voltunk, hol tart jelenleg az építkezés. Az állványokon láthatóan folyik a munka.

A Wikipédia szerint a Kőszeg központjában található zsinagógát 1859-ben építette az akkor még nagyon kis létszámú zsidó közösség. 1944-ben az itt élő zsidók legtöbbjét Auschwitzba deportálták, amit összesen tizenhatan éltek túl. 1951-ben aztán meg is szűnt a hitközség a városban, így az elhagyatott épület lassú pusztulásnak indult. Mivel a rendszerváltás után sem az akkori önkormányzat, se a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem vállalta a felújítást, ezért végül 1996-ban privatizálták az épületegyüttest.

Az új tulajdonos még ír kocsmát is álmodott ide, amiből aztán nem lett semmi, mint ahogy a többi tervből sem.

A többszöri tulajdonváltás és hosszú kínlódás után végül is 2016-ban ismét az államé lett az épület.

kőszegi zsinagóga épülete még 2015-ben
Vágvölgyi Bálint

A végleges (?) megoldást a kormányzati KRAFT-program hozta el, amely segítségével Kőszeg különböző célokra 1,5 milliárd forintot fordíthat. Ebből jut most a zsinagógára is.

kőszegi zsinagóga felújítása
Épül, szépül a zsinagóga Kőszegen
Mészáros D. Zsolt

De láthatólag most már elkezdődtek a munkálatok, melyek Kőszeg város Facebook-posztja szerint két ütemben zajlanak majd. Az első ütemben teljesen helyreállítják a főépületet.

kőszegi zsinagóga felújítása
A zsinagógához tartozó épületek a második ütemben készülnek majd el
Mészáros D. Zsolt

A második ütemben a rabbiházat, udvart és a zöldterületeket újítják fel, ami várhatóan 2021 második felében készülhet majd el.

kőszegi zsinagóga felújítása
Az udvar és a melléképületek
Mészáros D. Zsolt

Az előzetes elképzelések alapján a belső térben egyrészt holokauszt emlékhelyet alakítanának ki, de az amatőr kőszegi művészeti együtteseknek is helyet adna a műemlék.

kőszegi zsinagóga felújítása
A projekt plakátján a részletek
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra