Felújítják a kőszegi zsinagógát, amiből majdnem ír kocsma lett

Kíváncsiak voltunk, hol tart jelenleg az építkezés. Az állványokon láthatóan folyik a munka.

A Wikipédia szerint a Kőszeg központjában található zsinagógát 1859-ben építette az akkor még nagyon kis létszámú zsidó közösség. 1944-ben az itt élő zsidók legtöbbjét Auschwitzba deportálták, amit összesen tizenhatan éltek túl. 1951-ben aztán meg is szűnt a hitközség a városban, így az elhagyatott épület lassú pusztulásnak indult. Mivel a rendszerváltás után sem az akkori önkormányzat, se a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem vállalta a felújítást, ezért végül 1996-ban privatizálták az épületegyüttest.

Az új tulajdonos még ír kocsmát is álmodott ide, amiből aztán nem lett semmi, mint ahogy a többi tervből sem.

A többszöri tulajdonváltás és hosszú kínlódás után végül is 2016-ban ismét az államé lett az épület.

kőszegi zsinagóga épülete még 2015-ben
Vágvölgyi Bálint

A végleges (?) megoldást a kormányzati KRAFT-program hozta el, amely segítségével Kőszeg különböző célokra 1,5 milliárd forintot fordíthat. Ebből jut most a zsinagógára is.

kőszegi zsinagóga felújítása
Épül, szépül a zsinagóga Kőszegen
Mészáros D. Zsolt

De láthatólag most már elkezdődtek a munkálatok, melyek Kőszeg város Facebook-posztja szerint két ütemben zajlanak majd. Az első ütemben teljesen helyreállítják a főépületet.

kőszegi zsinagóga felújítása
A zsinagógához tartozó épületek a második ütemben készülnek majd el
Mészáros D. Zsolt

A második ütemben a rabbiházat, udvart és a zöldterületeket újítják fel, ami várhatóan 2021 második felében készülhet majd el.

kőszegi zsinagóga felújítása
Az udvar és a melléképületek
Mészáros D. Zsolt

Az előzetes elképzelések alapján a belső térben egyrészt holokauszt emlékhelyet alakítanának ki, de az amatőr kőszegi művészeti együtteseknek is helyet adna a műemlék.

kőszegi zsinagóga felújítása
A projekt plakátján a részletek
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra