Február 15-től változik a CSOK, legalábbis ezt ígérték

Állítólag egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek.

Tavaly december végén kormányhatározat született arról, hogy 2018. február 15-től egyszerűsödnek a CSOK szabályai, és igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára is. Részleteket ITT talál, de szemezgetünk is belőle, mi minden változhat a CSOK körül:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára beígérte, hogy:

 • A CSOK-igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk.
 • A 10 millió forintos CSOK igényléséhez jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.
 • Csökkentik az ügyintézési határidőt. A pénzintézetek számára azért lesz szigorúbb a szabályozás, hogy gyorsabb legyen az elbírálás - mondta. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül.
 • Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a CSOK iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.
 • Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a CSOK , és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.
 • Aki viszont most igényel CSOk-ot, jó, ha a 2017-es változtatásokat is ismeri, így jobban tudja majd, mire számíthat. Ezekről a korábbi változásokról bővebben itt olvasat!

  A CSOK népszerűségét jelzi egyébként, hogy eddig 66 ezer család tudta már igénybe venni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos