Február 15-től változik a CSOK, legalábbis ezt ígérték

Állítólag egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek.

Tavaly december végén kormányhatározat született arról, hogy 2018. február 15-től egyszerűsödnek a CSOK szabályai, és igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára is. Részleteket ITT talál, de szemezgetünk is belőle, mi minden változhat a CSOK körül:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára beígérte, hogy:

 • A CSOK-igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk.
 • A 10 millió forintos CSOK igényléséhez jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.
 • Csökkentik az ügyintézési határidőt. A pénzintézetek számára azért lesz szigorúbb a szabályozás, hogy gyorsabb legyen az elbírálás - mondta. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül.
 • Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a CSOK iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.
 • Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a CSOK , és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.
 • Aki viszont most igényel CSOk-ot, jó, ha a 2017-es változtatásokat is ismeri, így jobban tudja majd, mire számíthat. Ezekről a korábbi változásokról bővebben itt olvasat!

  A CSOK népszerűségét jelzi egyébként, hogy eddig 66 ezer család tudta már igénybe venni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos