Van, ahol közel duplájára nő a menza díja

A megemelt árak csak a veszteségek mérséklésére elegendők.

Két és fél év után ismét árat emelhetnek a közétkeztető cégek, és ezt csaknem mindenhol meg is teszik - hívta fel a figyelmet a hvg.hu . Ráadásul még az év vége előtt újabb áremelés lenne szükséges ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni. A megemelt árak ugyanis csak a veszteségek mérséklésére elegendők.

Mindenesetre a drágulás nem mindenhol azonos mértékű: van, amelyik önkormányzat csak 15 százalékkal drágította meg a közétkeztetést, mások 25-tel, de akad olyan is, ahol ennél nagyobb az emelés. Az önkormányzatok mindenesetre nagyon nem szívesen lépnek meg a minimálisan szükségesnél nagyobb áremelést, mert tartanak a lakosok, vagyis a szavazópolgárok reakcióitól - jelezte a lap.

Akad ugyanakkor olyan település, ahol a közelmúltban 90 százalékkal emelték meg az étkeztetés díját. A település vezetője azt mondta, hogy egy fillérrel sem emeltek többet, mint amennyibe valójában kerül az étel elkészítése. Azt ugyanakkor megjegyezte a polgármester a lapnak nyilatkozva, hogy a hátrányos helyzetű térségben a gyerekek szinte kivétel nélkül jogosultak az ingyenes vagy félárú étkezésre.

Azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy az iskolás gyerekek szülei által fizetett térítési díj kizárólag a bruttó alapanyagár. A rezsit viszont nem kizárólag a menzacégek fedezik, valamekkora hányadát lefedi az állami normatíva és az önkormányzatok. Mindenesetre januártól újabb drágulás várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság