Van, aki virágokat ültet az utcára, és van, aki ezeket módszeresen szétbarmolja

A szombathelyi Széll Kálmán utca csinos virágoskertjei a polgári öntudat szimbólumai. És sajnos másé is.

„Kicsit magánügy, kicsit közügy, amiben szeretném a segítségüket kérni” – mondja a telefonba a szombathelyi hölgy.

Ő egyike azoknak a vállalkozóknak és magánembereknek, akik a Széll Kálmán utca Wesselényi és Vörösmarty közötti szakaszán a fák köré kis virágoskerteket varázsoltak.

Ez az kis extra odafigyelés és munka jelentősen kellemesebbé teszi a szemnek a meglehetősen rossz állapotban lévő útszakaszt, emellett visszaadja a hitünket a spontán szerveződő közösségek erejében és a polgári öntudatban.

Ám történet – ahogy kiderül a telefonból - korántsem ennyire rózsaszín.

Szétdúlt virágágyások a Széll Kálmán utcában
A dúlás után - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

„Szeretjük, ápolgatjuk és dédelgetjük ezeket a kis virágokat, de az utcának ezen a felén valaki rendszeresen kitépi őket” – panaszolja a hölgy, aki nem tudja, kinek lehetnek útjában a növények és a tárolók, amelyeket szintén megrongálnak ismeretlenek.

„Olyan vagyok, mint a Kőműves Kelemen, aki nappal mindig helyrehozza az éjszakai dúlást, de ma reggel jött el a pillanat, hogy nem tartom magamban” – teszi hozzá olvasónk érezhető elkeseredéssel hangjában.

Szétdúlt virágágyások a Széll Kálmán utcában
Az utca túloldala szerencsére rendben van - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Nem lehet tudni, hogy mi történik a kitépett virágokkal, mint ahogy az is rejtély, hogy miért jó valakinek, ha ezen felül szétrugdossa a deszkákat és kihányja a földet is.

Lapunk munkatársa elment a helyszínre, és valóban megtalálta az éjszakai dúlás szomorú nyomait az utcának a Magyar Nemzeti Bank felőli oldalán.

Szétdúlt virágágyások a Széll Kálmán utcában
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A 18-as szám előtti virágtároló teljesen le volt amortizálva, a bankhoz közelebbi is meglehetősen viseltes állapotban volt.

A hölgy azt mondja, hogy azon gondolkodnak a lakókkal, hogy feladják a magánerős utcaszépítést, egyrészt mert elment tőle a kedvük, másrészt mert anyagilag is kezd terhessé válni. Egy-egy éjszakai pusztítás több ezer forintos kárt okoz.

Szétdúlt virágágyások a Széll Kálmán utcában
Szimbólum
Józing Antal

A Széll Kálmán utcai színes és játékos virágágyások így a polgári öntudaton kívül sajnos másnak is a jelképei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem