Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Leleplezték a 30 millióból készült szombathelyi városmakettet

A polgármester szerint mindannyiunk örömét fogja szolgálni.

Egész kis tömeg ácsorgott a szombathelyi Fő téren, a Császárkő és a szökőkőt között, a városmakett leleplezésére várva. Persze, hangfalakból szólt a zene, középen fehér vászonnal letakarva, nemzetiszínű szalaggal átkötve pedig a leleplezését váró műalkotás, amit Budai István készített.

Városmakett átadó
Leleplezésre várva
Mészáros Zsolt

Puskás Tivadar polgármester a Szent Márton év utolsó eseményének nevezte az eseményt, azzal, hogy megígérték, megtartják az év szellemiségét, és biztos abban, ez az év aranybetűkkel vonul be a város történelmébe. Megjegyezte, hogy nem mindent sikerült megvalósítani a tervekből, de sok dolgot igen, köztük a városvezetés régi álmát, a városmakettet is.

Városmakett átadó
Szemben Budai István
Mészáros Zsolt

Ennek lényege, hogy megmutassa, mit érdemes megnézni a városból, az emblematikus épületeket ábrázolja, a szák keretek miatt nem m méretarányosan, de arra ott van a térkép. A makett két méter átmérőjű, bronzból készült, és egy hatvan centi magas gránitoszlopon áll. Az egyik oldalán jelmagyarázattal, ott QR-kódok is vannak, okostelefonnal további infók hívhatók le, és Braille-írással is szerepelnek rajta a legfontosabb tudnivalók.

Mindannyiunk örömére szolgál - fejezte be Puskás Tivadar polgármester

A kis ünnepség után megpróbáltunk közelebb menni, nehezen ment, mindenki meg akarta nézni a makettet. Annyit sikerült gyorsan felfedezni, hogy a kerek makett közepén a székesegyház van, és rajta van a nemsokára elkészülő új stadion is. Valahogy így:

Városmakett átadó
Itt már kész a stadion
Mészáros Zsolt

A készülő városmakettről a Szent Márton év tervei között olvastunk először februárban, mivel ott csak annyi szerepelt, hogy 30 milliót szánnak rá, megkérdeztük a városvezetést, de nem kaptunk választ Próbáltuk megtudni, milyen lesz a 30 milliós szombathelyi belvárosmakett, de az e-mailünket kitörölték a "picsába" 2016. March 07. 21:17 . Miután közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, áprilisban jött egy semmi konkrétumot nem tartalmazó levél Úgy tűnik mégsem törölték ki a levelünket a p*csába 2016. April 18. 14:18 , ami azért is volt meglepő, mert pár nappal később, az április közgyűlés anyagaiban ott volt minden adat 30 millióból lesz két méter átmérőjű városmakett a szombathelyi Fő téren 2016. April 23. 16:39 , amire kíváncsiak lettünk volna.

Városmakett átadó
30 millióba került
Mészáros Zsolt

Például az, hogy egyetlen embertől, Budai Istvántól kértek ajánlatot, aki 22,2 millió forint plusz áfa összegért vállalta. Ami szintén érdekes, mert a polgármester a mai ünnepségen azt mondta, több éves munka eredménye a makett, ehhez képest az ajánlatot tavasszal tette az alkotója.

Végül, nem ünneprontásként, csak összehasonlításul itt van az Országház makettja, ami a Ház látogatóközpontjában van, és összesen 23 millióba került:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra