Vas megyében is drámaian visszaesett a házasságkötések száma, és vége a bébiboomnak is

Az elmúlt négy hétben összesen két esküvő volt Szombathelyen.

Ahogy olvasóink is tudják, lapunk heti rendszerességgel beszámol a szombathelyi házasságkötésekről. Ezen a héten azonban egyetlen egy sem volt belőlük Üdv köztünk Regő, Jana, Nolen és Mirkó February 07. 07:06 , és az előző három héten is összesen két pár kelt egybe Üdv Regina, Imre és Noel January 23. 11:00 a megyeszékhelyen.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Tudjuk, hogy január és február nem igazán az esküvők hónapja, de a KSH adatai azt mutatják, nemcsak a téllel magyarázható a házassági kedv csökkenése.

Adatok: KSH
pixabay

2023-ban az országban összesen 50 ezer 150 házasságkötés volt, ami jelentős visszaesés a 2022-höz képes, amikor ez a szám 63 ezer 967 volt.

Az egyik legnagyobb visszaesést Vas megyében jegyezték fel, ahol egy év alatt 27 százalékkal zuhant a házasságkötések száma: tavaly mindössze 1200 ilyen esemény volt.

Józing Antal

Az elmúlt 5 év megyei adatai azt mutatják, a trend már 2022-ben megfordult, viszont 2023-ban gyorsult fel látványosan.

Ha megnézzük a hosszabb távú országos adatsort, akkor azt látjuk, hogy a házasság intézménye a 2010-es évek környékén volt a legkevésbé népszerű, majd a trend látványos emelkedésbe kezdett, hogy aztán a 2021-es csúcs után ismét zuhanórepülésbe kezdjen.

Adatok: KSH
Józing Antal

A házasulási kedvet valószínűleg fellendítette, hogy a kormánytámogatások egy része (pl. babaváró hitel) házassághoz kötött, de ezen kívül számos más tényező is befolyásolhatja.

De talán még ennél is aggasztóbb egy másik demográfia adat: a születések számának csökkenése.

Ebben kategóriában Vas megye ismét a „gyengébben teljesítők” közé került, egy év alatt 8,5 százalékkal született kevesebb baba tavaly (1900), mint 2022-ben (2076).

Adatok: KSH
Józing Antal

Ha megnézzük a hosszabb távú adatsort, azt látjuk, hogy minden kormányzati intézkedés – és retorika – ellenére soha nem született még olyan kevés gyerek Magyarországon, mint 2023-ban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?