Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megyei hírességek, akik megmutatták a világnak, hogyan nyomják a profik (3. rész)

Szombathely nem egy hatalmas város, de azért rengeteg híresség megfordult nálunk. Van aki itt született, a városban járt suliba, vagy itt élt pár évig. Aztán elkerültek innen. Mi nem felejtettük el őket, reméljük, hogy ők sem minket. Mindenesetre iszonyatosan büszkék vagyunk rájuk!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szily Nóra

Szombathelyen született az ország egyik legnépszerűbb műsorvezetője is. Az, hogy oviban kapott jel kihatással van az ember életére, elég meredek elgondolás, az azonban biztos, hogy Szily Nóra karrierjét jól szimbolizálja a létra (az övé ez volt), ami az égbe tör. Nóra sok más szállal is kötődik Szombathelyhez, például oldalági rokona Szombathely első püspökének, Szily Jánosnak, valamint ő is a híres Nagy Lajos-osok közé tartozik. A műsorvezető gimnazistaként orvos szeretett volna lenni, de végül pszichológia szakra ment. Később belecsöppent a média világába, és a Magyar Rádiónál kezdett el dolgozni riporterként, majd a Magyar Televízió műsorvezetője lett olyan műsorokban, mint például a Reggel, Tízórai, Nagyvizit, Ablak vagy a Kincsestár, de dolgozott az RTL Klubnál és TV2-nél, a Budapest Rádiónál és a Gusto magazinnál is. Pályafutása alatt az ismert magyar emberek színe-java leült már vele beszélgetni. Jelenleg a LifeNetwork TV-n az Egy kávé Szily Nórával és a Lélekbúvár című műsorokat vezeti. Pár éve megjelent Ők a nők című interjúkötete, 2013-ban pedig Magyar Tolerancia-díjat kapott.

 

facebook.com/Scherer-Péter-rajongói-oldala

Scherer Péter

A Jászai Mari-díjas színész is megfordult Szombathelyen, merthogy a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, ami után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult tovább, közben pedig az Arvisura Színházi Társulat tagja volt. Később a Bárka Színházhoz, majd a Krétakör Színházhoz szerződött. Színpadon kívül ismerhetjük például az Anyád! A szúnyogok , a Kontroll , az Argo , a Magyar vándor vagy a Papírkutyák című filmből, de láthattuk már Wellhellot Így szavalja Pepe és Prodidzsáj Peti a Wellhello idei legnagyobb slágerét 2015. August 03. 11:58 is szavalni. A Jászai Mari-díj mellett több elismerést is besöpört: a Színikritikusok díját, a Filmkritikusok díját és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.

 

Bonyhádi Zoltán

Dragomán György

Az író szintén a Nagy Lajos Gimnáziumban végzett hírességek közé tartozik. Szombathelyen érte a nagy szerelem, ugyanis itt ismerkedett meg feleségével, Szabó T. Anna, költőnővel. Dragomán a gimi elvégzése után az ELTE bölcsészkarán tanult angol-filozófia szakon, mellette pedig írással is foglalkozott. Műveivel találkozhattunk az ismertebb hazai irodalmi lapokban, de a könyvesboltok polcainál is. Regényei közül A fehér király volt az, amely nagy áttörést jelentett számára. A mű már több mint 30 nyelven szippantja magába az olvasókat, valamint Angliában filmet is forgattak belőle. Dragomán olyan bestsellereket fordított, mint Irvin Welsh Trainspotting ja, Samuel Beckett Watt ja vagy Mickey Donelly Ikeridő je. Az író rengeteg elismerést bezsebelt már, többek között a Bródy Sándor-díjat, a Déry Tibor-díjat, a Márai Sándor-díjat, az Artisjus-díjat, a József Attila-díjat vagy az Arany Medál-díjat.
 

Bognár Szilvia

Szombathely olyan dalosmadarat is adott a világnak, mint Bognár Szilvia, énekesnő, aki nemcsak itt született, de a tanulmányit is a városban kezdte meg, amiket később a kőszegi Jurisich Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatott. Emellett pedig a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában furulyázni, majd fuvolázni tanult. Elsőként a Vas megyei Boglya együttesben tűnt fel, majd tizennyolc évesen a Anima Sound System következett, ahol három éven át énekelt. Az elmúlt években számos album és együttes szólistájaként találkozhattunk vele, legyen az népzene, énekelt vers, régi zene vagy világzene. A művésznő 2011-ben Bognár Szilvia és az etNoé néven alapított együttest, ami alig egy év után olyan koncerthelyszíneken játszott, mint a Művészetek Völgye, a VOLT és az Ördögkatlan Fesztivál, illetve az MR2 Akusztik. Nála is tele lehet otthon a polc díjakkal, ugyanis kapott már A Népművészet Ifjú Mestere-díjat, Artisjus-díjat, eMeRTon-díjat, Kodály Zoltán-emlékdíjat, Magyar Művészetért-díjat és Közép-magyarországi Regionális Prima Díjat is.

 

Mészáros Zsolt

Fekete Ernő

Ő is Szombathelyi gyerek volt, és a Nagy Lajos gimiben végzett, de ekkor még Fekete Tiborként (színházi világban ez a név már foglalt volt, így a szakma íratlan szabályait betartva megkülönböztető művésznevet választott, amellyel 1979-ben elhunyt édesapjára is emlékezik) ismerhettük. A ma már Jászai Mari-díjas színész először a szombathelyi Ferrum Színpadon lépett fel, majd 1988-ban, 16 évesen a Ki, mit tud? vetélkedőt nyert a versmondó kategóriában. Miután nem vették fel elsőre a Színművészeti Főiskolára, egy évet a veszprémi Petőfi Színháznál volt stúdiós, segédszínész. A második nekifutás azonban sikeres volt, diploma után három színház is szerződést ajánlott neki, ő végül a budapesti Katona József Színház mellett döntött. Azóta számos karakter bőrébe belebújt már a színpadon, de láthattuk például a Sorstalanság , a Lora vagy a Fekete leves című filmben is. Fekete Ernő hangja sokak számára ismerős lehet, eddig több mint félszáz filmben szinkronizált, és közreműködésével jó pár hangoskönyv is készült. A színész 2010-ben Magyarország érdemes művésze lett.

Sorozatunk első részéért kattintson ide Vas megyei hírességek, akik megmutatták a világnak, hogyan nyomják a profik (1. rész) 2015. November 06. 08:40 , a második részéért pedig katt ide Vas megyei hírességek, akik megmutatták a világnak, hogyan nyomják a profik (2. rész) 2015. November 13. 08:07 !

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés