Vas megye meglepően gyengén szerepel az országos vásárlóerő listáján

A magyar vásárlóerő a 21. helyen van az európai országok között.

Havi 150 ezer forintot költhetünk havonta Magyarországon a GfK Hungária elemzése szerint.

Vas megyében ezzel szemben havi 141 ezer forintot vásárolhatunk el a boltokban fejenként egy hónap alatt.

Magyarországon ezzel az alsó középmezőnyben, az országos átlag alatt vagyunk, együtt Győr-Moson-Sopron, Zala és még további hét megyével.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Forrás: gfk.com

A legmagasabb vásárlóerejük természetesen budapestieknek van, utánuk Pest, Fejér és Komárom megye következik, még szintén az átlag felett.

Az országos átlag közelében van Veszprém, Tolna, Heves, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

Az országban a legalacsonyabb vásárlóerő, havi 126 ezer forint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.

Magyarország Európa hátsó részében van

Az elemzés szerint 6517 euró fejenként az átlagos kereskedelmi vásárlóerő Európában. Ami nagyjából 2 millió 575 ezer forintnak felel meg évente, havonta pedig mintegy 215 ezer forintot jelent.

Magyarország a 25-ös lista 21. helyén áll 4572 euróval, ami az európai átlag 70,2 százaléka, évente 1,8 millió, havonta 150 ezer forint. Mögöttünk Lengyelország, Szerbia, Bulgária és Románia áll, ebben a sorrendben.

Európában Luxemburgban a legmagasabb az egy főre eső vásárlóerő, 12 ezer 67 euróval, ami közel 400 ezer forint havonta. Ez az európai átlag 180,2 százalékának, azaz közel a kétszeresének felel meg.

Az európai átlag felett 13 ország van, köztük a szűkebb térségünkből egyedül Ausztria. De vásárlóerőben megelőzte Magyarországot már Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia is.

Mi is az a vásárlóerő?

A kereskedelmi vásárlóerő egyébként azt mutatja meg, hogy a lakosság az átlagos összes jövedelmének mekkora részét költheti el az üzletekben. Ez az arány ma Magyarországon közel 50 százalék, azaz az összes rendelkezésre álló jövedelmük felét a kiskereskedelemben költik el a lakosok.

A fogyasztók az általános vásárlóerejükből fedezik az étkezéssel, a megélhetéssel, a szolgáltatásokkal, az energiával, a magánnyugdíjakkal és a biztosítási tervekkel kapcsolatos kiadásaikat, valamint egyéb kiadásaikat, például a nyaralás, a mobilitás és a fogyasztási cikkek vásárlásaival kapcsolatos kiadásaikat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság