Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fűnyíró, fűrész: akkor most bőgethetjük őket vasárnap?

Vasárnap és ünnepnapokon elvileg tilos reggel tíz előtt és este hat után füvet nyírni, fűrészelni, fát vágni. Elvileg. Mennyire tartják be a csendrendeletet Szombathelyen?

Szívesen olvasnék arról, hogy Szombathelyen hogy vált be a csendrendelet, azt hogyan tartják be a lakók. Kellett e bírságot vagy más szankciót alkalmazni?

- írta olvasónk, mi pedig utánakérdeztünk.

Talán még emlékeznek rá, hogy pár hónapja mekkora felzúdulást okozott Tilos füvet nyírni a vasárnapi reggeli helyett 2013. February 09. 08:25 a város lakóinak körében a tervezett "csendrendelet" bevezetése. Ebből végül annyi valósult meg, hogy az önkormányzat bevette az új környezet– és természetvédelem szabályairól szóló rendeletbe azt a kitételt, hogy vasár- és ünnepnapokon délelőtt tíz óra előtt és este hat óra után nem szabad füvet nyírni, motoros fűrészt használni, betonkeverőt, illetve minden olyan gépet, ami zajt okoz.

És mit tehetünk akkor, ha a szomszédunk vasárnap kora reggelenként flexeli össze a hátsó kertjében az Eiffel torony méretarányos mását? Hát a rendelet szerint megpróbálkozhatunk az önkormányzattal, csakhogy lévén vasárnap vagy ünnepnap, nem fogunk elérni senkit, mert ilyenkor zárva vannak a hivatalok.

Hétköznap bármikor nekieshetünk, és senki nem állíthat le!
Nyugat.hu

No nem baj, gondolhatnánk, akkor forduljuk a közterület-felügyelethez! Ha netalán sikerül elcsípnünk valakit (ugyebár vasárnapról vagy ünnepnapról van szó), aki hajlandó ki is jönni, akkor két problémával is szembesülünk: egyrészt, hogy lehet azt bizonyítani, hogy az illető valóban zajongott? Ez szinte lehetetlen, hiszen elég, ha csak abbahagyja a favágást láncfűrésszel, míg a közterület-felügyelő ott tartózkodik, máris nincs ügy, bevallani pedig nyilván nem fogja.

Másrészt pedig, a közterület-felügyelőnek nincsen joga magánterületen büntetni, tehát ha még fel is szólítja a zajongót arra, hogy azonnal hagyja abba, amit csinál, következménye nem lesz a dolognak.

Szóval a legjobb, amiben reménykedhetünk (persze azon kívül, hogy a szomszédság van olyan decens, hogy nem csap túlságosan nagy ricsajt vasárnap hajnalban), hogy a kihívott közterület-felügyelő a jelenlétével rá tudja bírni a hangoskodót arra, hogy hagyja abba amit csinál, és lehetőség szerint ne este tizenegykor kezdje újra.

De aztán az is lehet, hogy a karma elintézi:

Nyugat.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mit tehetek, ha zavar a szomszéd?

Az otthonunk általában az egyetlen hely, ahol nyugodtan pihenhetünk, feltöltődhetünk és kikapcsolódhatunk. Már ha a szomszéd hagyja.

Tilos füvet nyírni a vasárnapi reggeli helyett

Környezethasználat lett az új nevük a motoros kerti gépeknek. Az új szombathelyi szabályokból szemezgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra