Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem voltak elbocsátások a Vasivíznél, ahhoz csak a jelenlegi vezérigazgatónak lenne joga

Illés Károly fideszes képviselő nyolc elbocsátásról és hatvanmilliós végkielégítésről írt. Kiderült, hogy a leköszönő vezérigazgató kaphat ennyi pénzt. Válaszolt a Vasivíz is.

"Még be sem ült a Vasivízbe Molnár Miklós, de már több mint 60 millió forintba került Nemény Andrásék döntése...a Vasivíznél elköszöntek nyolc vezető és középvezető beosztásban tevékenykedő, valódi szakembertől, ami több mint 60 millió forintba kerül az adófizetőknek, ennyi ugyanis a nyolc szakembernek járó végkielégítés" - írta Facebook-posztjában - többek között - Illés Károly, Szombathely volt alpolgármestere, jelenleg a közgyűlési Fidesz-frakció vezetője.

A Vasivíz Zrt. azóta van a politikai viták középpontjában, mióta az október végi közgyűlésen Megvannak az új alpolgármesterek, bizottságok, Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója 2019. October 31. 09:59 kiderült, hogy Molnár Miklóst akarja kinevezni a cég vezérigazgatójává az új városvezetés.

A Vasivíz Zrt. működésébe korábban az ellenzék nem látott bele, sem az igazgatóságba, sem a felügyelő-bizottságba nem delegálhattak tagot, pedig az önkormányzati cég a megye hatodik legnagyobb vállalata, bevétele mintegy a duplája a SZOVA Zrt-nek.

Molnár kinevezésének tervére megmozdult a kormánypárti sajtó is, a megyei napilap azt írta, hogy Molnár nem felel meg a feltételeknek, ezt cikkünkben Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 Horváth Attila, a területért felelős alpolgármester cáfolta.

Az önkormányzat válaszolt kérdéseinkre, a Vasivíz nem

Illés Károly Facebook-posztja után feltettük kérdéseinket a Vasivíznek és a városházának is. A Vasivíztől egyelőre nem érkezett válasz, de az önkormányzat nevében Horváth Attila alpolgármester válaszolt. Levelét lejjebb szó szerint közöljük, de itt a lényeg:

 • A Vasivíz Zrt-nél a munkáltatói jogokat Kohuth Viktor vezérigazgató gyakorolja, így ha valakit elbocsátottak, arra csak neki volt joga
 • A vezérigazgató munkaviszonyát közös megegyezéssel szüntetik meg
 • A cég igazgatósága november 22-én a közös megegyezésre hivatkozva azt javasolta a Zrt. közgyűlésének, hogy ne állapítson meg juttatást a távozó vezérigazgatónak.
 • Mindez azt jelenti, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetése kapcsán hozott döntése egyetlen fillérrel sem terheli a Vasivíz Zrt. költségvetését, többletköltséget a társaságnál nem okoz.
 • Az igazgatóság ugyanezen az ülésen viszont a 2019. évre egyszeri bérkiegészítésként megszavazott a vezérigazgatónak bruttó 35.327.000,- Ft összegre jogosult a havi alapbérén és a prémium összegén felül
 • Ez az alapbéren és prémiumon kívül további 26 havi bérkifizetést jelentene a vezérigazgatónak, így mindösszesen mintegy bruttó 60 millió forint kifizetését jelentheti számára
 • A javaslatot maga a vezérigazgató tette az igazgatósági ülésen.
 • Az igazgatóság erről a döntéséről nem tájékoztatta előre a többségi tulajdonos szombathelyi önkormányzatot.
 • Eközben az igazgatóság a cég I-III. negyedévének gazdasági beszámolójából kiderül, hogy a társaság több, mint 600 millió Ft veszteséggel zárta az első kilenc hónapot, és a veszteség az év végéig várhatóan tovább fog növekedni.

 • Vasivíz Zrt.: Nem voltak elbocsátások

  Közben megjött a Vasivíz válasza is:

  Valóban elbocsátottak nyolc embert? Ha igen, milyen indokkal?

  - A VASIVÍZ ZRt. a közelmúltban nem bocsátott el egy kollégát sem. Több munkavállaló nyugdíjazás miatt, a környező társaságok munkaerő elszívása miatt, ausztriai munkavégzés következtében többnyire közös megegyezéssel távoztak/távoznak Társaságunktól.

  - Voltak olyanok, akik felmondtak arra a hírre, hogy Molnár Miklós lehet a cég vezérigazgatója?

  - Közös megegyezés esetén a munkavállalók indokai személyes adatnak minősülnek, így a munkavállalók motivációjáról adatvédelmi okokból nem adhatunk felvilágosítást.

  - Természetesen nem nevekre vagyunk kíváncsiak, hanem számokra, és arra, hogy vezető beosztásúakat is érintett-e az elbocsátás, illetve felmondás.

  - Társaságunknál nem volt elbocsátás illetve felmondás.

  - Valóban igaz, hogy a nyolc távozó vezetőnek összesen 60 millió forint a végkielégítése?

  - A kérdésben feltett adat tényszerűen nem felel meg a valóságnak.


  Dr. Horváth Attila alpolgármester válasza

  A Vasivíz Zrt-nél a munkáltatói jogokat Dr. Kohuth Viktor vezérigazgató gyakorolja, így az esetleges elbocsátásokról Ő tud felvilágosítást adni. Szombathely Megyei Jogú Önkormányzata az üggyel kapcsolatban a Vasivíz Zrt. gazdasági beszámolója, a Felügyelőbizottság és az Igazgatóság döntései alapján tud tájékoztatást adni.

  A Vasivíz Zrt. Igazgatósága november 22. napján, a vezérigazgató munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetésével kapcsolatban egyhangúlag azt a javaslatot fogalmazta a társaság közgyűlésének, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésével összefüggésben ne állapítson meg juttatást. Mindez azt jelenti, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetése kapcsán hozott döntése egyetlen fillérrel sem terheli a Vasivíz Zrt. költségvetését, többletköltséget a társaságnál nem okoz.

  A Társaság Igazgatósága ugyanakkor ezen az ülésén a többségi tulajdonos, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata előzetes tájékoztatása nélkül döntést hozott a vezérigazgató munkaszerződésének módosításáról (egy hónappal annak javasolt megszüntetése előtt!), akként, hogy 2019. évre egyszeri bérkiegészítésként a vezérigazgató bruttó 35.327.000,- Ft összegre jogosult a havi alapbérén és a prémium összegén felül.

  Információink szerint e javaslatot – amely az alapbéren és prémiumon kívül további 26 havi bérkifizetést jelentene a vezérigazgatónak, így mindösszesen mintegy bruttó 60 millió forint kifizetését jelentheti számára – maga a vezérigazgató személyesen terjesztette elő az ülésen.

  Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata álláspontja és szándéka ugyanakkor, hogy a munkaerő hiánnyal küzdő Vasivíz Zrt-nél is elsősorban a nem vezető állású munkavállalók bérét kell rendezni, ezért Önkormányzatunk delegáltja többek között emiatt sem támogatta szavazatával e döntést.

  Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ugyanezen az ülésen tárgyalta az Igazgatóság a cég I-III. negyedévének gazdasági beszámolóját, amely szerint a társaság több, mint 600 millió Ft veszteséggel zárta az első kilenc hónapot, és a veszteség az év végéig várhatóan tovább fog növekedni.

  Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata elfogadhatatlannak tartja, hogy egy súlyosan veszteséges cégnél közel 60 millió forint kerüljön kifizetésre a vezérigazgatónak, ahelyett, hogy ez az összeg a nem vezető állású munkavállalók bérrendezését szolgálná. Vélelmezhetően ezen okból kifolyólag hozta meg a tulajdonos önkormányzatok megkerülésével, a vezérigazgató javaslatára az Igazgatóság a fenti döntést, amely a döntéshozók felelősségét több oldalról is felveti.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra