A MEKH nem tehet semmit, ha a Vasivíz nem hajtja végre a határozatát?

A hatóság nem készül szankciókra, a szombathelyi közgyűlés viszont Molnár Miklós vezérigazgató leváltását tervezi.

Csütörtökön írtuk Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyen a Vasivíz vitatott ügye miatt 2020. August 13. 14:08 , hogy Szombathelyen rendkívüli közgyűlés lesz a Vasivíz-ügy miatt. A közgyűlés "a VASIVÍZ ZRt-nél végzett hatósági ellenőrzés megállapításához kapcsolódó döntések meghozatalára" készül, ami azt jelentheti, hogy leváltják Molnár Miklóst, a Vasivíz tavaly decemberben kinevezett vezérigazgatóját.

Molnár leváltására készülnek

Az aktualitását az adja, hogy a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiuma elutasította a cég fellebbezését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozata Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 ellen. A MEKH a határozatban felszólította a Vasivíz Zrt-t, hogy 90 napon belül állítsák helyre a törvényes működést, vagyis váltsák le Molnárt, ő ugyanis nem rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges szakmai gyakorlattal.

Információink szerint a közgyűlés valóban Molnár Miklós leváltására készül, ráadásul úgy, hogy a távozó vezérigazgató semmilyen további juttatásban nem részesülhet.

Korábban felmerült ugyanis, hogy rendkívüli felmondás esetén a vezérigazgatónak 12 havi távolléti díjat kell kifizetni, ami mintegy 20 millió forint lenne. Illetve az is, hogy ötévnyi munkadíját is ki kell fizetni, hiszen megbízatása nem határozatlan időre, hanem öt évre szól, és ha elküldik, elesik az erre az öt évre szóló munkaviszonytól és illetménytől.

Hogyan lehet leváltani a vezérigazgatót?

Való igaz, hogy a MEKH által megszabott határidő augusztus 23-án lejár, de egy, lapunk birtokába került, és a Vasivíznek írt levelükből kiderül, hogy a hivatal nem készül szankciókra akkor sem, ha nem hajtják végre a határozatot. Pontosabban, ezt írják:

"A Hivatal továbbra is messzemenően bízik a VASIVÍZ ... együttműködésében, ezért a Hivatal nem számol olyan eshetőséggel, hogy a teljesítés kikényszerítése iránt különintézkedés szükséges."

És:

"... a Hivatal még nem készül a Szolgáltató víziközmű-szolgáltatói engedélyének visszavonására, és ennek következményeire vonatkozóan sem rendelkezik forgatókönyvvel."

A szombathelyi önkormányzat értelmezése szerint a MEKH akkor foglalkozik a szankciókkal, ha a Vasivíz nem teljesíti a határozatot, vagyis nem váltja le a vezérigazgatót. Ezért hívták össze a rendkívüli közgyűlést.

A Vasivíz fellebbezett

A Vasivíz közben a Kúriához fellebbezett a Budapesti Törvényszék ítélete ellen, ami így nem jogerős. Információink szerint a Kúria november elején tárgyalja majd a Vasivíz fellebbezését.

Addig nincs jogerős ítélet a Vasivíz-ügyben, ennek ellenére a közgyűlés hétfőn valószínűleg kezdeményezi Molnár Miklós leváltását, amihez a többi tulajdonos önkormányzattól is kell majd néhány szavazat. Abban biztosak vagyunk, hogy ha így történik, hosszú pereskedés lesz a folytatás.

Az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni

Megkérdeztük az ügyről a szombathelyi önkormányzat véleményét is. Mint mondták, a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni az ügyben. A részletekről szól majd a rendkívüli közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet