Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyen a Vasivíz vitatott ügye miatt

Megszületett a Fővárosi Törvényszék ítélete a vezérigazgatói kinevezés hatósági kritikájáról.

„Javaslat a VASIVÍZ ZRt-nél végzett hatósági ellenőrzés megállapításához kapcsolódó döntések meghozatalára.” Ez a címe az augusztus 17-re, hétfő reggelre összehívott rendkívüli szombathelyi közgyűlés napirendi pontjának.

Azt nem tudjuk, milyen döntéseket terveznek, zárt ülés lesz, és a zárt ülések előterjesztéseit nem adják ki a nyilvánosságnak. De nem olyan nehéz kikalkulálni, igaz, csak találgatni tudunk.

A Törvényszék szerint is szabálytalan volt a kinevezés

Június végén írtunk arról, Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy 2020. June 29. 07:21 hogy mi várható a Vasivíz ellen hozott hatósági döntés nyomán. Április elején derült ki, Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatot indított a Vasivíznél Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése miatt.

Molnár Miklós
Józing Antal

A MEKH (és a vezérigazgatót hónapok óta támadó Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 Fidesz) szerint Molnár Miklósnak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata. A MEKH a vizsgálat végén felszólította a Vasivíz Zrt.-t, Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 hogy 90 napon belül állítsák helyre a törvényes működést (vagyis új, a szükséges tapasztalatokkal rendelkező vezérigazgatót nevezzenek ki). Plusz másfél millió forintra meg is bírságolták a céget.

A Vasivíz a döntés ellen a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiumához fordult, azt kérve, hogy a Törvényszék semmisítse meg a MEKH határozatát. Információink szerint a Törvényszék azonban jóváhagyta a határozatot.

A szombathelyi önkormányzat nem dönthet egyedül

Valószínű, hogy ezért hívták most össze a rendkívüli közgyűlést. Ahogyan már említettük, az előterjesztést nem hozták nyilvánosságra, a júniusi közgyűlésen a Fidesz-frakció kérdésére Nemény András polgármester azt mondta, a cég működését nem teszik kockára, megvárják a közigazgatási bíróság döntését. Ha az kedvezőtlen lesz a jelenlegi vezérigazgatóra, akkor másik vezérigazgatót kell kinevezni.

Mivel a közigazgatási határozat jóváhagyta a MEKH határozatát, valószínű, hogy Molnár leváltásáról lesz szó. Igaz, hogy a Vasivíz Zrt.-ben a szombathelyi önkormányzatnak többségi tulajdonrésze van, de egy ilyen lépéshez – ahogyan a kinevezéshez is - szükség van néhány szavazatra a többi tulajdonos önkormányzattól is.

Persze, az is lehet, hogy nem készülnek ilyen drasztikus döntésre, elvileg lehetséges, hogy meg akarják tervezni a további jogi lépéseket.

A Vasivíz egyébként a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott keresetben azt is kérte, hogy ha a Törvényszék érvényben hagyja a MEKH határozatát, akkor az ügyet továbbítsa az Alkotmánybírósághoz, mert a vonatkozó törvény nem fogalmaz egyértelműen.

Így egészen biztos, hogy bárhogyan is dönt majd hétfőn a szombathelyi közgyűlés, az ügy folytatódik, nagy valószínűséggel a bíróságokon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra