Vasivíz: Molnár megy, pereskedés jön?

Az új vezérigazgató ennek tudatában vállalta a megbízást - hangzott el a rendkívüli közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

Nemrég írtuk Molnár Miklósnak, a Vasivíz vezérigazgatójának leváltását kezdeményezi a szombathelyi közgyűlés 2020. August 17. 10:48 , hogy a szombathelyi közgyűlés hétfő reggeli rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy Molnár Miklós vezérigazgató leváltását javasolja a cég holnapi közgyűlésének. A szombathelyi önkormányzatnak többségi tulajdonrésze van ugyan a Vasivíz Zrt-ben, de ilyen horderejű döntéshez szüksége van néhány szavazatra a többi tulajdonostól is. A Vasivíznek 209 Vas megyei önkormányzat a tulajdonos.

Nem akarják, hogy kézi irányítás alá kerüljön a cég

A rendkívüli közgyűlésen a városvezetés azt hangsúlyozta, hogy Molnár munkájával elégedettek, de nem szabad engedni, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) éjen a lehetőséggel és kézi irányítás alá vegye a céget. Márpedig erre jogilag lehetősége lesz a MEKH-nek, ha augusztus 23-ig nem váltják le A MEKH nem tehet semmit, ha a Vasivíz nem hajtja végre a határozatát? 2020. August 15. 07:36 Molnárt.

Nemény András polgármester
Mészáros D. Zsolt

Az ülésen, persze, szóba kerültek a politikai szempontok, a városvezetés több tagja is kifejtette, hogy a Fidesz áll az ügy mögött, Molnár Miklóson akarnak bosszút állni azért, mert tavaly év elején az ő szavazatával alakult meg az új, ellenzéki többség a városi közgyűlésben.

A közgyűlés után Nemény András polgármester sajtótájékoztatót tartott, ahol kiemelte, hogy a MEKH Molnár kinevezése után módosította az eljárásrendjét, a hivatal ezzel indokolta, hogy korábban nem voltak hasonló vizsgálatot és eljárások. Nemény szerint az önkormányzat szabályosan járt el Molnár kinevezésével, és emlékeztetett rá, hogy sok más cég és önkormányzat is érintett hasonló ügyben.

Kiemelte, hogy Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke beperelte a MEKH-t, miután a kaposvári vízközmű-szolgáltatót is a vezérigazgató leváltására szólította fel.

Évekig elhúzódhat a bírósági eljárás

Nemény hangsúlyozta, mindezek ellenére garantálni kell a Vasivíz törvényes működését, ezért kezdeményezték a vezérigazgató leváltását. De hozzátette, hogy a bírósági eljárás jelenleg is folyik, ha a bíróság az önkormányzatnak ad igazat, akkor a leváltott vezérigazgatót az MEKH-nak kell kárpótolnia. A vezérigazgató leváltásáról a Vasivíz tulajdonosi közgyűlése dönt majd kedd délután.

Kérdéseinkre a polgármester elmondta, hogy Molnár plusz juttatások nélkül távozik. A helyére kinevezendő Krenner Róbert, jelenlegi vezérigazgató-helyettes megbízatása határozatlan időre szól, épp azért, hogy ha a bíróság visszahelyezi a posztra Molnár Miklóst, könnyű legyen a váltást megoldani. Nemény megjegyezte, az új jelölt ennek tudatában vállalta a jelölést.

Megkérdeztük, hogy a városvezetésnek megvan-e a szándéka, hogy kedvező bírósági döntés esetén visszahelyezi Molnár Miklóst a Vasivíz élére. A polgármester azt mondtam, a szándék megvan, mert Molnárt jó vezérigazgatónak tartják, irányítása alatt a cég a korábbiaknál jobb eredményeket produkált.

De erről csak akkor lehet beszélni, ha lezajlik a bírósági eljárás. Ha a hazai bíróságok nem adnak igazat az önkormányzatnak, elmennek az Európai Uniós bíróságához is, de így az eljárás évekig is eltarthat.

Azt pedig most nem lehet tudni, hogy évek múlva milyen helyzet lesz, és hogy Molnárnak akkor milyen szándékai lesznek.

Felhívtuk Molnár Miklóst, aki azt mondta, november 24-én lesz az első bírósági tárgyalás az ügyben, azután lehet majd elemezni a helyzetet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet