Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Molnár Miklósnak, a Vasivíz vezérigazgatójának leváltását kezdeményezi a szombathelyi közgyűlés

A végső döntést a cég igazgatósága hozza meg kedden. A rendkívüli közgyűlésen politikai támadásról beszéltek.

A rendkívüli közgyűlést az előre bejelentett zárt ülés helyett váratlanul nyilvánossá tették. Koczka Tibor (Pro Savaria) az elején javasolta, hogy ne tárgyalják a Vasivíz ügyét, mert nincs kellően előkészítve, és nincs jogerős bírósági döntés sem az ügyben. Ezt viszont Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) visszautasította.

Nemény arra viszont felhívta a figyelmet, hogy sok városban és cégnél van hasonló helyzet. Elmondta, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere bírósághoz fordult, miután a Kaposvíz Zrt-nél is hasonló határozatot hozott a MEKH. Arról is beszélt, hogy nem tiszta, mi számít szakmai gyakorlatnak, és közben szubjektív módon változtatták a szabályokat.

A polgármester politikai szándékot lát az ügy mögött, az ügy elindítói azzal nem számoltak, hogy sok embert, több céget érint a szigorítás. De megjegyezte, hogy a hatóság által megszabott határidő lejár, de mivel több év múlva fog kiderülni, hogy igazuk van, ezért most meg kell tenni a lépéseket, különben veszélybe kerül a Vasivíz közszolgáltatói engedélye.

Nemény András polgármester
Mészáros D. Zsolt

Lendvai Ferenc (Fidesz) a szavazás előtt bejelentette, hogy a kormánypárt frakciója nem szavaz az ügyben, ők nem asszisztálnak ahhoz, ha a városvezetés ki akarja javítani a hibáját. Hozzátette, ők Molnár kinevezését nem támogatták, most nem akarnak állást foglalni.

Czeglédy Csaba (független) szerint törvényességi szempontból kell nézni az ügyet, ha törvényesnek tartják a jelenlegi működést, akkor vissza kell utasítani a hatóság határozatát. Arra is emlékeztet, hogy Molnár Miklóst a városvezetés kérte fel a feladatra, Molnár pedig lemondott képviselői és tanácsnoki megbízatásról. Czeglédy nem érti a kapkodást, május végétől ismerik a hivatal álláspontját, szerinte a döntést a Vasivíz szeptemberi igazgatósági ülésre kell halasztani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányhivatal nem indított eljárást Molnár kinevezése ellen, ha a kinevezés törvénytelen lett volna, akkor a kormányhivatalnak kötelessége lett volna közbelépnie.

Hozzátette, az történt, hogy a kormánypártok a kézivezérelt hivatallal együttműködve célkeresztet rajzoltak Molnár homlokára, ha visszahívják a vezérigazgatót, akkor sikerrel járt a politikai akció - mondta.

Nemény szerint viszont a célkeresztben nem csak egy személy, hanem egy cég van, és a város vízellátása. Ha végül beigazolódik, hogy az önkormányzatnak igaza volt, akkor bíróságon kell ezt érvényesíteni. És akkor, ha Molnár akarja, vissza is kell helyezni őt a pozícióba - mondta.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely frakcióvezetője kijelentette, Molnárt jó vezérigazgatónak tartják, a Fidesz indított ellene politikai támadást. Hozzátette, végig fogják vinni sz ügyet a bíróságokon, azt az ügyet, amibe a Fidesz kényszerítette bele őket.

A közgyűlés végül az Éljen Szombathely frakció szavazataival döntött arról, hogy kezdeményezik Molnár Miklós vezérigazgató leváltását.

A helyére Krenner Róbert jelenlegi vezérigazgató-helyettest javasolják a cég új vezérigazgatójának. Czeglédy tartózkodott, Koczka Tibor nemmel voksolt, a Fidesz-frakció nem szavazott.

A Törvényszék szerint szabálytalan volt a kinevezés

Június végén írtunk arról, Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy 2020. June 29. 07:21 hogy mi várható a Vasivíz ellen hozott hatósági döntés nyomán. Április elején derült ki, Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatot indított a Vasivíznél Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése miatt.

Molnár Miklós
Józing Antal

A MEKH (és a vezérigazgatót hónapok óta támadó Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 Fidesz) szerint Molnár Miklósnak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata. A MEKH a vizsgálat végén felszólította a Vasivíz Zrt.-t, Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 hogy 90 napon belül állítsák helyre a törvényes működést (vagyis új, a szükséges tapasztalatokkal rendelkező vezérigazgatót nevezzenek ki). Plusz másfél millió forintra meg is bírságolták a céget.

A Vasivíz a döntés ellen a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiumához fordult, azt kérve, hogy a Törvényszék semmisítse meg a MEKH határozatát. Információink szerint a Törvényszék azonban jóváhagyta a határozatot, ezért hívták össze Rendkívüli közgyűlést hívtak össze Szombathelyen a Vasivíz vitatott ügye miatt 2020. August 13. 14:08 a mai rendkívüli közgyűlést.

A szombathelyi önkormányzat nem dönthet egyedül

Igaz, hogy a Vasivíz Zrt-ben a szombathelyi önkormányzatnak többségi tulajdonrésze van, de egy ilyen lépéshez – ahogyan a kinevezéshez is - szükség van néhány szavazatra a többi tulajdonos önkormányzattól is.

A Vasivíz egyébként a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott keresetben azt is kérte, hogy ha a Törvényszék érvényben hagyja a MEKH határozatát, akkor az ügyet továbbítsa az Alkotmánybírósághoz, mert a vonatkozó törvény nem fogalmaz egyértelműen.

A szombathelyi városvezetés most azért lépett, mert a MEKH által megszabott határidő augusztus 23-án lejár, de egy, lapunk birtokába került, és a Vasivíznek írt levelükből A MEKH nem tehet semmit, ha a Vasivíz nem hajtja végre a határozatát? 2020. August 15. 07:36 kiderül, hogy a hivatal nem készül szankciókra akkor sem, ha nem hajtják végre a határozatot.

A Vasivíz közben a Kúriához fellebbezett a Budapesti Törvényszék ítélete ellen, ami így nem jogerős. Információink szerint a Kúria november elején tárgyalja majd a Vasivíz fellebbezését.

A MEKH említett levelében azt is írják, nem készülnek arra, hogy visszavonják a Vasivíz közszolgáltatói engedélyét, ennek ellenére a szombathelyi közgyűlés meghozta a feljebb részletezett döntését.

A Vasivíz közgyűlése kedden, azaz holnap ülésezik és várhatóan dönt az ügyben.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet