Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Veszélyes helyzetek nyomában – Kék fényben a kerékpárosok

Eddig rendszeresen beszámoltunk Szombathely és Vas megye súlyos közlekedési baleseteiről, az ezek kapcsán indított rendőrségi akciókról, mostantól viszont „békeidőben” is rendőrautóba pattanunk időnként, hogy teljesebb képet kaphassunk a hétköznapi valóságról. Elsőként a kerékpárosok kerültek forgófénybe.

Szokatlan szigor

Két hónapon át, október elejétől november végéig eddig meglepő intenzitással pörögtek a közlekedési rendőrök Szombathely útjain. Folyamatos traffipax ellenőrzések zajlottak, sokszor egyszerre több ponton és a cirkáló járőrautók is sorozatban kapták ki a forgalomból a szabályok ellen vétőket. (Erről ezen sorok írója blogjában is említést tett anno, a sofőrök figyelmébe ajánlva a sebességhatároló használatát városon belül.)

A helyi autósok már elszoktak az effélétől, így sokan érezhették saját pénztárcájukon egy-egy szabálytalan művelet hatását. Piroson áthajtás, megfordulás záróvonalon át, balra kanyarodás ott, ahol elvileg tiltott, trükközés az egyirányú utcákban – csak néhány azokból a cselekből, amelyekkel sok szombathelyi autós eddig pár másodpercet nyert a napi közlekedésben és amelyekről talán már el is hitték, hogy „ennyi belefér”. Ebbe az állapotba csapott bele tenyérrel a rendőrség.

Bekapcsolt sebességhatárolóval közlekedő autó - a szemközti sávban rendőrök bírságolnak
Bekapcsolt sebességhatárolóval közlekedő autó - a szemközti sávban rendőrök bírságolnak
Tánczos Mihály

Fókuszban a kerékpárosok és gyalogosok

Talán a gépjárművezetők sem bánják, hogy a rendőrök fokozottan figyeltek a gyalogosokra és kerékpárosokra is, akik szintén sok galibát okoznak az utakon. A nyugat.hu a Nyugat Rádióval közösen egy kerékpáros ellenőrző túrára kísért el egy járőrpárost.

Hétszemközt
Hétszemközt - indulás előtt
Tánczos Mihály

-

A fő cél a kerékpár kötelező tartozékainak ellenőrzése, illetve annak a megállapítása, a kerékpáros fogyasztott-e alkoholt

– mondta el az eligazításon László Péter főhadnagy, a Forgalomellenőrzési Alosztály vezetője. Miután beültünk a rendőrségi Transporter hátsó ülésére és eligazítottuk az első üléssorra rögzített traffipax karját, már ki is gurultunk a Söptei úti bázis kapuján. Késő délután lévén már teljesen besötétedett. Néhány perc után bele is botlottunk az első kivilágítatlan kerékpárosba, aki árnyékként suhant a sportcsarnok irányába.

Kivilágítatlan kerékpáros
Kivilágítatlan kerékpáros
Tánczos Mihály

Helyszíni bírság

A leállított kerékpáros nem állt neki magyarázkodni, elismerte, hogy hibázott, amikor bekapcsolt lámpa nélkül indult útnak. Az sem szolgálhat mentségére, hogy csak néhány kilométert akart megtenni, nem is érvelt ezzel. A szondát megfújta, alkoholt nem fogyasztott és elfogadta a helyszíni bírságot, így egy aláírás után már tekerhetett is tovább, bekapcsolt világítással.
Egy apró mozdulat csupán, de súlyos ezreseket jelent, ha a bringások nem teszik meg. Rosszabb esetben pedig akár baleset áldozata is lehet a kivilágítatlan kerékpáros. Nagyon nem mindegy ugyanis, az autós mikor veszi észre az előtte, vagy elé tekerő biciklist, főleg, ha az sötét ruhában ül a járművén.

Tehetnek saját biztonságukért

Ma már pár száz forintért beszerezhető első-hátsó lámpa és újabb néhány száz forint a küllőre szerelhető macskaszem, ami szintén életmentő lehet oldalról. Hasznos a pedálokra applikált fényvisszaverő is. Ha pedig még jólláthatósági mellény is van a bringa hajtóján, akkor ő már majdnem mindent megtett saját biztonságáért. Szerencsére ilyen esettel is találkoztunk. A Bartók körúton egy fia mellett tekerő édesanyát állítottak meg a rendőrök, direkt a mi kedvünkért, hogy a jó példát is bemutathassuk.

A kisfiún a fényvisszaverő mellényen kívül sisak és villogó lámpa is volt. A kis legény ráadásul már kívülről fújta a jelzőtáblákat és azt is tudta, miért kell messziről észrevenniük őt az autósoknak. Reméljük sok szülő gondolkodik hasonlóan és beszéli meg ezeket a kérdéseket gyermekével, mielőtt kiereszti őt a forgalomba. Így sem lehet elkerülni minden balesetet, de drasztikusan csökkenteni lehet ezek számát.

Pozitív példa: messziről is jól látható gyermek, szülői kísérettel
Pozitív példa: messziről is jól látható gyermek, szülői kísérettel
Tánczos Mihály

Kötekedő

Az este folyamán a lámpa nélküli kerékpárosok többsége azonnal elismerte, hogy hibázott. Nem úgy egy kivilágítatlanul imbolygó úr, aki nekiállt szapulni a rendőröket, mert szerinte ők csak a hozzá hasonló szerencsétlenekre utaznak, ahelyett, hogy gyilkosokat üldöznének. A férfinek sikerült szép magas értéket produkálnia az alkoholszondán és először a helyszíni bírságot sem akarta elfogadni. A rendőrök elmondták, hogy akkor elő kell állítaniuk. A kerékpár a helyszínen marad, őt pedig elviszik kettős vérvételre, a feljelentés után pedig a helyszíni bírság többszörösét kell megfizetnie, vagy leülnie. A férfinek egyébként volt villogó kerékpáros lámpája a táskájában, de nem használta, nehogy kiégjen az izzó, vagy lemerüljön az elem.

Alkoholmeghajtású jármű
Alkoholmeghajtású jármű
Tánczos Mihály

Elgondolkodtató szám

A fokozott ellenőrzés ideje alatt csak Szombathelyen félezernél több felvétel készült gyorshajtókról. Korábbi cikkeinkben már megemlítettük, hogy a rendőrök rátartással állítják be a traffit, tehát ha az „elsül”, akkor már valóban gyorsan hajtott a sofőr. A bemért autósok akár már a karácsonyfa alá is tehetik a büntetésüket. Néhányan belekóstolhatnak a hatszámjegyű összegek leperkálásának kínjába, de mielőtt sajnálnánk őket gondoljunk bele, akadt sofőr, aki 100 km/h feletti sebességgel hajtott szembe a traffipax-szal a belvárosban.

Elnézte a naptárt? Az M8-as autópálya még nem készült el
Elnézte a naptárt? Az M8-as autópálya még nem készült el
VMRFK / Tánczos Mihály

Egy órával azután, hogy kiszálltunk a rendőrautóból már ismét találkoztunk a járőrökkel egy baleset helyszínén, majd két nappal később egy gyalogosgázolásnál futottunk össze Szombathelyen. Ezúttal is zebrán ütött el az autó egy idős embert. A Váci-Kodály utcák kereszteződésénél történt balesetben az elütött férfi agyrázkódást szenvedett. Szombathelyen rövid idő alatt több súlyos baleset is történt gyalogátkelőhelynél.

Gyalogosgázolás zebrán, Szombathelyen, a Váci Mihály utcában
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Gyalogosgázolás, elsőbbség meg nem adása, ittas vezetés péntek éjjel

Már két sávon átkelt a gyalogos mikor elütötték, a helyszínelő rendőrök bójái közé ittas sofőr hajtott autójával, és mégegy baleset is történt péntek éjjel.

Kómában van a zebrán elütött bolyais diák (frissítve)

Két súlyos baleset történt szerdán délután Szombathelyen. Az egyikben öten sérültek meg a város határában, a Savaria Plázánál pedig fékezés nélkül ütött el egy 14 éves diáklányt a zebrán egy autós. Az orvosok küzdenek az életéért, már többször újraélesztették.

Két gyalogost gázolt el a zebrán a BMW

Az osztrák rendszámú BMW a szombathelyi Március 15 téren gázolta el a gyalogosokat.A két sérültet kórházba szállították.

Ámokfutót keres a nyugat.hu - gazdája mellett ütötte el a kutyát

Nagy sebességgel vette be a kanyart, felhajtott a járdára és elütötte a zebránál várakozó 16 éves lány kutyáját egy ámokfutó kedden késő délután Szombathelyen. A sötét autó ezután a piros lámpán átrobogva elhajtott.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra