Beledermedve az elmúlásba – Videó a húsz éve bezárt szentgotthárdi kaszagyárról

Két évtizede csend van az egykor dübörgő gyárban. Olvasónk melankolikus hangulatú felvétele.

A szentgotthárdi kaszagyár hosszú Csipkerózsika-álma ez év tavaszán ért véget, amikor az önkormányzatnak sikerült megegyeznie Valamikor farkaskalapácsok döngtek itt, húsz év pangás után történik valami a szentgotthárdi kaszagyárral 2021. May 10. 07:19 a tulajdonossal. Ennek értelmében a gyár területe az önkormányzat tulajdona lett, a város 1,8 milliárd forintot kapott a kormánytól, hogy megszerezze a gyárat és kezdjen vele valamit.

A gyárat 2001-ben állították le, azóta felszámolás alatt áll a tulajdonos cége. Több mint negyvenszer hirdették meg eladásra, sikertelenül, ennek vetett véget a tavaszi megállapodás. Most úgy tűnik, az elmúlt fél évben nagyszabású takarítás történt a területen, és lebontották azokat az épületeket is, amelyek nem képviselnek műemléki értéket.

A gyár nagy része a száz évvel ezelőtti technikát használta, ez adta a különlegességét és az értékét is az itt gyártott termékeknek.

Az épületcsoport jó része műemléki védettségű.

Olvasónk, Szily Csaba nemrég készített egy videót a gyár jelenlegi állapotáról:

A gyár hivatalos alapítása 1902-ben volt, és egy osztrák báró, Jozef Wieser nevéhez fűződik. Ez volt az a korszak, amikor a kis mezőváros rákerült az ország térképére, az iparosítási láz sorra fűzte fel a mai Hunyadi út mellé az üzemeket, a kaszagyárral szemben az óragyárat, a dohánygyárat, arrébb a selyemszövőgyárat.

De már a 18. században is dolgoztak a kaszagyár helyén iparosok, ma is áll az az épület, ami a ciszterci apátság istállója és kovácsműhelye volt. Az alapítás óta eltelt száz év alatt szinte semmit sem változott az itt használt technológia. Itt valóban kézi kovácsolással, mesteri alapossággal készültek a kéziszerszámok.

Csendélet világítótesttel
Garai Antal Atom

Persze, voltak modernebb eszközök, használtak hidraulikus és légkalapácsokat is, utóbbiak dübörgése sok száz méterre elhallatszott, talán ezért is volt, hogy a kovácsok nem dolgoztak éjszakai műszakban.

A gyár később kisgépeket is gyártott, tulajdonképpen a nyolcvanas évek végéig folyamatosan bővült. A gyárban volt forgácsolóüzem, kisgépüzem, energiaüzem, festőműhely, kompresszorház, sok minden, ami kellett.

A második világháború után államosították a gyárat, majd önállóságát is elveszítette, szervezetileg beolvasztották a Rába Magyar Vagon és Gépgyárba. Pontosabban annak egyik leányvállalatába, a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyárba, ott döntöttek a termékpalettáról, fejlesztésekről, mindenről.

A rendszerváltás aztán megásta a gyár sírját. A keleti piacok összeomlottak, sorra szűntek meg a téeszek, amik állandó megrendelőknek számítottak, a gyár udvarán évekig rozsdásodtak a megrendelt, de a megrendelő megszűnése miatt le nem szállított nagyméretű mezőgazdasági gépek.

Garai Antal Atom

A 90-es években aztán a gyár megint önállósodott, befektetőt kerestek. Néha meg is jelent egy-egy önjelölt csodatévő, de üzlet nem lett a dologból. 2001-ben aztán végleg leállt a termelés. A gépek jó részét leszerelték, elszállították, ami maradt, azt az egykori kisgépüzemben halmozták fel. Kivéve a legrégebbi üzemet, a farkaskalapácsok otthonát. Ez a rész 2005 óta műemléki védettséget élvez. Igazi értékek vannak itt, ami jó alap lehet egy ipari múzeumhoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság