Viszlát, balkáni hangulat! - A tervek szerint a következő években komplex felújítás vár a szombathelyi Éhen Gyula térre

Újra lehet Éhen Gyula szobor a vasútállomásnál. Okospadokat és okos buszmegállókat is szeretnének.

Komplex fejlesztésen, szépítésen mehet át az Éhen Gyula tér a következő években a szombathelyi vasútállomásnál - jelentette be sajtótájékoztatón Bokányi Adrienn tanácsnok, a választókerület önkormányzati képviselője. A helyszín stílszerűen a tér volt, ahol már csak a pocsolyák emlékeztették a sajtó munkatársait az esős napkezdésre.

sajtótájékoztató Éhen Gyula szobor
Már nem volt szükség az esernyőkre
Mészáros D. Zsolt

Bokányi Adrienn kiemelte, a fejlesztés lényegében már el is kezdődött azzal, hogy a Blaguss megújította a korábbi Volán-pavilont, majd új parkolókat alakított ki az önkormányzat és zöldítették a területet.

Most a tér többi része következik, hogy felszámolják a balkáni hangulatot, amellyel korábban lapunk is foglalkozott. Szombathely legrosszabb utcái: a Balkán hangulatát idéző Éhen Gyula tér 2022. October 21. 19:16 A jelenlegihez képest 30-40 százalékkal nagyobb zöldterületet álmodtak meg: a burkolat feltörése után fákat, virágágyásokat telepítenek. Jobb minőségű térköves burkolatot terveznek. Vandálbiztos okospadokat és okos buszmegállókat is kihelyeznének. Az okospadok és buszmegállók napelemmel működnek, az utasok itt tölthetik a telefonjaikat, egyéb kütyüjüket, és wifi szórópontként is tudnak működni.

sajtótájékoztató Éhen Gyula szobor
A konkrét tervek
Mészáros D. Zsolt

Tehát a már megkezdett folyamat nyáron a Blaguss-pavilon melletti bódék lebontása után maradt földes terület fásításával, virágosításával folytatódik.

Bokányi Adrienn hozzátette, amennyiben a június 9-i választás után az Éljen Szombathely folytathatja városvezetői munkáját, és ő marad a körzet képviselője, akkor a következő években mindenképpen megvalósítják ezt a komplex felújítást. Azért, hogy méltó környezet fogadja a városba érkezőket és egyben méltó legyen a környék a város lakóihoz is.

Ami az ehhez szükséges forrásokat illeti, megtudtuk, uniós pályázatban, saját forrás bevonásában, közadakozás elindításában is gondolkoznak a több ütemű fejlesztésnél. A helyi vállalkozók hozzájárulásait is várják. Akárcsak az Éhen Gyula szobor esetében, amely újra dísze lehet a térnek.

Az Éhen Gyula Baráti Kör kereste meg a szoborállítási szándékkal először Putz Attilát, az Oktatási és Civil bizottság elnökét, majd a városvezetést, amely támogatja is a kezdeményezést.

Természetesen a mostani szobor marad az Éhen Gyula városrészen – ezt már Kozma Gábor, a baráti kör elnöke jelentette be. Még keresik, hogy ki lesz az a művész, aki a mellszobrot megalkotja adományokból.

sajtótájékoztató Éhen Gyula szobor
A korábbi szobor így nézett ki
Mészáros D. Zsolt

Az első adományozó magánszemélyként nem más, mint Nemény András. A polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, Szombathely ikonikus polgármesteréről van szó, akinek a keze nyomán alakult ki a jelenlegi Szombathely. Az ő munkásságának köszönhetően lett a település modern város, ahol már akkor is jó volt élni. Sok család Éhen Gyula idejében került ide, akiknek leszármazottai a mai szombathelyiek.

Kozma Gábor végül bejelentette, hogy az Éhen Gyula Baráti Kör az idei önkormányzati választásokon is támogatja az Éljen Szombathely Egyesületet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet