A víz, ami kívül-belül hatásos – 65 éve tört fel a büki gyógyvíz

1957-ben feltört, 1965-ben gyógyvíznek minősítették.

A megtisztulás metaforája nemcsak azért lett a gyógyvízhez kapcsolva, hogy a fürdésre utaljon. Sokan nem tudják, hogy a bükfürdői medencék vize nemcsak a nyári felüdülésre, avagy a különböző panaszok enyhítésére szolgál. Tény, hogy számos betegség kezelése, vagy utókezelése sokkal hatásosabb lehet némi ülőfürdőtől, ez a víz azonban ivókúrához is használható.

A termálvizet 1963-tól vizsgálták, így derült ki, hogy több betegségre is hatásos, ezért gyógyvízzé nyilvánították. Különböző mozgásszervi betegségeknél, meszesedésnél, kopásoknál, csontritkulásoknál, ortopédiai műtétek utókezelésénél is pozitív eredményeket értek el, ha a páciensnek többszöri fürdőzést írtak elő.

65 éve tört fel a büki víz
lutorkatalin

A víz egyébként magas alkalikus tartalma miatt alkalmas az ivókúrára, ugyanis a gyomorsavat is képes közömbösíteni, valamint az emésztést érintő betegségeket is enyhíti. Természetesen nem azzal teszünk jót magunknak, ha elkezdjük kiinni a medence vizét, csakis orvosi rendelvényre fogyasztható, kis mennyiségben. A víz ebben az esetben is orvosság, nem ivóvíz.

Komoly évfordulók: a víz már több mint 50 éve gyógyvíz, a fürdő pedig már a 60. születésnapjára készül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód