Elkezdődik a szombathelyi víztorony felújítása, zárva lesz a KRESZ-park

Félmilliárd forintba kerül, az Európai Unió fizeti.

Április 16-án átadták a munkaterületet a víztorony felújításához a Brenner-parkban - írta közleményében az önkormányzat. Vagyis, megkezdődik a víztorony felújítása.

A felújításra már régóta készülnek, nem véletlen, hiszen az 1926-ban átadott emblematikus épület 1978 óta használaton kívül van, mára eléggé leamortizálódott. Tervek már régóta vannak, voltak egészen nagyívűek is, tavaly novemberben mutattuk be Totyogva halad előre a szombathelyi víztorony ügye 2018. November 08. 22:15 az egyik legújabbat.

A víztorony egy tavalyi képen
Mészáros Zsolt

Ekkor már azt is tudni lehetett, hogy 500 millió forint lesz rá, és ezt egy uniós pályázaton nyerte el a város.

Idén februárban aztán újabb hírekkel jelentkeztünk Ez meg itt a legfrissebb terv a szombathelyi víztorony felújítására 2019. February 07. 15:10 , mégpedig Sátory Károly városi képviselő Facebook-posztja alapján. Ekkor kiderült, hogy némileg változtak a tervek, kicsit összébb kellett húzni a nadrágszíjat.

A víztorony látványterve
Hende Csaba Facebook

Az egyik legjelentősebb változás, hogy megmarad a KRESZ-park kiszolgáló épülete, és marad a funkciója is, korábban ide egy kétszintes épületet terveztek. A többi elképzelésről ezt írtuk februárban:

 • A látogatókat fogadó helyiség és a kávézó a Víztorony földszintjén lesz.
 • A kávézóhoz külső terasz tartozik, mely a játszótérre néz.
 • A Víztorony alsó szintjéről juthatunk majd fel, a külön e célra épített lépcsőn, a félemeleten kialakított különterembe, melyet sok funkcióra lehet használni.
 • A terem befogadóképessége kb. 40-50 fő lesz.
 • A víztorony látványterve
  Hende Csaba Facebook-oldal

 • A további szintekre az eredeti csigalépcsőkön juthatunk fel. A torony első szintjét beüvegezik.
 • A torony további szintjei kilátóként funkcionálnak.
 • Az eredeti elképzelések szerint az érdeklődők a gyönyörű panoráma mellett megismerhetnék a víztorony működését, láthatnák az épület belsejét.
 • Felújítják a parkban lévő játszóteret is felújítják és új játszótéri eszközöket is elhelyeznek.
 • Az önkormányzat mostani közleménye szerint ezek a tervek nem változtak, marad az 500 milliós keret. A felújításra 12 hónap van.

  A víztorony látványterve
  Hende Csaba Facebook

  Közben az Agora Kulturális Központ közleményben jelentette be, hogy a víztorony és környezetének felújítása miatt

  A KRESZ-park ebben az évben zárva lesz.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet