Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Totyogva halad előre a szombathelyi víztorony ügye

Elvileg a jövő év végére be kellene fejezni, de még csak a közbeszerzés kiírásánál tartanak.

A szombathelyi víztorony ügye évtizedek óta húzódik. Az 1926-ban átadott emblematikus épület 1978 óta használaton kívül van.

Bár annyira nincs szem előtt, mint a Savaria Szálló, a város lakói számára mégis irritáló az épület elhagyatottsága, folyamatos pusztulása.

Mészáros Zsolt

Az elmúlt évtizedekben több nagyívű elképzelés is napvilágot látott, hogy mindegyik hamvába haljon.

A tavaly elindult, a közgyűlés által megszavazott projekt közel sem olyan nagyívű, de legalább történik valami.

Egy turisztikai pályázat keretében 500 millió forintot EU-s pénzt nyert a város, amely ezek szerint egy időre felfüggeszti a Brüsszel elleni harcot, és a pénzt a víztoronyra és környezetére költi.

Mészáros Zsolt

Bár az összeg hatalmasnak tűnik, ezt egy ilyen jellegű és korú épület elég gyorsan benyeli, különösen ha közbeszerzéssel van súlyosbítva a kivitelezés. (Gondoljunk bele, a stadion ennek az összegnek a 36-szorosába került.)

Mészáros Zsolt

A mostani felújítás azt is jelenti, jó pár évtizedig nem történik más a víztoronnyal. Más szemszögből viszont örülhetünk, hogy végre történik valami.

Mi történik most?

A városházától kapott tájékoztatás nemcsak a pénz van meg, hanem időközben a tervek is zöld utat kaptak a hatóságoktól.

Most éppen a közbeszerzést írják ki, és ha sikeres lesz, a munkálatok jövő év első felében indulnak.

Hende Csaba Facebook

Amihez annyit teszünk hozzá, hogy nem ártana sietni, mert a projekt pályázati dokumentációja szerint mindennek készen kell lennie jövő év végére.

Mi is épül?

Azon kívül, hogy egy komplett ráncfelvarrást kap az épület, a földszinten egy kiállítótér és egy teraszos kávézó és nyílik.

Az első emeleten lesz egy üvegfalú kilátó, és a többi emelet is megmászható lesz csigalépcsővel.

A pénzből jut a közeli kölcsönzőre is.

Elvileg ilyen lesz a víztorony
Hende Csaba Facebook-oldal

Most izgatottan várjuk, hogy lesz-e kivitelezője mindennek, azaz, hogy ennyi pénzből hogyan lehet mindezt megoldani.

Aggodalmunk tovább nő, ha a vásárcsarnok megakadt közbeszerzésére gondolunk.

Vannak, akik a kávézóval is szkeptikusak, mondván a hely nem generál akkora forgalmat, hogy azt gazdaságosan lehessen majd működtetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra