Kórházi parkolók: Gulyás Gergely állami támogatásról, a városvezetés kifogásokról beszél

Újabb fejezet a vitában, a miniszter megígér, de a feltételeit nem lehet teljesíteni.

A kormány hajlandó kifizetni a kórházzal szemközti parkoló kialakításának teljes összegét - írja a kormányközeli frisss.hu. A lap Gulyás Gergely Minisztereln9ökséget vezető minisztert idézi, aki tudósításuk szerint csütörtökön Szombathelyen járt. ( A látogatásról a Nyugat.hu nem kapott értesítést, és azt nem is hirdették meg nyilvánosan.)

Itt épülne parkoló
Kiss Tamás

A lap szerint Gulyás azt mondta, a kormány hajlandó a terület visszavásárlásával és a parkoló kialakításával kapcsolatos összes költségét, de ennek alapfeltétele, hogy az önkormányzat mielőbb vásárolja vissza a hozzá már befolyt vételárból az eredeti áron az ingatlant, terveztesse meg a parkolót, és folytasson le egy feltételes közbeszerzési eljárást, hogy ismertté váljanak a kivitelezés költségei.

A városvezetés közleményben reagált

A hírre Horváth Attila pénzügyekért (is) felelős alpolgármester közleményben válaszolt:

Kifogás, kifogás, kifogás

Szombathely idén sem kap kompenzáció t

A héten megjelent a 61/2022-es kormányrendelet, melyből egyértelműen kiderül, hogy Szombathely ebben az évben sem részesül kormányzati kompenzációban. Sajnos a magyar kormánynak semmit nem jelent a szombathelyiek véleménye, semmit nem jelent több mint 7000 szombathelyi aláírása és nem érdekli, hogy a szombathelyiek milyen utakon járnak, milyen a város kulturális és sportélete.

A kormány döntése ezekről a területekről von el pénzt. Ha megkaptuk volna azt az 1,4 milliárd forintot, amit a fideszes városok, akkor végre lenne városunknak pénze utak felújítására és lenne pénzünk többek közt a kórházzal szembeni területen parkolók létesítésére.

Szintén ezen a héten jelent meg Hende Csaba azon nyilatkozata, amely valamilyen feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatásához köti a parkoló megépítéséhez szükséges állami forrás biztosítását.

Hende Csaba ezzel beismerte, hogy teljesen súlytalan a magyar kormány szemében, beismerte, hogy nem tud pénzt szerezni, beismerte, hogy a kórházi parkolóval kapcsolatos nyilatkozata nem más, mint olcsó kampányfogás. Ezzel a feltétellel Hende Csaba csak az időt húzza, és próbálja leplezni az alkalmatlanságát.

Tudjuk jól, soha nem volt kormányzati támogatás előfeltétele akár feltételes vagy akár tényleges közbeszerzési eljárás lefolytatása. Amíg a támogatási szerződést nem kötjük meg, addig nem is tudjuk, milyen közbeszerzési eljárást kell lefolytatnunk.

Emlékezhetünk rá, hogy nyáron a Belügyminisztérium úgy utalt át városunknak 905 millió forintot, hogy akkor még azt sem döntötte el az önkormányzat, hogy konkrétan melyik utak felújítására fogja fordítani. Ebből is látszik, hogy ha van szándék és akarat, akkor van megoldás is. Egy hónapja van az országgyűlési képviselőnek arra, hogy megoldja a problémát. Eddig Hende Csaba csak újabb és újabb kifogásokat keresett.

Ideje lenne dolgoznia.

dr. Horváth Attila
Szombathely MJV alpolgármestere

Sokadik fejezet a vitában

A csütörtöki Gulyás Gergely bejelentés és Horváth Attila mai közleménye a sokadik fejezet a kórházzal szemközti terület ügyében.

Miután az önkormányzat egy ingatlancsomag részeként eladta a volt városi strand területének egy részét, gyorsan kiderült Eladták a volt szombathelyi városi strandot, társasházak épülhetnek a területen 2021. October 30. 19:22 , hogy az új tulajdonos társasházakat akar ott építeni. Erre tiltakozási hullám indult, amibe beszálltak a Markusovszky kórházban működő érdekvédelmi szervezetek is, azt kérve,hogy a területen inkább parkolók épüljenek.

A városvezetés egeztetéseket kezdett Mi lesz a volt szombathelyi városi stranddal? – Jó híreket ígér Nemény András polgármester 2022. February 07. 16:38 a tulajdonossal, ennek, és a kialakult politikai vitának a következményeként a tulajdonos bejelentette Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos 2022. February 24. 10:11 , hajlandó visszaadni a területet az önkormányzatnak, ha a város kifizeti a vételárat, és a megvásárlással kapcsolatos költségeket.

Azzal a feltétellel, ha március 31-ig garanciát kap a terület visszavásárlásainak és a parkoló kialakításának költségeinek fedezetére. Hende Csaba országgyűlési képviselő korábban megígérte, hogy ha a város visszaveszi a területet, akkor az összes költségre állami támogatást szerez. De hozzáétette, erre csak a választások után lesz lehetőség.

A Gulyás Gergely csütörtöki kijelentése is arra utal, hogy a tulajdonos által adott határidő lejártáig nem történik semmi, hiszen feltételes közbeszerzésről ír, amit nem lehet ennyi idő alatt lebonyolítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet