Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

VW Bogarat toltak fel a Szombathelyi Képtár lépcsősorán

Rádióban kért segítséget egy nem hétköznapi dologban egy kőszegi férfi. Diplomamunkának készült kelta mintás VW bogarat kellett feljuttatni a Szombathelyi Képtárba. Öt percen belül jelentkezett egy autómentő cég és az autó már a kiállítótérben van. Videóbeszámoló.

Amikor kb. egy hónapja azt írtuk Ternyák Péterről Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig 2010. April 20. 14:17 , hogy bogaras ember, a szó minden értelmében, akkor nem jártunk messze a valóságtól. A Savaria Egyetemi Központ Rajz Intézeti Tanszéke ugyanis kiállítást szervez Kezdőtőke címen a diplomamunkákból a Szombathelyi Képtárban. Ez addig nem is jelent problémát, amíg vásznakat, festett cserepeket és hasonló alkotásokat kell kiállítani, Makai András azonban egy VW bogarat festett ki kelta mintázattal, ez volt a diplomamunkája. Érthető lett volna, ha Ternyák Péter, az autó tulajdonosa elfogadja, hogy az autó kiállítása technikailag lehetetlen.

Videó az autó lépcsőztetéséről

A tulaj azonban úgy gondolta, hogy a feladat nehéz, de koránt sem lehetetlen és Makai András is megérdemli, hogy lássák az alkotását. Felhívott hát két helyi rádiót, ahol közzétették a kérését: aki tud, délután három órakor menjen segíteni, továbbá minden ötletet szívesen fogad, hogyan lehet megoldani ezt a problémát. A Nyugat Rádió reggeli műsorában élőben is kapcsolták a fiatalembert. A műsorvezető megkérdezte, nem lenne-e megoldás, ha a Képtár lépcsője előtt állna az autó? De a férfi eltökélt volt: a VW Bogár mindenképpen feljut az emeletre.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
Tánczos Mihály

Nem telt el öt perc a bejelentkezés után és csörgött a rádió telefonja. A Vasi Autómentő Kft. egyik embere érdeklődött, aktuális-e még a segítségnyújtás? A telefonáló megkapta Ternyák Péter telefonszámát, így ezután már egymással egyeztettek. A cég két embere elment terepszemlét tartani és a darus autóról azonnal letettek, de megnyugtatták a kocsi tulaját, hogy a bogara felkerül a Képtárba.

Délután fél háromkor még szakadt az eső. Azok, akik korábban ígérték, hogy jönnek segíteni az autót feltolni lemondták a találkozót. Az autómentők azonban megérkeztek és nekiálltak az előkészületeknek. Pontban három órakor elállt az eső.

Makai András és Ternyák Péter kíváncsian nézték, milyen építmény kerül a meredek lépcsősorra. A kocsi tulaja elmondta, ő nem izgul, biztos benne, hogy megoldják a feladatot. Mint kiderült, ismeri azt az autómentőt, aki jelentkezett. Másfél éve ő szállította el Kőszeg mellől a kitört kerekű bogarat, miután kátyúba hajtott vele. Még a névjegykártyája is benne volt a Volkswagenben.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
Klikk ide a galériához
Tánczos Mihály

Közben megjelent a szombathelyi szent ember, Varecza László is. Nincs csipkebokor motívum az autón? - kérdezte valaki Makai Andrást, utalva arra, hogy szent Varecza környezetében spontán kigyulladnak a csipkebokrok. Kitérőként megjegyezzük, hogy az említett férfi korábban főiskolai docensként dolgozott, majd 1983-1996. között saját bevallása szerint halott volt. Akinek van egy fél órája, annak ajánljuk megtekintésére a szombathelyi filmesek által készített dokumentumfilmet a helyi szentről.

Visszakanyarodva a Volkswagenhez, az autó az első lépcsősort gyűrte le nehezebben a második kettő pedig már gyaloggalopp volt számára. Ehhez persze kellett több izmos férfikéz is. Negyed órával a munka megkezdése után a bogár begördült a Képtár ajtaján. Mint kiderült, az intézményben ez az első gépkocsi, eddig a legnagyobb kiállított jármű egy motorkerékpár volt. A lelkes segítők nevetve mondták Ternyák Péternek, hogy ha már itt vannak, akkor az intézmény csigalépcsőjén is felviszik a bogarat, de erre nem került sor.

Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
Autómentők juttatták be a VW Bogarat a Szombathelyi Képtárba
Tánczos Mihály

A „Kezdőtőke” nevű kiállítás május 19.-június 6-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban, ahol a képi ábrázolás és kézműves, valamint rajzszakon végzett hallgatók diplomamunkái láthatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Retro fíling Kékfényben - Bólogató kutyától a kelta mintás VW Bogárig

Kőszeg Fő terén veterán autók és motorok, a Kékfény nevű vendéglőben pedig retro kiállítás és buli várta az évtizedekkel ezelőtti tárgyak és zenék szerelmeseit.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra