Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

WC-papír felvásárlást hozhat az egyre súlyosabb papírhiány

De a legjobb esetben is nagyot fog emelkedni a háztartási és egyéb papírtermékek ára a közeljövőben.

A járvány és a műanyag termékek tiltása együttesen olyan felfordulást okozott a papíriparban, amilyenre valószínűleg évtizedek óta nem volt példa - hívta fel a figyelmet a G7. Mint írják, mostanra azonban számos alapanyagból és köztes termékből az ellátás is akadozik.

A probléma egyik oka, hogy nagyon megugrott a legfontosabb alapanyag ára: a cellulóz a tavaly őszi mélyponthoz képest fél év alatt több mint 40 százalékot drágult. Szeptemberben azonban már nemcsak ezzel volt probléma, hanem a mennyiséggel is. Egyre több papírtípusból egyszerűen nem érkezett elég, lényegében hiány alakult ki a piacon - írja a lap. Ráadásul a koronavírus-járvány, illetve az amiatt hozott intézkedések felborították a megszokott ügymenetet, és úgy általában a kereslet-kínálati viszonyokat. Emellett gondot okozott a különböző műanyag termékek betiltása is, mivel sok műanyag terméket papíralapú helyettesítőkkel váltottak ki.

A papíripari cégek így aztán nem kapnak elég alapanyagot. A Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa a G7-nek egyenesen úgy fogalmazott, hogy a papírpiacon

„a háború óta nem volt ilyen káosz”

.

Ennek eredménye egyrészt az lesz, hogy a következő időszakban a megszokottnál jóval kevesebb keménykötésű könyv lesz a piacon, de hiány van a magazinpapírokból, a különböző címkékhez használt öntapadó alapanyagból, és kevés az olyan úgynevezett thermo papír is, amit mások mellett az élelmiszerláncok zöldség-gyümölcs mérlegei használnak a címkenyomtatáshoz. A lakosság számára persze az fog leginkább feltűnni, ha elfogy a WC-papír az üzletekből, ami a lap szerint szintén várható.

A lap még megjegyzi, hogy a legjobb esetben is arra kell készülnünk, hogy a háztartási és egyéb papírtermékek ára nagyot fog emelkedni a közeljövőben. Rosszabb esetben pedig arra, amit a járvány kitörésekor láthattunk az üzletek WC-papír-polcainál, akkor itthon még többnyire csak külföldi videókon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra