WC-papír felvásárlást hozhat az egyre súlyosabb papírhiány

De a legjobb esetben is nagyot fog emelkedni a háztartási és egyéb papírtermékek ára a közeljövőben.

A járvány és a műanyag termékek tiltása együttesen olyan felfordulást okozott a papíriparban, amilyenre valószínűleg évtizedek óta nem volt példa - hívta fel a figyelmet a G7. Mint írják, mostanra azonban számos alapanyagból és köztes termékből az ellátás is akadozik.

A probléma egyik oka, hogy nagyon megugrott a legfontosabb alapanyag ára: a cellulóz a tavaly őszi mélyponthoz képest fél év alatt több mint 40 százalékot drágult. Szeptemberben azonban már nemcsak ezzel volt probléma, hanem a mennyiséggel is. Egyre több papírtípusból egyszerűen nem érkezett elég, lényegében hiány alakult ki a piacon - írja a lap. Ráadásul a koronavírus-járvány, illetve az amiatt hozott intézkedések felborították a megszokott ügymenetet, és úgy általában a kereslet-kínálati viszonyokat. Emellett gondot okozott a különböző műanyag termékek betiltása is, mivel sok műanyag terméket papíralapú helyettesítőkkel váltottak ki.

A papíripari cégek így aztán nem kapnak elég alapanyagot. A Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa a G7-nek egyenesen úgy fogalmazott, hogy a papírpiacon

„a háború óta nem volt ilyen káosz”

.

Ennek eredménye egyrészt az lesz, hogy a következő időszakban a megszokottnál jóval kevesebb keménykötésű könyv lesz a piacon, de hiány van a magazinpapírokból, a különböző címkékhez használt öntapadó alapanyagból, és kevés az olyan úgynevezett thermo papír is, amit mások mellett az élelmiszerláncok zöldség-gyümölcs mérlegei használnak a címkenyomtatáshoz. A lakosság számára persze az fog leginkább feltűnni, ha elfogy a WC-papír az üzletekből, ami a lap szerint szintén várható.

A lap még megjegyzi, hogy a legjobb esetben is arra kell készülnünk, hogy a háztartási és egyéb papírtermékek ára nagyot fog emelkedni a közeljövőben. Rosszabb esetben pedig arra, amit a járvány kitörésekor láthattunk az üzletek WC-papír-polcainál, akkor itthon még többnyire csak külföldi videókon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság