Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Műbalhé lett Dér András visszalépéséből? Ki kit fenyegetett meg? Mi köze ehhez Trokánnak és Eperjesnek?

A Hír TV műsorvezetőjével, Veiszer Alindával próbáltunk a végére járni annak, milyen botrányos körülmények miatt bukhatott el a szombathelyi színházi pályázat. A műsorvezető ugyanis mielőtt kedd este leült volna Eperjes Károllyal beszélgetni, komoly oknyomozást végzett.

Veiszer Alinda próbálta maga is kideríteni, hogy a szombathelyi színházigazgatói pályázat kapcsán ki kit fenyegetett meg, milyen (botrányos?) körülmények játszhattak közre abban, hogy Dér András az utolsó pillanatban visszalépett. Alinda beszélt szinte minden kulcsszereplővel, ezért is kértük arra, próbálja nekünk is összefoglalni, a híresztelésekből mi igaz és mi nem.

- Az ominózus szombathelyi zárt szakmai ülésen állítólag Eperjes Károly megfenyegette Rázga Miklóst és Mihályi Győzőt, hogy soha többet nem kerülhetnek be ilyen szakmai testületbe, azért mert Jordán Tamás mellett szavaztak. Ebből mi igaz?

- Beszéltem az érintettekkel, ők ugyan semmit nem árultak el arról, mit történt a zárt ajtók mögött, azonban mindketten határozottan azt állították, hogy őket senki sem fenyegette meg. Ezt Eperjes Károly is megerősítette a műsorban, azaz ő sem fenyegetett meg senkit, és őt sem fenyegették meg.

Részlet a kedd esti beszélgetésből, ahol Alinda Dér Andrást is felhívta
Nyugat.hu

- Lehetett hallani arról is, hogy a K2 színház fiataljait megfenyegették azért, mert támogatták Dér András pályázatát. Ők ezt többször megcáfolták, Nyílt levélben szólítják fel Eperjest, hogy kérjen bocsánatot, amiért hazudott 2017. March 16. 21:53 kiadtak egy közleményt is arról, hogy senki sem fenyegette meg őket. Eperjes Károly ennek ellenére továbbra is azt hangoztatta, azért nem merik bevallani a fiatalok, hogy megfenyegették őket, mert félnek.

- Ellenben ők tényleg határozottan azt nyilatkozták, nekem is, hogy szó sincs erről, nem fenyegették meg őket. Történetük azért is pikáns, mert egyrészt kaposvári diákok voltak, másrészt épp Eperjes Károly kaposvári osztályát készülnek rendezni. Harmadrészt pedig azért, mert amikor az Újszínház élére pályáztak Budapesten, akkor Jordán Tamás adott nekik támogatói nyilatkozatot. Nyilván emiatt is, szakmai körökben nagy értetlenség kísérte a K2-ősök Dér András melletti szándéknyilatkozatát, hogy ők most azt támogatják, aki Jordánnal szemben áll. Erről beszéltem Jordánnal is, aki ebben semmi kivetnivalót nem talált, szerinte a világ legtermészetesebb dolga, hogy a srácok dolgozni akarnak. Ők is így voltak vele, nem gondoltak arra, hogy szándéknyilatkozatuk egyben politikai állásfoglalás is.

Benkó Bence és Fábián Péter
szinhaz.org

- Ugyanakkor tény, hogy a K2-s fiúknak voltak erősebb beszélgetéseik, egykori tanáraikkal például, egyikőjükkel beszéltem is, ő elmondta, valóban felhívták őket. Ezek azonban nem nevezhetők fenyegetésnek, hanem maximum erős hangú beszélgetéseknek. Azt több forrásból is tudom, hogy melyik tanárukkal volt elég erős hangvételű beszélgetésük, de nevezzék meg ők, ha szükségesnek látják.

- Dér András pályázatában szerepelt Gárdos Péter támogatói nyilatkozata is. Őt megfenyegették, mit tudni?

- Vele is beszéltem. Elmesélte, nagyon jóban vannak Dér Andrással. Amikor forgatta a Zsidó mesék című sorozatát, amiben nem zsidó emberek meséltek a zsidósághoz fűződő viszonyukról, akkor ő felhívta Dért is, aki elsőre igent mondott, miközben nagyon sokan elzárkóztak tőle. Gárdos úgy gondolta, ez egy olyan gesztus volt Dér András részéről, hogy szerepelt a sorozatában, hogy ő cserébe aláírja neki a támogatói nyilatkozatot. Viszont Gárdos is nagyon szereti Jordán Tamást, jóban is vannak, részéről ez nem jelentett semmilyen politikai állásfoglalást. Megkérdeztem, felhívták-e, hogy lépjen vissza, megfenyegették-e, erre ő kinevetett. El se tudta képzeni, kitől terjedhetnek ilyen hírek, mert nem igazak. Gondoljunk csak bele, mivel is lehetne Gárdost megfenyegetni? Egy sikeres filmrendezőt, akinek legutóbbi könyvét több tucat ország kiadói vásárolták meg.

- Mi a helyzet Bozsik Yvette-tel?

Ez az egyetlen szál, amit nem göngyölítettem fel egészen. Annyit tudok, hogy Bozsik Yvette-nek egy olyan rendezővel volt konfliktusa, aki rendezett Szombathelyen. Úgy tudom, felhívta Bozsikot, és finoman szólva is erős hangú beszélgetést folytattak egymással. A rendező nem fenyegetőzött, csak bejelentette, hogy a továbbiakban ne is hívják Kaposvárra rendezni. Nem akar többet Yvette-tel dolgozni - de ez egy olyan hír, amit három egymástól független forrásból halottam, de az érintettekkel nem beszéltem.

Van még egy szál, ami most nem került szóba, de Eperjes Károly előzetes beszélgetés során utalt rá, hogy a társulaton belülről pályázni szándékozó színészt is megfenyegették. Vele is beszéltem, ő elmondta, hogy valóban vannak színházvezetői ambíciói, voltak már 5 évvel ezelőtt is, de Jordán Tamással szemben soha sem indulna el, mert mindent neki köszönhet. Akkor tervezte az indulását, amikor még bizonytalan volt abban, hogy Jordán pályázik-e újra. Egyébként azért, hogy a társulat egyben maradhasson, hogy ugyanaz az örökséget vihessék tovább, mint amit Jordán Tamás felépített. Elmesélte, hogy a társulatban vannak hevesebb emberek, akik keményebben beszóltak neki, de a megfenyegetéséről szó sem volt.

- Dér maga mesélte el, hogy még mielőtt beadta volna a pályázatát már megkeresték a társulatból, hogy ne pályázzon.

- Ez lehetséges. De pusztán az, hogy Dért le akarták beszélni a pályázatáról, még nem számít fenyegetésnek. Ráadásul célt sem ért, hiszen pályázott. Trokán Péter az, aki azóta nyilatkozott is, és több helyen előkerült a neve, róla tudni, hogy konfrontálódott Eperjessel, talán Dérrel is, és a társulat indulni szándékozó tagjával is, tűzzel-vassal védte a jelenlegi igazgató érdekeit. Megkérdeztem Jordánt is, erről ő mit tud, azt mondta, semmit. Ő is hallja, mi történt, de nem folyt bele. Ez egyszemélyes akció lehetett, és valószínűleg hevesebben reagált, de szó sincs erőszakról vagy fenyegetésről.

Trokán öt évvel ezelőtt is kiállt Jordán Tamásért, akkor bementek (Szabó Győzővel együtt) a szombathelyi közgyűlésre is
Tánczos Mihály

- Miként látod, miért lett ebből országos balhé, hiszen az elmúlt években szinte az összes vidéki színházigazgatót így-úgy már lecserélték. Csendben, gond nélkül.

- Akárhogy is nézzük, Szombathelyen a kérdés az lett, hogy sikerül-e abszolút politikai alapon kinevezni illetve leváltani egy igazgatót vagy sem. Másrészt túl sok az extrémitás a történetben, sokakat felháborít az, hogy valaki létrehoz egy színházat, és az ő helyére be akarnak ültetni egy másik embert, akinek semmilyen színházvezetői tapasztalata nincs. Egy normális országban nem is lehetne kérdés, ki nyerhetné ezt a pályázatot! Itt viszont egész más a klíma, ezért lett ilyen nagy felháborodás belőle. Ráadásul sok országosan is ismert név szerepel ebben a történetben, ott van mindjárt Jordán Tamásé, Eperjes Károlyé, ő a Nemzet Szamócája. Mindenki gondol valamit róla. Vagy sorolhatnánk, Trokán Pétert például, ettől aztán még érdekesebb.

- Elsikkadt, de szerintem arcpirító, amikor Dér András Rónai Egonnak Dér András: Nem fenyegettek meg, de olyan irányba terelgettek, amerre nem akartam menni 2017. March 15. 08:37 kijelenti, ha nem szivárog ki a pályázata, simán megnyerte volna a szombathelyi igazgatói széket. Harcot nem vállalt fel, egyszerű menetre számított Jordán Tamással szemben, úgy, hogy közben színházigazgatói tapasztalata nincs, és a pályázata is titkos.

- De ha nem derül ki a pályázata, nincs országos balhé, akkor is kellett volna neki a plusz egy jobbikos közgyűlési szavazat. Amit ugye nem tudunk, meglett volna-e. De az is lehet, persze ez találgatás, hogy Dér András visszalépésében ez is szerepet játszhatott, hogy politikailag, ahogy később Jordán Tamásnak is, neki sem lett volna meg egyszerűen a közgyűlésben a többségi szavazata. Ez pedig bukás lett volna.

- Eperjes elindul Szombathelyért?

- Nem gondolom, meg is mondta a műsorban, hogy ez egy improvizáció volt részéről. Szerintem most már mindenkinek, az összes politikai pártnak és döntéshozónak az az érdeke, hogy Szombathelyen végre csönd legyen. Ez egy lúzer szituáció, jött itt mindenki a fenyegetéssel, botrányos körülményekkel, aztán kiderül, nincsenek fenyegetések, ezektől mindenki elhatárolódik. Nem tudunk okról, ami miatt Dér Andrásnak vissza kellett volna lépnie, egész egy műbalhévá vált, amiben mindenki sérült, és nem nagyon nyert senki semmit.

- Akkor végeredményben mi várható?

- Racionálisan annak kell történnie, hogy a jövő évadra tekintettel meghosszabbítják Jordán Tamást egy évre, aztán kiírnak egy új pályázatot.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra