Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Dér András: Nem fenyegettek meg, de olyan irányba terelgettek, amerre nem akartam menni

Először szólalt meg a szombathelyi színházi botrány kirobbanása óta a Jordán Tamás ellenében induló, majd visszalépő rivális pályázó, Dér András. Érdekes dolgokat mondott...

Kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egonnak sikerült hosszú hetek hallgatása után szóra bírnia Dér Andrást. Ő volt az a rivális pályázó, tudják, aki beadta a pályázatát a szombathelyi igazgatói állásra, aztán botrányos körülményekre hivatkozva visszalépett. Visszavonta szombathelyi színházigazgatói pályázatát Dér András, Jordán Tamás kihívója 2017. February 21. 10:57 Pontosabban azért, mert a Nyugat.hu nyilvánosságra hozta Megszereztük Jordán Tamás riválisának, Dér Andrásnak a színházi pályázatát 2017. February 15. 15:17 színházigazgatói pályázatát. Emiatt nem hallgatta meg aztán a szakmai bizottság Patthelyzet: Jordán el se jutott a szavazásig, de a városvezetésnek sem sikerült érvényteleníttetni a pályázatot (Frissítve) 2017. February 21. 15:45 Jordánt, és emiatt érvénytelenítette a közgyűlés az egész eljárást.

Az előzményekről annyit, hogy az ATV már hétfőn este rátalált a témára, a Csatt című műsorban Eperjes a Jordán-vitában: Abba kéne hagyni ezt a demokráciásdit 2017. March 14. 08:01 kitárgyalták a szombathelyi színház ügyét, akkor Jordán Tamás és Eperjes Károly ütköztették álláspontjaikat. Eperjes meglebegtette, hogy nem kizárt, ő is elindul a következő pályázaton. Jordán erre csak annyit mondott, aztán nehogy az legyen, hogy Eperjes pályázik, aztán kiszivárogtatja a saját pályázatát.

Dér András az ATV-ben
Nyugat.hu

De lássuk, miért is lépett vissza Dér András? Összeszedtük, miről volt szó:

A visszalépés okaként Dér azt jelölte meg, hogy ő egy színházat pályázott meg, nem egy szimbólumot, ugyanis:

itt a diskurzus során egy politikai szimbólum-épületté változott ez a színház

. Úgy érezte, egy háborús helyzet kellős közepébe került bele. Ellenben ő egy olyan utópisztikus elképzeléssel, művészi és szakmai programmal indult, ami nem a harcról szólt. Azonban

részben a Facebook-diskurzus, részben a média, részben a nagypolitika „casus bellit" produkált

.

Arra a kérdésre, miért is pályázott a színházalapító Jordánnal szemben a WSSZ élére, annyit válaszolt, azért, mert Tamásnak lejárt a mandátuma, és kiírtak egy új pályázatot:

Azt gondoltam, tíz évig csinálta ezt a színházat, talán lehet váltani. Más színházat akartam csinálni.

Egy előadást látott, azt is félig

Kiderült a szombathelyi társulat egy részét ismeri, volt akivel dolgozott is együtt. Az itteni munkáról azonban sokat nem tud, mindössze egy előadást látott, azt is félig. De

nem ezen múlnak a dolgok, hogy miben vagyunk benne, és mennyire látunk bele, vannak ilyen tradíciók is, amikor gyakorlatilag folytatódik egy mester által kijelölt út. És van olyan tradíció, amikor váltás van. Én egy váltásra készültem.

Dér úgy érzi, sok apró lépés történt ellene, de ezekre a fenyegetés erős megfogalmazás, ő sohasem mondott ilyet. Viszont megindult a szakmán belül ellene egy terelgetés, de direkt nem fenyegették meg, csak azokat az embereket keresték meg, akik a pályázatában szerepeltek, akikkel együtt dolgozott volna, őket "választották le" a pályázatáról. A k2 Színház művészei szerint Dér András valótlanságot állított szombathelyi színházigazgatói pályázatában 2017. March 03. 09:36

Közben Dér szerint politikai összeesküvés-elméleteket is gyártottak, Jordán Tamást egy balliberális fellegvár védőkapitányává tették, „engem pedig Fidesz-jobboldal által fémjelzett hadsereg kapitányaként próbáltak nyomni.” De nem tetszett Dérnek az a felállás, szerinte nem evidencia az, hogy mindenből háborút kell csinálni.

A pályázatát ő írta, a gazdasági részét dolgozta ki csak más

Dér kijelentette, nem indul újra, de van egy jó pályázata, amit fel tud használni máshol. Szerinte ha végigjátssza, megnyerte volna ezt a csatát, de csak romokat talált volna, azt meg nem akarta:

Én nem vagyok az a tábornok, aki úgy akar elfoglalni egy várost, hogy előtte azt rommá lövik.

Nem volt, most sincs személyes konfliktusa Jordánnal, még pályázat előtt fel is hívta, és személyesen találkoztak. Utána néhány színész a társulatból megkereste, próbálták lebeszélni arról, hogy pályázzon.

Dér gyermekei színészek, akik ezek után sem félnek a szakmában maradni. Tudtak apjuk igazgatói ambíciójáról, megbeszélte velük, de egyikük csak annyit mondott:

akkor fogok szorongani, ha ócska színházat csinálsz.

Megígérte, hogy nem fog.

Azért bánta, hogy kikerült a pályázata, mert szerinte azonnal kicsavarták, szétszedték a riválisok, ez alapján találták meg azokat a többnyire fiatal rendezőket, akikkel ő dolgozott volna. Akik ennek hatására elbizonytalanodtak, mert ebbe a politikai katyvaszba nem akartak beleállni.

Dér végezetül kijelentette, nincs megbántva, nincs megsértve, de másutt majd pályázni fog még. Zárszóként pedig újra elmondta:

nem fenyegettek, de tereltek, egy olyan irányba próbáltak terelni engem, amerre én nem akartam menni

.

Az ATV kedd esti beszélgetését, benne Dér Andrást itt megnézheti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra