Zalában is készültség a Mura áradása miatt

Hétfő hajnalra várják a tetőzést, III. fokot meghaladó 530 +-10 cm vízállással.

Zala megyét sem kímélte az eső. Szombaton mintegy húsz helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára, úttestre dőlt fákhoz, közlekedési balesethez és szivattyúzáshoz is riasztották őket – közölték a katasztrófavédelem honlapján.

Vasárnap délelőtt pedig megkezdődött a védekezés a Murán. Muraszemenyén mások mellett a Mura Járási Mentőcsoport, a Letenye ÖTE, a muraszemenyei települési önkéntes mentőcsoport tagjai, valamint bázakerettyei és a Mura térségi önkéntesek, összesen 40-en védekeznek.

Három házat homokzsákokkal körbevédtek, egy embernek a felgyülemlett víz miatt el kellett hagynia otthonát. A védekezést folyamatos szivattyúzással segítik, és nyúlgát építésével igyekeznek megállítani a vizet a helyi Ady Endre utcában.

Hasonló munkálatokra Molnáriban és Tótszerdahelyen is szükség lehet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság arról írt vasárnap délután, hogy intenzíven árad a Mura. Letenyénél hétfőn hajnalban tetőzik majd a folyó, III. fokot meghaladó 530 +-10 cm vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek a 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárnak- nyitnak, vízzáróságuk ellenőrzését végzik.

A védtöltés mentett oldali rézsűjének kaszálása az árvízi jelenségek megfigyelése miatt szintén megtörtént. Az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítették a világítást és a szakemberek felkészültek a töltések mögött keletkező és összegyűlő vizek szivattyúzására is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek