Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A britek felemelték a mércét - egy zöld olimpia

Iparvidék és nyomornegyed rekultivációja a legnagyobb brit közparkká - Londonban a jövő fontosabb, mint az olimpiai jelen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2005-ben radikális javaslattal győzték meg az olimpiai választóbizottságot a britek. Az első fenntartható olimpiát szándékoztak megteremteni, amely a játékok utánra is értéket teremt. Mint azt már tudjuk, a bizottság London mellett döntött, így lehetőség adódott a brit fővárosnak arra, hogy egyszer s mindenkorra felszámolják London legszegényebb, legelhanyagoltabb negyedét, az egykori iparvidéket, Stratfordot.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A tervekben az állt, hogy tervezők sora egy olyan 2 és fél km2-es parkot alakít ki, amely nem csak az olimpiai játékoknak, hanem a környezetnek is használ. Korszakalkotóan új szemlélettel fogtak neki a tervezésnek, minden fontot tartós infrastruktúrára költöttek, de volt is miből gazdálkodni, 8 milliárd font állt rendelkezésükre. Viszont a zöldnek kiáltott építkezést megelőzte egy meglehetősen komplikált előkészítés, ugyanis az építési terület, azaz Stratford, nem azért lett kijelölve helyszínnek, mert rendelkezésre állt egy üres telek.

Olimpia helyszínek London 2012
Távvezetékek, romos, elhagyatott épületekkel az építési területen
london2012.com

Stratfordban rengeteg elhagyatott telek, ötven gigászi távvezetéktartó oszlop több kilométernyi kábellel, gyárépületek, elhagyatott lakóépületek, temérdek hulladék és egy volt iparterület minden szennye minden hátrahagyott szennye. (A távvezetékeket két földalatti, egyenként hat kilométer hosszú alagútban vezették el). Nagyjából 220 épületet bontottak le, több tízezer tonna beton és tégla gyűlt össze, s fenntartható módon kellett bontani, azaz ennek 90 százalékát újra kellett hasznosítani. Így nem csak a környezetet kímélték, nem csak spóroltak, hanem zölddé is tették az építkezést és a nyerő szlogen is hangoztatható: A múlt öröksége tovább él a jövőben.

A nagy gond a földben lapult

Nem csak a romos épületek, hanem az erősen szennyezett föld is gondot okozott. A 19-ik század közepétől London ipartelepe látta el az egész országot iparcikkekkel. Természetesen a vegyi üzemek, a hulladéklerakó, a műtrágyagyár, és a felsorolhatatlan ipari tevékenység nyomott hagyott a földben, legtöbbször a mérgező hulladékot csak elásták, nem kezelték megfelelően (az már csak egy plusz probléma, hogy ez beszivárgott a talajvízbe, mérgezte a folyókat, stb).

Olimpia helyszínek London 2012
90 százalékát újrahasznosították a bontásból származó anyagoknak
london2012.com

Napi tizenkét órában, a hét minden napján pucoltak minden marék földet, volt bennük arzén, ólom, cink, réz és sok szénhidrogén. A különféle földtisztító berendezésekkel a megtisztítandó mennyiség 85 százalékát, azaz 2 millió tonna földet sikerült olyannyira méregteleníteni, hogy a laboratóriumi vizsgálatok szerint, abban még egy kisgyerek is játszhat gond nélkül. A brit tudósok mindenhez értenek.

Átmeneti stadionok, hiszen később úgysem kell

Az olimpiai játékok idejére egy nyolcvanezer férőhelyes stadionra van szükség, viszont tervezéskor jön az örökérvényű kérdés, hogy mihez kezdenek az olimpiai játékok után egy ekkora stadionnal? A világ tele van kihasználatlan arénákkal, amelyek egy-egy olimpia, vagy labdarúgó-bajnokságnak állítanak emléket. Londonban sokkal inkább a jövőre fókuszálltak, így építettek egy 25-ezer férőhelyes alapstadiont, amelyre könnyűszerkezetes módszerrel felhúztak plusz 55 ezer főnyi nézőteret (amit az olimpia után le is bontanak majd).

Olimpia helyszínek London 2012
Olimpiai stadion
london2012.com

2007 novemberében mutatták be a terveket, a sodronytetős épület (harmadannyi acél szükséges, mint a normál tetőszerkezethez) nem az egyedüli az átmeneti épületek között, a kosárlabdacsarnok például a legnagyobb átmeneti épület az olimpiák történetében, és villámgyorsan, napok alatt készült el. A kerékpáros stadiont úgy tervezték, hogy később biciklisparkként funkcionáljon, de leengedhető tetővel építették, ami csökkenti a belmagasságot, így télen gazdaságosabb lesz a fűtése. Jelenleg részben nyitott tetejével még a világítási költségeken is spórolhatnak az üzemeltetők.

A hullám - az olimpiai uszodakomplexum lett az ikon

Az olimpiai épületek közt kellett egy jelkép is, egy meghatározó ikon, így az uszodakomplexum tervezését a méltán neves és jelentős tervezői díjakat bezsebelő Zaha Haid építésznőre bízták. A hullámformájú épület is részben tartalmaz átmeneti megoldásokat, lelátószárnyait az olimpia után leszerelik. Az épületet a park főbejáratához tették, hogy ez legyen az első vizuális élménye az oda érkező embereknek.

Olimpia helyszínek London 2012
A bejáratnál az uszodakomplexum, az épület két oldalán ideiglenes nézőterek
london2012.com

Némi technikai információ: a hullámformájú tető 11 ezer négyzetméteres, 160 méter hosszú, 90 méter széles, szerkezetének súlya 3 tonna, amely három pilléren nyugszik.

Olimpia helyszínek London 2012
És ami a tető alatt van
london2012.com

Az olimpiai falu természetesen a játékok helyszínének közelében épült fel, a sportolók távozása után 2800 alacsony költségvetésű lakást alakítanak ki majd belőlük.

Vissza a múltba, környezetkímélő vízi és vasúti szállítás

2008-ban kezdték az építkezést, nehezen, de sikerült meggyőzni az építőipari cégeket, hogy az alapanyagok, épületszerkezetek és hulladék szállítását ne a közúton, hanem egyéb módonok végezzék. Az anyagok 50 százalékát szállították környezetbarátabb módon, nem közúton, vonattal, illetve uszályokkal. Naponta nyolc vonatnyi szállítmány érkezett az építés helyszínére (átlagosan naponta 12 ezer tonna), egy vasúti szerelvény 75 teherautót váltott ki, lényegesen kevesebb széndioxidot termelve.

Olimpia helyszínek London 2012
A kép előterében az olimpiai falu
london2012.com

A park déli részén lévő kétszáz éves csatornarendszert több millió fontért megtisztították, beton, rozsdás autóroncsok és megannyi bevásárlókocsit kellett kiemelni a vízből, hogy hajózható legyen. Egy uszály 9 konténernyi anyagot szállított, ezáltal fuvaronként kilenc teherautóval kevesebb terhelte az utakat.

Gyúrjuk össze egy képpé

A rengeteg épület és létesítmény még unalmas lett volna csak úgy magában, egy egységgé kellett formálni a parkot, amivel John Hopkins tájépítészt bízták meg. A park déli részén hatalmas pázsitok, sétaösvények és fesztiválkertek létesültek, az északi részen pedig erdős részek, természetes táj, kanyargó folyók találhatók. Nagyjából 700 faj betelepítése is megvalósult (például denevérek, rovarok és vidrák). A fák mellett mocsaras növényekből is több százezer tővel telepítettek, a dolog szépsége, hogy a helyszínen szedték a szaporításhoz a magvakat, így az ősnövényzet tovább él.

Olimpia, london, 2012
Új élőhely sok növénynek és állatnak
london2012.com

Nagy Britannia legnagyobb közparkja zöld területeivel London új tüdeje lett, csökkenti a kánikulát, a szmogot, élőhelyet nyújt sokféle állatnak és növénynek, pihenőhelyet pedig az embereknek. Londonban 1908-ban volt először olimpia, ekkor maga a részvétel volt a jelentős, a fontos, 1948-ban, a második londoni olimpián a háború végét és az első paralimpiát ünnepelték, a mostani pedig egy nyomortelep eltűnésének ünnepe. Az olimpia nem csak felvirágoztatja a turizmust, hanem kivirágoztatta Stratfordot, eltakarította egy iparvidék szennyét, világszínvonalú sportlétesítményeket emelt, és a park jótékony hatása a jövőben is érezhető lesz - nyilatkozta John Hopkins, az Ozone Network londoni olimpiáról szóló dokumentumfilmjének végén.

London felemelte a mércét

Egy olimpiát úgy is megrendezhet egy nemzet, hogy csak a játékok rövid idejére koncentrál, hogy ezalatt a legnagyobbat akassza le. Úgy, hogy ezt követően üresen tátongó stadionok és sportlétesítmények rohadnak majd egyfajta emlékként, a bennük edző/játszó pár sportoló körül.

Azt mi is tudjuk, hogy hülyeség milliárdos stadionokat emelni minden kert végébe, hiszen az ilyen döntéseknek nem örül a köznép, csak a közgép. De a londoniak most felemelték a mércét, mertek zöldet álmodni, megmutatták, hogy így is lehet csinálni, környezettudatosan, okosan, a jövőre koncentrálva. Remélhetőleg a következő játékokat szervezők tanulnak ebből, s hasonlóképp képzelik majd el a nyári játékokat.

Azt nem tudjuk, hogy nálunk lesz-e valaha ötkarikás rendezvény, ahogy az infrastruktúránk fejlődését nézzük csekély az esély, de remélhetőleg sok ilyen követendő példa lesz a vezetőink előtt és nem akarják majd valamelyik haver telkén rendezni az egészet, hogy utána a képviselőtárs autópályán járhasson majd be a pestközeli településről dolgozni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Ötkarikás drámák: falábbal az aranyéremig

Könnyfakasztó olimpiai sztorik a hadisebesült magyar vívóról, az apja által a célba támogatott futóról, és az érmeket művégtaggal is halmozó tornászról.

A Muse írhatta meg a londoni olimpia hivatalos dalát

Erre fognak bevonulni az atléták az egyes helyszínekre, és az éremátadások előtt is ez csendül majd fel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés