Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehezebb lesz alibiből zöld rendszámot kapni a luxushibridekre

A felelős minisztériumnak is feltűnt már, hogy nem minden autó olyan zöld, mint aminek látszik - igaz ezt mindenki más már a kedvezményes rendszám 2015-ös bevezetésekor jelezte.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A zöld rendszám 2015-ös bevezetésekor a jogszabályalkotóknak még nem nagyon tűnt fel, de sok autós újságírónak igen, hogy az elvárt feltételeket nem csak a ténylegesen zölden autózók tudják teljesíteni. Hogy pontosan mire is gondolunk az hamar leesik, amikor például egy Lexus RX 450-esre gondolunk, 3500 köbcentis, V6-os benzinmotorjával, vagy egy V8-as Mercedes S500-asra, ami 30-35 kilométert tud megtenni tiszta elektromos hajtással. De hozhatjuk példának a BMW 740e-t is, amiből ki lehet préselni akár 30-40 kilométert is elektromos hajtással.

Nyugat.hu

Hogy miért járnak jól a tulajdonosok a több tízmilliós luxushibridekkel? A zöld rendszám miatt:

 • ingyen lehet parkolni Budapesten (és több nagyvárosban)
 • nincs teljesítmény-alapú gépjárműadó (régen súlyadó)
 • nincs cégautó adó
 • nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni
 • nincs regisztrációs adó, vagy csak alacsony mértékű
 • vállalkozások, az autó töltésére használt áram áfáját visszaigényelhetik
 • Ennek örömére elszaporodtak a luxushibridek, mert ugye a kedvezmény az jár, még akkor is, ha az állam így bevételektől esik el. Egy szimpla benzines Suzuki Swift, hiába bír kevesebb károsanyag-kibocsátással, mint egy V8-as Mercedes, szóba sem jöhet a zöld rendszám. De rengeteg, egyébként teljesen környezetbarát megoldásokkal működő hibrid sem jogosult a zöld rendszámra például egy sima Toyota Prius, mert az nem tud 25 kilométert megtenni csak elektromos hajtással.

  hasznaltauto.hu

  A törvény kimondja

  A jelenlegi jogszabályok (40/2015. NFM rendelet) szerint zöld rendszámot csak:

 • tisztán elektromos hajtású autók kaphatnak (5E környezetvédelmi osztály)
 • külső töltésű (plug-in) hibridek, legalább 25 kilométer hatótávolsággal (5P környezetvédelmi osztály)
 • növelt hatótávú (plug-in) hibridek, legalább 50 kilométeres hatótávolsággal (5N környezetvédelmi osztály)
 • nulla emissziós autók (5Z környezetvédelmi osztály)
 • Adjátok csak vissza azt a zöld rendszámot!

  Várhatóan szűkülni fog a zöld rendszámot kapható autók köre, ugyanis az újabb technológiai megoldásoknak köszönhetően már indokolt a módosítások bevezetése - írja a vg.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva. A nagyobb károsanyag-kibocsátású hibrideket ki akarják szűrni, így növelni fogják az elvárt hatótávot vagy csökkenteni a kilométerenkénti szén-dioxid kibocsátás felső küszöbét.

  Garai Antal Atom

  Hogy mi lesz a jelenleg is forgalomban lévő, de már zöld rendszámos autókkal, azt még nem tudni, de vélhetően csak a következő műszaki vizsgáig húzzák, amikor is meg kell majd felelni az aktuális szabályoknak. Ha így lesz, akkor az új szabályok érvénybe lépése előtt rengeteg műszaki vizsga várható az érintett autóknál.

  Mészáros Zsolt

  Remélhetőleg tényleg figyelni fogják a károsanyag-kibocsátást is, és alaposan kidolgozzák az új szabályrendszert, ami kicsit igazságosabb elveken alapul és megelőzi az alibizést, de természetesen nem róhatjuk fel és nem is hisszük, hogy csak az olcsóbb árú vagy kisebb kategóriás hibridesek akarnak tenni a környezetért. Csupán kialakult egy gyakorlat, amivel többen visszaélnek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra