CBA bevásárlókocsi 

Magyarországon vagy Ausztriában vásároljak?

Magyarországon vagy Ausztriában éri meg jobban egy-egy bevásárlás vagy tankolás? És ez nem csak pénzügyi, hanem etikai kérdés is. Mi mindenesetre alaposan utánanéztünk...
 
 

Magyarországon vagy Ausztriában vásároljak?

Magyarországon vagy Ausztriában éri meg jobban egy-egy bevásárlás vagy tankolás? És ez nem csak pénzügyi, hanem etikai kérdés is. Mi mindenesetre alaposan utánanéztünk...
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Magyarországon vagy Ausztriában vásároljak?

Magyarországon vagy Ausztriában éri meg jobban egy-egy bevásárlás vagy tankolás? És ez nem csak pénzügyi, hanem etikai kérdés is. Mi mindenesetre alaposan utánanéztünk...

Magyar áru, magyar munkahely

1844-ben Kossuth Lajos igazgatása mellett alapították meg a Védegyletet. Az egyesület tagjai rögtön úgy is döntöttek, hogy csak magyar árut vesznek, és ez alól csak az lehet kivétel, amit a magyar ipar nem termel meg.
Ma be tudnánk-e ezt tartani? Természetes leheten, hogy a sarki közértben vagy a zöldségesnél a magyar árut vesszük meg. De ezekből egyre kevesebb van, a szuper-, hiper-, megamarketekből pedig egyre több. Utóbbiak talán mostanában éreznek rá arra, hogy hangsúlyozniuk kell, mekkora mennyiségben árulnak magyar termékeket, de igazán ezt mi, egyszerű vásárlók egyelőre nem ellenőrizhetjük. Azaz, a "Magyarországon vagy Ausztriában vásároljak?" etikai kérdésre így már könnyebb válaszolni, hiszen sokszor itthon sem tudhatjuk, honnan is való a tej, a zöldség, a gyümölcs vagy más, egyéb termék.

Tankolás - kint éri meg sokkal jobban

Ha Ausztriába megyünk ki egy hétvégi bevásárlásra akkor tankolni is kell. Burgenlandban (ami nem a legolcsóbb hely) 1,12 €-ba (kb. 302 Ft) kerül egy liter gázolaj, 1,22 €-ba (kb. 329 Ft) egy liter 95-ös benzin. Egy tankoláson így 700-1200 Ft-ot spórolhatunk meg - ha csak a pénztárcánkat nézzük.

Azonban egy ideje az osztrákoknál minden, azaz a normál üzemanyag is kénmentes (nálunk külön jelzik a nyugtákon a benzin és a gázolaj kéntartalmát), és többek között ez is hozzájárul ahhoz a pozitív tapasztalathoz, hogy egy-egy osztrák tankolással több kilométert tudunk megtenni, mint a magyarral. Tehát a tényleges pénzügyi spórolás mellett más pozitív hozadéka is van az osztrák üzemanyagtöltő-állomásnál tett látogatásunknak.

Az ausztriai kutakon jelzik, hogyan oszlik meg az általunk fizetett összeg: kap belőle az állam (50-55%), benne van a termék ára (37-44%), jár a láncolatnak (4-6,5%) és magának a kútnak (2%). Azaz 2,2-2,4 Eurócent jut egy liter üzemanyagból a kútnak, ez kb. 6 Ft. (Pár éve ezt még a magyar kutaknál is olvashattuk ez, ma már nem. )

Szombathelyről Rohonc 19, Felsőőr 34 km-re van - egy-egy bevásárlásba ennek a költségét is bele lehet (kell) számolni, igaz Szombathelyen belül is lehet 6-7 km-es távolság, míg megfelelő hipermarketet találunk.

Mit hol?

Vannak alapvető különbségek a magyar és az osztrák bevásárlási lehetőségek között. Ausztriában nincsenek nyitva az élelmiszerjellegű üzletek vasárnap, szombaton pedig legkésőbb öt órakor zárnak (ez tartományonként eltérő lehet). Az osztrák Billa, a holland Spar (közepes nagyságú üzletként az Eurospar, nagyként az Interspar), a német Penny, Lidl vagy Hofer (nálunk Aldi-ként futnak) üzletei itt a környékünkön is elérhetőek. Ha van rá lehetőség, akkor az osztrák akciós szórólapokat az internetes oldalakon keresztül megnézhetjük: a sógoroknál csütörtöktől szerdáig tartanak az akciók. Hasonló kutatás ez, mint amikor itthon a postaládából ránk borul a szórólap-halmaz, és ha van időnk, átnézzük hol és mit érdemes venni.

Akciós napok - többször vannak Ausztriában

A magyar és osztrák boltok teljesen differenciált utat járnak az árképzésben. Ha kint akció van, akkor az valódi akció. Gyakori az 50%-os árleszállítási csábítás, vagy még gyakoribb az 1+1-es, 2+1-es termékkombinálás. Nálunk először a Spar-Csoportnál hallhattunk a "Szuper Szombat"-ról, amikor egy napon egy terméket vagy termékcsoportot bizonyos (30-50%-os) árcsökkenéssel vásárolhatunk meg. A Tesco ezt úgy variálta meg, hogy három napon keresztül (péntektől-vasárnapig) 4-6, az akciós újság címlapján szereplő termékeket a jobbnál is jobb áron lehet megvenni, ők ezt "Hétvégi Szuper Ár"-ként hirdetik.

Ausztriában ez egy kicsit másképpen működik. A 25-30%-os engedményt egy-egy termékcsoportra (pl. sajtok, üditők, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, bizonyos márkák termékei) két napra, általában péntek-szombatra, vagy hosszabb időszakra is (akár egy hétre) megadják.

Kuponok - ha van is nálunk, macerás

Az akciós újságokban (németül: Flugblatt) gyakran találunk kuponokat. Munkára sarkallnak bennünket, hiszen ki kell vágni a vonalkódos bónt, de mindig jelzik azt, hogy mennyit spórolhatunk meg ezzel a módszerrel. A Tesco-nak itthon hónapokon keresztül volt akciója: 4.000 Ft feletti vásárlás esetén a kivágott kuponnal 400 Ft kedvezményt kaphattunk, azaz, aki előre számolt, pontosan 10% kedvezményt kaphatott.

A Penny is akciózik itthon: 5.000 Ft feletti vásárlás esetén jár egy bármelyik másik alkalommal (időkorláttal!) beváltható 10%-os kupon. Ez azért más egy kicsit, nem akkora a kedvezmény, ráadásul macerásabb is, hiszen kötött időpontban kell visszamennünk, különben ugrik a 10%. A szigorúan vett diszkontoknál (Aldi, Lidl) nincsen ilyen. Ők mindig igyekeznek a saját termékeiket a megszokott áron tartani, külön kiemelik még a néhány százalékos engedményt is.

A gyümölcs ugyanannyiba kerül, a tojás itthon olcsóbb

Gyümölcsöt, zöldséget nagyságrendileg azonos áron kaphatunk, ami visszavezethető a két ország földrajzi elhelyezkedésére. A banánt és a narancsot egyikünk sem tudja megtermelni, így alma-paradicsom-krumpli vonalon nyomulunk. Náluk € 1,19 (324 Ft.) egy kg banán, nálunk 300 és 350 Ft között van. Igaz, ott még a diszkontáruházakban sem találkozunk zöld banánnal. Télen a narancsból ott is Sparos vödrös akció, mint nálunk: € 3,99 és 999 Ft voltak az árak. Hangsúlyozzák egy-egy termék származási helyét (ott leírják, hogy stájer az alma, nálunk viszont nem, hogy szabolcsi-e), de ez igaz a húsokra is. A Billa-ban még azt is megtudjuk, ki volt a tenyésztő a marha-, vagy sertésfarmon. A tojás jóval drágább kint. Míg itthon 35 Ft körül mozog, kint legalább 50-nek megfelelő Eurócent.

Alapvető élelmiszerek - vegyes a kép

A kenyereket általában 0,5 kg-os és szeletelt kiszerelésben választhatjuk a szomszédban, az ára 1 és 2 Euró között mozog. Drágább jóval, mint az itthoni legjobb minőségű Toronyi kenyér (300 Ft/kg), de a választék szélesebb: többféle magvakkal, különböző ízesítéssel kaphatóak. A kalács kint olcsóbb és finomabb, mint Magyarországon. Egy 70 dkg-os mandulával szórt fehér kalács 2,5 Euró, míg itthon a fele akkora csomagolt 500 Ft körül kapható. A zsemle nálunk olcsóbb (9-22 Ft), ám kint az itthon "császárzsemlének" mondott pékáru az alap, kb. € 0,12-ért (32 Ft), ami akkor lehet olcsóbb, ha 10-es csomagolásban vesszük meg (€ 0,99).

Ausztriában a boltokban lehet előre csomagolt szendvicset vásárolni: két párizsis császárzsemle uborkával, mellette egy 0,5 literes üdítővel € 2,19-ért kapható (591 Ft). Ausztriában osztrák tejet kapni (ez is megérne egy misét), € 0,69-0,89-es (189-243 Ft) árért, attól függően, hogy friss vagy UHT tejről van-e szó. A nálunk megszokott 1,5%-os és 2,8%-os zsírtartalom kint - és lassan már nálunk is, hiszen át kell vennünk az EU-szabványokat - 0,5% és 3,5%. Itthon is ennyibe kerül a magyar tej - más kérdés, hogy az import miatt kevesen veszik. Kávéból sok osztrák pörkölés van, ezek olcsóbbak, mint nálunk, és sokkal többször vannak akcióban.

Húsok - kedvezőbb az osztrák csirke

Mi, magyarok kevés halat eszünk. Az osztrákok is így voltak ezzel 15-20 éve, aztán ügyes kereskedői szokással rászoktatták őket. Az Intersparban például "halnap" a szerda, amikor is minden friss halat 10% engedménnyel lehet megvenni. Nálunk marad a karácsonyi ponty... A sertéshúsok (lapocka, comb) három és fél - négy Euró között mozognak, így egy picit drágábbak, mint itthon (800-900 Ft). Az egész csirke kilója € 2,69 (726 Ft) viszont olcsóbb. A darálthús náluk vagy tisztán sertés, vagy disznó és marha keveréke. Három-négy Euró között van a kiló ára, azaz, kb. annyi, mint Magyarországon.

Italok - alkohol kint, Cola itthon

Egy sör nem sör, úgyhogy általában ládában fogy ez az osztrákoknál. A hazai átlagára € 0,64 (173 Ft), a minőségben közel hasonló Soproninak nálunk is ennyit kóstál. Az alacsony alkoholtartalmú német sör ott is abban az árban van (€ 0,36), mint nálunk, azaz 100 Ft körül. A borok olyan széles spektrumon mozognak, mint nálunk, ám hangsúlyosak a hazai termékek.

Az égetett szeszek, főleg a márkásak olcsóbbak, mint nálunk. Természetesen, érdemes kint is az akciókra figyelni. Egy üveg (0,7 l) Jim Beam kint 10 Euró, nálunk három- és négyezer Ft között mozog az ára. Egy üveg Jägermeister (0,7 l) ára 10-11 Euró, nálunk 3.500 Ft. Az ásványvizek általában 1,5 literes kiszerelésben vannak Ausztriában: létezik szénsavas és enyhén szénsavas. Ritka akcióban € 0,19 egy üveg, de az átlagár inkább € 0,29 (78 Ft), míg nálunk már ennek feléért, 39 Ft-ért kaphatunk magyar, jó minőségű, alacsony natrium-tartalmú ásványvizeket, bár van olyan felmérés, hogy Magyarországon a csapvíz is ver néhány nyugat-európai ásványvíz-minőséget.

A gyümölcslevek kint sokkal nagyobb választékban és olcsóbban kaphatóak, mint itthon. (€ 0,79-től vannak a kitűnő minőségű Rauch, Cappy üditők, míg ezek itthon ritkán kaphatóak 250 Ft alatt). A szénsavas italok (Coca-Cola, Pepsi) itthon olcsóbbak: kint €1,35 körül van a kétliteres ára (365,-), míg itthon ez 300 Ft vagy alatta mozog.

Édességek - Mikulásra a szomszédnál érdemesebb

A gumicukor hazája Linz, így az osztrákoknál egy euróért kapunk egy 30 dekás Haribo-zacskót, míg nálunk ennyi pénzért 10, jó esetben 20 dkg-osat vehetünk. A Milkával újfent nem tudjuk a versenyt felvenni: a € 0,59-es ár legalább 40 Ft-tal olcsóbbat jelent. Persze kint nincsen Sport szelet, Vaníliás karika vagy Karácsonykor szaloncukor... Finom kekszeik vannak, jók a nápolyik, és bizony a chipsáraik is alacsonyabbak. Míg kint egy doboz Pringles €1,59 (429,-), addig itthon 6-700 Ft.

Összesítés

Van, amit itthon, van amit kint éri meg jobban. Azonban, ha már úgy döntünk, hogy a tankolás miatt Ausztria felé vesszük az irányt, akkor érdemes betérni egy-egy kinti boltba, és ott bevásárolni. A választék szélesebb (még mindig) és sokszor szebb, mint nálunk, és ha már kint járunk, és spórolunk a tankolással, akkor egy kicsit még hozzá is tehetünk azzal, hogy az Ausztriában jobb áron lévő termékeket is a kosarunkba pottyantunk.

Amíg a magyarországi bolthálózatok nem tesznek ténylegesen többet a vásárolókért (nem kell sokra gondolni, de azért az jól esik az embernek, hogy kint mindig ráköszönnek), addig kihasználhatjuk a határ közelségét, és a spórolási praktikák közé felírhatjuk az ausztriai bevásárlást.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés