Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

Nemes pásztorfiú, Apartheidellenes aktivista, a világ legnépszerűbb politikai foglya és meglehetősen sikeres elnök volt.
 
 

Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

Nemes pásztorfiú, Apartheidellenes aktivista, a világ legnépszerűbb politikai foglya és meglehetősen sikeres elnök volt.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

Nemes pásztorfiú, Apartheidellenes aktivista, a világ legnépszerűbb politikai foglya és meglehetősen sikeres elnök volt.

Nelson Mandela nevét hallva mindenkinek a pozitivizmus és az optimizmus jut eszébe. Nem véletlen, hogy nem csak Fekete-Afrikában, hanem világszerte az emberek példaképe volt.

A pásztorfiú

Bár sokan úgy tartják, hogy Mandela egy koldusszegény családban született, ez közel sincs így. Amíg szülei éltek, igaz, hogy teheneket kellett őriznie annak ellenére, hogy édesapja a xhosa törzs nemesi rétegéhez tartozott. Családja és később nevelőcsaládja azonban annyira tényleg jómódú volt, hogy a kisfiú egyáltalán iskolába járhasson. Természetesen olyanba, ahova feketék egyáltalán járhattak. Ekkor kapta a Nelson nevet is egyik tanárától, addig ugyanis Rolihlahlanak hívták.

Amikor a harmincas években Mandela befejezte középiskolai tanulmányait, az apartheid előtti Dél-Afrikában még nem volt állami ideológia a faji szegregáció, ám ettől függetlenül egy fekete fiatalnak közel sem voltak olyan lehetőségei az életben, mint fehér társainak. Ezt az egyetemere való beiratkozáskor is megtapasztalhatta, ugyanis ő volt az egyetlen fekete. Annak ellenére, hogy sokan gyűlölték még is itt szerzett először fehér barátokat.

Apartheidellenes aktivista és lelkes fiatal

Új barátain keresztül Mandela megismerkedett mindenféle radikális kommunista szervezetekkel. Végül nem valamelyik kommunista csoportba lépett be, hanem az Afrikai Nemzeti Kongresszusba (ANC), a legnagyobb, a feketék jogaiért, politikai képviseletéért küzdő szervezetbe, melynek ifjúsági egységét Mandela és társa alapították meg 1944-ben.

Jogi tanulmányai befejezése után pedig az ország egyetlen, fekete kézben lévő ügyvédi irodáját alapította meg, amely elsősorban feketék jogi képviseletét látta el. Közben folyamatosan aktív maradt politikailag, aminek köszönhetően 1952-ben tartóztatták le először. Fokozatosan egyre fontosabb ember lett az ANC-n belül, és bár a nyílt fegyveres felkelést ő elutasította, az ötvenes évek végére arra az álláspontra jutott, hogy az elnyomó hatalom elleni küzdelemben szinte minden eszköz megengedett. Ez az elnyomó hatalom azonban ekkor már túlságosan félt tőle, és 1962-ben véglegesen letartóztatta. A kérdés csak az volt, hogy Mandela és társai megkapják-e a halálbüntetést, ám végül megúszták életfogytiglani börtönnel.

Népszerű politikai fogly

Első börtönben töltött évei borzalmasan kemények voltak: a tűző napon kellett köveket törnie, látogatót pedig félévente fogadhatott, akkor is csak egyet. Ami a levelezést illeti, szintén félévente egy darabot küldhettek neki, azt is cenzúrázva. Az idő múltával azonban Mandela fokozatosan a világ leghíresebb rabjává vált, és életkörülményei is javultak, köszönhetően nem kis részben a dél-afrikai kormányra egyre jobban nehezedő nemzetközi nyomásnak.

Mandelára hősként tekintettek, amit talán annak is köszönhet, hogy a fogságban töltött évtizedek alatt sem tört meg, és amikor a már recsegő-ropogó apartheid-rezsim 1985-ben felajánlotta, hogy szabadon engedik, amennyiben lemond a fegyveres ellenállásról, ő büszkén elutasította ezt a lehetőséget.

1989-ben F.W. de Klerk lett Dél-Afrika elnöke, aki 1990. február 10-én, 27 börtönben töltött év után Nelson Mandelát szabadon engedte.

Sikeres elnök

1994-ben az ANC nyerte az első demokratikus választásokat, és május 9-én Nelson Mandela lett az új parlament és Dél-Afrika első fekete elnöke. Az ANC vezetői tisztséget 1991 júliusa és 1997 decembere között töltötte be. Mandelának államfőként meg kellett oldani a feketék feltörekvő igényeit és a fehérek félelmeinek leküzdését. 1999-ben Mandela a direkt politizálástól ugyan visszalépett, azonban továbbra is megmaradt aktív közéleti szereplőnek.

Végül szinte valamennyi egykori harcostársát túlélve 2013. december 5-én hunyt el otthonában, ahova a nyáron engedték haza több hónapos kórházi kezelés után.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés