Aki begyűjtötte a miniszterelnököket

Sőt, van még Gobbi Hildája, Albert Flórija és Cseh Tamása is. Semei Ferenccel beszélgettünk autogramgyűjteményéről.
 
 

 

Aki begyűjtötte a miniszterelnököket

Sőt, van még Gobbi Hildája, Albert Flórija és Cseh Tamása is. Semei Ferenccel beszélgettünk autogramgyűjteményéről.

Érdekes gyűjteményeket bemutató sorozatunkban egy igazi kuriózumhoz érkeztünk: mikor Semei Ferenc jelentkezett, hogy megmutatná nekünk autogram – gyűjteményét, eszünkbe sem jutott, hogy egy ilyen sokszínű, történetekben gazdag kollekciót láthatunk (és hallhatunk, hiszen a kapcsolódó sztorik bizony jócskán feldobták a hangulatot). Egy hideg téli napon felkerekedtünk hát, és megnéztük Semei Ferenc (aki mondhatni maga is egy kisebbfajta szombathelyi híresség, többek között még filmekben is szerepelt) évtizedek alatt összegyűjtött aláírásait.

Mikor kezdte el gyűjteni az autogramokat, és melyik volt az első, amelyet sikerült megszereznie? Hogyan indult ez az egész szenvedély?

1972-ben egy csoporttal az Isis szálló presszójában beszélgettünk, mikor megláttam, hogy a másik asztalnál üldögél Koncz Gábor színész. Egy számolócédulával mentem oda hozzá, ez az aláírás az elsők között van. De még előbbről is eszembe jutott, 1970-ben a Nemzetközi Stewardess vetélkedőn a Sportházban kértem aláírást Vitray Tamástól. Talán az volt a legkorábbi, meg a Haladás-meccseken az akkori nagy csapatok tagjaitól a Dózsa, a Fradi, vagy a Haladás neves focistáitól.

A Kern András autogramom is azokból az időkből datálható: egy buszról ugrottam le, mert megláttam a megállóban, éppen volt nálam egy kis papír és toll. Aláírt, és még volt időm visszaszállni.

Eleinte az aláírásokat egy kis füzetbe kezdtem beragasztgatni, de az kinőtte magát, és egyre több lett, így dobozba lettek ömlesztve. A tervem az, hogy mappában szépen elhelyezve, fényképpel, rövid szöveggel ellátva, méltó elhelyezést kapjanak, hiszen számomra értékesek, emlékek és történetek fűződnek hozzájuk. Eleinte írattam mindenre, ami nálam volt, mostanában már készülök rá, hogy olyan dolgot toljak a delikvens orra alá, amit szívesen aláír. A nem igazi gyűjtők pólóra, kézre, cipőre íratnak, azoknak semmi értelme, hiszen lekopnak, ők nem is értékelik semmire ezeket az aláírásokat.

Körülbelül hány aláírása lehet?

Nem számolgatom, inkább nézegetem azokat, de olyan 800-1000 között lehet. Ebben benne vannak a dedikált könyveim és lemezeim is.

Melyik a legújabb?

Most hirtelen nem is tudnám megmondani, tavaly elég sokat begyűjtöttem, remélem idén is gyarapíthatom a gyűjteményt.

Hogyan lehet ennyi aláírást elrendezni, megőrizni, később pedig megtalálni? Kidolgozott erre már valamilyen rendszert, katalogizál?

Mint említettem, egyelőre dobozban gyűjtöm őket, de vannak tematikus gyűjteményeim is, mint például a sitkei rock fesztivál, a Lamantin jazzfesztivál,vagy egyéb jelentősebb események, ahol az autogramok dossziéba kerültek az ott történtek fotóival, cikkeivel együtt. Volt szerencsém két filmben is statisztaként szerepelni (Sacra Corona, London, pasik, szerelem) amely mappa szintén tartalmaz aláírásokat.

Kategóriákba sorolom a kézjegyeket: színészek, zenészek, sportolók, művészek, ismert személyek, politikusok és „gagyik”. Az utolsó csoportban van például Fekete Pákó vagy Győzike.

Egyszer találtam egy kidobott szocialista brigádnaplót és átlapoztam, mert érdekelnek a hasonló dolgok. Benne volt Gobbi Hilda színészóriás autogramja: felléphetett, vagy részt vehetett egy műsorban, amire meghívták. Valaki meg a naplót kidobta. De találtam már lomtalanításkor dedikált könyveket is Fehér Klára vagy Szabó Magda aláírással.

Ismer más gyűjtőket is? Szoktak mondjuk cserélgetni, esetleg van az autogramoknak is piaca, ahol adott értéken kelnek el egyes becses darabok?

Elsősorban képeslapgyűjtőket ismerek, képeslapból is van egy nagy dobozzal. Szombathelyen talán Tüsi barátomat említeném, őneki is remek autogramgyűjteménye van, de ő nem olyan régen kezdte.

Egyszer anyagi okokból el kellett adnom egy Máté Péter autogramot, a Ludas Matyi rajzolóinak az aláírását, és Szász Endre rajzát. Internetes eladás volt és úgy megvették ezeket, hogy csak a fotóit látták. A gyűjtők annyira értenek hozzá, hogy arról meg tudják mondani, hogy eredeti-e, de azért bizalom is kell egymás iránt.

Sok aláíráshoz kis történet is kapcsolódik: Csurka Istvánnál meg kellett várni, míg az MMIK Dominó presszójában felhajt egy felest, Szabó János volt hadügyminiszter például kizárólag a lap tetején írt alá, nehogy fölé tudjak írni egy szerződést. Pege Aladár először a CD vásárlókat szolgálta ki, aztán írt alá, de sorolhatnám.

A politikus autogramgyűjtemény talán a legérdekesebb, hiszen őket nehezebb megközelíteni, ennek ellenére Németh Miklóstól Orbán Viktorig minden magyar miniszterelnök aláírt nekem. A legértékesebb számomra Antall Józsefé, Habsburg Ottóé és Horn Gyuláé, hiszen ők már elhunytak.

Politikai párttól függetlenül gyűjtök kézjegyeket, Morvai Krisztinán át Thürmer Gyuláig. Ezekben az esetekben is csak a személyt nézem és nem az ideológiát. Kisebb támadások értek is emiatt, hiszen ilyenkor gyűléseken is meg kell jelenni.

És ön mit tart az aláírás - gyűjtés ars poeticájának?

Egyes személyek eltűnnek vagy meghalnak, de aláírásuk és a sztorik megmaradnak örökre, hát ezért gyűjtöm őket.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 

 
 
 • 4brutuus2014február04.10:34ÚjVálasz

  Feri!
  Ha legközelebb megyünk hozzátok, ne csak az énektudásoddal kápráztass el! Szívesen megnézném a gyűjteményt. Robi

   
 • 3belabacsi652014február04.09:12ÚjVálasz

  Furcsa??? Aki ismeri az tudja, hogy egy rendkívüli személyiség. Nekem nagy megtiszteltetés, hogy ismerhetem őt több évtized óta. Őszinte leszek! Nem sok ilyen jószívű,jóindulatú, segítőkész, egyszerű, szerény embert ismerek. Mindig nagy tisztelettel gondolok rá. Büszke vagyok arra, hogy barátja lehetek. Feri! Éljél nagyon sokáig - a LORD legyen veled...
  Utóirat: Ha legközelebb találkozunk én is adok neked egy autogramot! A régi mondások még most is nagyon érvényesek, például:" Madarat tolláról ..."

   
 • 2cibok2014február04.08:33ÚjVálasz

  Feri csucs vagy

   
 • 1cibok2014február04.08:31ÚjVálasz

  szuper

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

Hirdetés
 
 

Hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés
 
 

Hirdetés